≫ 

Serija Squid Game postala mamac za širenje virusa, ne klikćite na sve što nosi njeno ime

Od septembra do oktobra ove godine, otkriveno je nekoliko desetina različitih malicioznih fajlova na vebu u čijim nazivima se pominje Squid Game...

  • 0
squid game Foto: Netflix/IMDB

U mesecu nakon njenog premijernog objavljivanja, južnokorejska TV serija o preživljavanju - Squid Game, za kratko vreme je postala najgledanija na Netflix platformi, sa više od 111 miliona gledalaca.

Ogromno interesovanje i nestrpljivost publike za gledanjem serije, sajber kriminalci zloupotrebljavaju za dobro poznate prevarantske internet šeme. Tako su od septembra do oktobra ove godine, stručnjaci kompanije Kaspersky otkrili nekoliko desetina različitih malicioznih fajlova na vebu, u čijim nazivima se pominje Squid Game.

U većini analiziranih slučajeva, otkriveni su "Trojan-downloader"-i koji mogu da instaliraju ostale maliciozne programe, ali bilo je i drugih Trojanaca i advera.

Jedna od šema sajber kriminalaca je funkcionisala na sledeći način: žrtvi je navodno prikazana animirana verzija prve igre iz serije, a istovremeno je neprimetno pokrenut Trojanac koji je mogao da ukrade podatke iz različitih pretraživača korisnika i pošalje ih nazad na server napadača. Takođe je napravljena i prečica u jednom od foldera, koja se može koristiti za pokretanje Trojanca svaki put kada se sistem pokrene.

Otkriven je i malver za mobilne uređaje koji eksploatiše Squid Game, pa su tako korisnici, u nadi da će preuzeti epizodu serije Squid Game, preuzimali Trojanca.

Kada se aplikacija pokrene na uređaju, ona od kontrolnog servera traži zadatke za izvršavanje. To može biti, na primer, otvaranje taba u pretraživaču ili slanje SMS-a na brojeve primljene sa kontrolnog servera. Ovaj Trojanac se distribuira u nezvaničnim prodavnicama aplikacija i raznim portalima pod maskom drugih popularnih aplikacija, igrica i knjiga.

Još jedan način na koji sajber kriminalci napadaju korisnike interneta odnosi se na onlajn prodavnice koje prodaju kostime za Noć veštica. U poslednje vreme se pojavio veći broj lažnih prodavnica koje se predstavljaju kao zvanične i koje navodno prodaju kostime iz serije.

squid game Foto: Netflix/IMDB

Međutim, kada kupuje na takvim sajtovima, korisnici rizikuju da ne dobiju robu i izgube svoj novac. Štaviše, mete na kraju sa sajber kriminalcima dele svoje bankovne i lične podatke, uključujući i-mejl adresu, adresu prebivališta i puno ime.

A pored "klasičnih" fišing stranica koje nude strimovanje serije Squid Game, istraživači kompanije Kaspersky su pronašli i nekoliko stranica koje nude takmičenje u onlajn verziji igre i nagrade u kriptovalutama. U ovim situacijama, igrač nikada ne dobije obećanu nagradu, već umesto toga kriminalcima pokloni svoje podatke ili preuzme malver na svoj uređaj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA