Kripto svet "u kandžama" hakerskih napada 7 puta više nego prošle godine

Ukupni gubici, uzrokovani korišćenjem DeFi-ja, iznosili su 12 milijardi dolara do sada u 2021. godini

  • 0
Asus ZenBook Duo 14 Foto: Nikola Tomić

Investitori iz celog sveta su ove godine u gubitku više od 10 milijardi dolara sredstava, koja su ukradena sa platformi tzv. decentralizovanih finansija (DeFi), koje oponašaju tradicionalne finansijske usluge koristeći blokčejn tehnologiju.

Tu informaciju sadrži izveštaj londonske firme Eliptik.

Naime, DeFi platforme se često nazivaju "Divlji Zapad" u svetu kriptovaluta. Korisnicima često obećavaju ogromne povraćaje na ulaganja, a pritom isključuju bilo kakvog posrednika za transakcije kao što su, na primer, banke.

Štednja i kreditni proizvodi s visokim kamatama uobičajeni su prizor u tom prostoru, piše CNBC. Kao što je i očekivano za industriju u povoju, kakva je i kripto, DeFi platforme nisu regulisane, i to je ono sa čime se regulatori bore već neko vreme.

Tačnije, problem je što je kripto svet "ranjiv" kada govorimo o hakerskih krađama i prevarama.

Ukupni gubici, uzrokovani korišćenjem DeFi-ja, iznosili su 12 milijardi dolara do sada u 2021. godini, prema Eliptiku, firmi koja prati kretanje sredstava po digitalnim knjigovodstvenim računima o kripto transakcijama. Od te svote, na prevare i krađe se odnosilo 10,5 milijardi dolara, što je sedam puta više nego prošle godine.

- DeFi ekosistem je neverovatno uzbudljiv i izuzetno dinamičan prostor, u kojem se inovacije finansijskih usluga odvijaju brzinom svetlosti. On privlači velike količine kapitala u projekte koji nisu uvek robusni ili dobro ispitani. Kriminalni akteri su uvideli priliku da to iskoriste - kaže Tom Robinson, vodeći naučnik u Eliptiku.

Tokom poslednje dve godine, ukupan iznos novca - deponovan na DeFi servisima - porastao je sa samo 500 miliona dolara na čak 247 milijardi dolara. Tome je svakako doprineo rast cene bitkoina, ali i drugih popularnih kriptovaluta ove godine. Etereum, mreža koja stoji iza drugog najvećeg digitalnog novčića na svietu, smatra se stubom mnogih DeFi aplikacija, navodi CNBC.

Video: Obilaze đake iz ruralnih predela kako bi im držali nastavu: Učitelj napravio sebi robota pomoćnika

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA