≫ 

Google kažnjen sa pola milijarde evra

Američki internet gigant u naredna dva meseca mora da iznese predloge o novčanom obeštećenju novinskih agencija i drugih izdavačkih kuća za korišćenje njihovih vesti

  • 0
gugl, google Foto: Pixabay

Francuski tržišni regulator izrekao je kaznu od 500 miliona evra (593 miliona dolara) Alphabet-ovoj kompaniji Google, pošto nije u potpunosti poštovala privremene naredbe koje je regulator izdao o plaćanju naknada za korišćenje vesti emitera u toj zemlji.

Američka tehnološka grupa mora u naredna dva meseca da iznese predloge o novčanom obeštećenju novinskih agencija i drugih izdavačkih kuća za korišćenje njihovih vesti, izveštava Rojters. Ako to ne učini, kompaniju čeka dodatna novčana kazna u iznosu do 900.000 evra na dan.

Iz Googlea su saopštili da su veoma razočarani odlukom francuskog regulatora.

- Ponašali smo se dobronamerno tokom čitavog procesa. Novčanom kaznom se ignorišu naši napori za postizanje sporazuma, kao i realnost kako funkcionišu vesti na našim platformama - rekao je Googleov portparol, dodajući da je "Google do danas jedina kompanija koja je najavila sporazume o srodnim pravima".

Francuska udruženja izdavačkih kuća APIG, SEPM i agencija AFP optužuju Google da nije u dobroj nameri otpočeo pregovore sa njima kako bi se pronašao zajednčki jezik o naknadama za korišćenje njihovih vesti na mreži, u skladu sa nedavnom direktivomi Evropske unije o "srodnim pravima".

Video: Osvetnička pornografija: Šta da radite kada se vaše slike pojave na internetu?

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA