Kuća puna pametnih uređaja može vas dovesti u ozbiljne probleme ako ne znate da se zaštite

Brojni genijalni uređaji pomažu u automatizaciji naših domova i olakšavaju nam život, ali istovremeno mogu da predstavljaju ozbiljan bezbednosni rizik

  • 0
Haker, hakovanje, kompjuter, čovek s kapuljačom, sajber kriminal

Foto ilustracija: Shutterstock

Ljubitelji tehnologije koji u svojim domovima imaju gomilu pametnih uređaja mogli bi da se nađu u ozbiljnom riziku od hakeriskih napada. U zemljama razvijenog sveta prosečan dom ima više od 10 različitih međusobno povezanih uređaja, što podrazumeva: pametne televizore, termostate povezane putem Wi-Fi veze, pametne zvučnike, sijalice sa glasovnim upravljanjem i još gomilu toga.

Ali dok ovi genijalni uređaji pomažu u automatizaciji naših domova i olakšavaju nam život, istovremeno mogu da predstavljaju bezbednosni rizik, pokazala je nova studija.

Kako izveštava Sky News, u studiji o potencijalnim rizicima u savremenim domovima u Velikoj Britaniji, u okiru koje je napravljena rekonstrukcija kuće sa pametnim uređajama povezanim na internet, uključujući Smart TV, bežične sigurnosne kamere i umrežene štampače, otkriveno je da je tipična kućna postavka bila "bombardovana" sa 1.017 skeniranja ili pokušajima hakovanja iz celog sveta samo tokom prve nedelje eksperimenta, prenosi britanski Express.

Još gore, broj skeniranja se povećavao kako je sve više i više ljudi pokušavalo da utvrdi šta je sve povezano na internet u lažnoj kući i da li postoji bilo kakva šansa da se provali u uređaje. U najprometnijoj nedelji brojka je narasla na 12.807 skeniranja ili pokušaja hakovanja. Iako je bilo 2.435 pokušaja zlonamerne prijave na uređaje.

Srećom, bezbednosne zaštite koje su dolazile sa uređajima uspele su da blokiraju većinu ovih pokušaja. Područja iz kojih su pretnje dolazile bile su Amerika, Rusija, Indija, Kina i Holandija. Najčešća pretnja bila je pokušaj pronalaska nezaštićenih uređaja, a zatim korišćenje slabih podrazumevanih lozinki za pristup.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA