Fudbalski klub Crvena zvezda lansiraće svoje NFT tokene

Dok se virtuelni svet uvlači u sport, upućeni i posmatrači veruju da su NFT samo zagrebali površinu.

  • 2
Foto: Pixabay

Neka od najvećih svetskih imena iz sveta sporta šire se izvan stadiona i dvorana u prostor nezamenljivih tokena (NFT), piše portal Biznis.rs.

Prema izjavama vodećih ljudi FK Crvena zvezda i najtrofejniji srpski klub će krenuti ovim putem, pošto je generalni direktor Zvezdan Terzić najavio u intervjuu za Mozzart Sport za ovu godinu pokretanje NFT tokena po uzoru na velike svetske klubove i pojedince.

NBA liga je 2019. godine izbacila Top Shots, tačnije kratke video preglede utakmica u NFT formatima koje su do sada generisale 230 miliona dolara.

Legendarni košarkaš, a danas vlasnik više uspešnih brendova, Majkl Džordan pokrenuo je i sopstvenu aplikaciju i platformu za NFT pod nazivom HEIR, namenjenu povezivanju istaknutih sportista i njihovih navijača. Za samo nekoliko dana investitori su u ovu aplikaciju uložili 10,6 miliona dolara.

Globalni sportski gigant Nike takođe ulaže u NFT – kompanija je kupila su veb-stranicu RTFKT koja je specijalizovana za dizajn virtuelne sportske opreme.

U avgustu je šestostruki osvajač Zlatne lopte Lajonel Mesi lansirao Mesiverse, sopstvenu NFT kolekciju.

U Aziji, promocija mešovitih borilačkih veština One Championship se udružila sa blokčejn platformom Theta Network kako bi lansirala NFT tržište sa kolekcionarskim predmetima svojih sportista i njihovim nezaboravnim trenucima.

Dok se virtuelni svet uvlači u sport, upućeni i posmatrači veruju da su NFT samo zagrebali površinu.

Blokčejn platforma Zilliqa i Polaris Sports, kompanija za zastupanje komercijalnih prava sportista, objavili su u junu kolekciju NFT Zillstars na kojoj su Diogo Žota, Žoao Feliks, Hames Rodrigez, Renato Sančes, Ruben Dias, Kejlor Navas, Pepe, Ramadel Falkao, Raul Himenez, Dijego Kosta.

U jednoj od NFT kolekcija našao se i bivši kapiten fudbalske reprezentacije Srbije Aleksandar Kolarov. Sem njega svoj NFT u kolekciji Football Stars imaju i Marcelo Brozović, Artur Vidal, Mateo Kovačić, Dejan Lovren, Ivan Perišić, Miralem Pjanić, Stefano Sensi, Milan Škriniar i Samir Handanović.

NFT su unikatni digitalni zapisi muzike, umetničkih dela i video klipova, koji ujedno predstavljaju sertifikate o vlasništvu za ovu imovinu. Snimljeni su na blokčejnu, čime se osigurava da su jedinstveni.

Kako sve više sportskih timova i liga počinje da uključuje NFT u svoje brendove, stručnjaci veruje da oni mogu da igraju veliku ulogu u poboljšanju iskustva navijača.

(Telegraf.rs/Biznis.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zepe

    12. januar 2022 | 14:43

    Videla žaba gde se konji potkivaju pa i ona podigla nogu!!!Hahahaaa!

  • Zepe

    12. januar 2022 | 14:40

    Videla žaba gde se konji potkivaju ,pa i ona podigla nogu!Hahahaaa!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA