≫ 

Šef Apple-a, Tim Kuk, sklopio je "tajni" ugovor sa Kinom vredan 275 milijardi dolara, navodi novi izveštaj

Dogovor sklopljen 2016. godine podrazumevao je da Apple tokom petogodišnjeg perioda značajno ulaže u razvoj kineske tehnologije.

  • 0
Tim Kuk Foto: Profimedia/Kyodo/Newscom / Newscom

Uspeh kompanije Apple u Kini se navodno svodi na tajni sporazum koji je tehnološki gigant sklopio sa tamošnjom vladom. Kako izveštaj The Information-a navodi, Tim Kuk je lično potpisao sporazum i lobirao kod tamošnjih zvaničnika kako bi osigurao najbolju ponudu za Apple. Kao deo dogovora, tehnološki gigant je morao da pomogne Kini da razvije svoje tehnološke mogućnosti, a samim tim i njihovu ekonomiju.

Pozivajući se na intervjue i direktan pristup internim Apple-ovim dokumentima o posetama Kuka Kini sredinom 2010-ih, izveštaj opisuje ugovor vredan 275 milijardi dolara kojim se Apple obavezao da će uložiti velika sredstva u tehnološku infrastrukturu i obuku radne snage u toj zemlji.

Neobavezujući, petogodišnji ugovor potpisao je Kuk tokom posete 2016. godine, a sklopljen je delimično kako bi se ublažili ili sprečili različiti regulatorni potezi kineske vlade koji bi imali značajne negativne efekte na poslovanje Apple-a u toj zemlji, piše Ars Technica.

Apple je do danas uglavnom poštovao svoj deo sporazuma, a članak opisuje slučajeve kada je Apple imao koristi od sporazuma zaobilaženjem ograničenja koja bi inače bila nametnuta stranim kompanijama.

Na primer, ključeve za enkripciju iCloud korisničkih podataka za region kontroliše Apple, uprkos naporima tamošnje vlade da ih primoraju da predaju te ključeve kineskim kompanijama. Sa druge strane, Apple je morao da se pridržava kineskih regulatornih propisa i politike kineske vlade, te je Apple često ispunjavao zahteve za uklanjanje aplikacija i sadržaja koji su bili u suprotnosti sa politikom države.

Dogovor je držan u tajnosti i zbog sopstvene kompanijske kulture Apple-a, ali i zbog načina rada kineske vlade, i bio je to politički mudar potez prema jednom stručnjaku. Ovim potezom se Apple dodvoravao Kini kao jednom od najvećih tržišta, a sa druge nije pokazao drugim zemljama upravo to dodvoravanje.

Dogovor je potpisan ubrzo nakon što je Kuk najavio ulaganje od milijardu dolara u Didi Chuxing u maju.

Kao deo sporazuma, Apple se obavezao da će raditi sa kineskim proizvođačima na stvaranju "najnaprednijih proizvodnih tehnologija" i "podržati obuku visokokvalitetnih kineskih talenata". Ovo je praćeno obećanjima da će povećati korišćenje kineskih dobavljača za komponente uređaja, da će raditi sa kineskim softverskim firmama i ulagati u tehnološke kompanije, kao i da će raditi sa kineskim univerzitetima na novim tehnologijama.

Apple je takođe rekao da će uložiti "mnogo milijardi dolara više" od postojeće godišnje potrošnje u zemlji, u centre za istraživanje i razvoj, projekte obnovljive energije i maloprodajne objekte.

Sporazum je trebalo da važi pet godina, uključujući Apple-ovu obećanu potrošnju od više od 275 milijardi dolara tokom tog perioda. Međutim, ugovor je imao opciju da se produži za još godinu dana, do maja 2022, ako se ni Kina ni Apple ne protive.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA