≫ 

Da li svi ljudi na svetu vide iste rezultate Google pretrage istog pojma?

Grupa naučnika je razvila - Search Atlas, veb alat koji prikazuje kako pojedina pretraživanja na Google-u izgledaju u različitim delovima sveta

  • 0
google search Foto: Shutterstock

Kada u Google unesete neki pojam za pretragu, obično ni ne razmišljate previše. Jednostavno otvorite pretraživač, upišete traženi pojam i odaberete neki od dobijenih rezultata.

A da li ste ikada pomislili na to da li su ti isti rezultati pretrage, u nekom drugom delu sveta, identični onima koje vidite na ekranu?

Da bi dala odgovor na to pitanje, grupa naučnika je razvila Search Atlas, veb alat koji prikazuje kako rezultati pretraživanja na Google-u izgledaju u različitim delovima sveta.

Koliko se ti rezultati razlikuju može se videti tako što ih Search Atlas prikazuje jedne pored drugih na istom ekranu. Pa će tako, zbog različitih političkih, religijskih ili pravnih razloga, neki rezultati biti skriveni ili blokirani u jednoj zemlji, a dozvoljeni u drugoj.

Budući da je reč o naučnom radu, Search Atlas, na žalost, nije dostupan običnim korisnicima, prenosi Zimo. Ali se zato se na internet stranicama projekta može videti kako sve to radi, što i ovaj video prikazuje.

Ovo je možda i najbolji primer toga koliko algoritmi internet pretraživača mogu da upravljaju našim životima i informacijama koje dobijamo, i da tako utiču na odluke koje donosimo. Pogotovo ako se oslanjamo samo na jedan izvor informacija...

Video: Trik koji je zaludeo internet: Kako da vam duplo više odeće stane u garderober

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA