≫ 

Mobilni operateri besni zbog Apple-ove nove funkcije privatnosti

Nova Apple-ova funkcija iCloud Private Relay otežava internet provajderima da vas prate — i oni su zbog toga besni.

  • 1
iPhone, ajfon, aplikacije Foto: Unsplash

Apple-ova nova funkcija Private Relay za iPhone uređaje ne odgovara mnogim mobilnim operaterima, a neki provajderi čine sve što mogu da onesposobe ovu funkciju privatnosti pre nego što stigne do vašeg telefona.

Private Relay je nova iCloud+ funkcija koja gura vaše zahteve za veb saobraćaj kroz šifrovane filtere nalik VPN-u, tako da niko — čak ni Apple — ne može da vidi vaš internet saobraćaj. Ključno vas štiti od internet provajdera ili veb lokacija koje mogu koristiti vaše DNS zapise i IP adresu za generisanje profila i prikazivanje ciljanih oglasa.

Umesto tuneliranja vaših podataka poput VPN-a, Private Relay šifruje vaše podatke pre nego što ih prosledi kroz proxy server kojim upravlja Apple i koji odvaja DNS zahtev od vaše IP adrese, a zatim ga prebacuje na neotkrivenog “pouzdanog partnera” koji koristi lažnu približnu IP adresu. Iako ima nekoliko ograničenja — funkcija radi samo u Safariju, potreban vam je plaćeni iCloud+ nalog i ne skriva vaš region — Private Relay se generalno smatra korisnim alatom za privatnost.

Međutim, prema izveštaju britanskog Telegrafa, evropski operateri pokušavaju da onesposobe ovu funkciju. U otvorenom pismu koje su potpisali giganti Vodafone, Telefonica i T-Mobile tvrdi se da bi Apple-ova nova funkcija privatnosti ometala njihovu sposobnost upravljanja mrežama i kršila “digitalni suverenitet” EU.

Način na koji se sprovodi privatni relej imaće značajne posledice u smislu podrivanja evropskog digitalnog suvereniteta. Štaviše, privatni relej će sprečiti druge da inoviraju i konkurišu na digitalnim tržištima i može negativno uticati na sposobnost operatera da efikasno upravljaju telekomunikacionim mrežama“, navodi se u pismu.

Korisnik Twittera Džon Gajdri, inače T-Mobile korisnik, pokušao je da omogući Private Relay, ali je umesto toga dočekan obaveštenjem u kojem se objašnjava da je ova funkcija “isključena za vaš mobilni plan” i upozorenje da ga provajder stoga može nadgledati.

Private Relay je trenutno u javnoj beta verziji za iOS 15, iPadOS 15 i macOS Monterey. Funkcija je podrazumevano isključena i mora se ručno omogućiti u okviru podešavanja.

Video: Mislili ste da novi iPhone odvaljuje sa cenom? Pogledajte onda Lamborghini telefon

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA