≫ 

YouTube je jedan od najvećih izvora lažnih vesti, kažu stručnjaci

Platforma ne čini dovoljno u borbi protiv širenja neistina, navodi se u pismu koje je potpisalo više od 80 fektčeking organizacija.

  • 3
YouTube aplikacija Foto: Pixabay

YouTube je jedan od najvećih izvora onlajn dezinformacija i platforma ne čini dovoljno u borbi protiv širenja neistina, prema globalnoj koaliciji fektčeking organizacija.

U pismu koje je potpisalo više od 80 organizacija, navodi se da platforma hostuje sadržaje mnoštva grupa koje šire neistine i dezinformacije na internetu, posebno o pandemiji i američkim izborima.

“YouTube dozvoljava da beskrupulozni akteri koriste platformu kako bi manipulisali i iskorišćavali druge, i time prikupljali sredstva. Trenutne mere protiv ovoga su nedovoljne“, navodi se u pismu upućenom izvršnoj direktorki YouTube-a, Suzan Vojcicki, u kojem se YouTube opisuje kao “glavni kanal” za laži.

U pismu se poziva YouTube, koji je u vlasništvu Google-a, da izvrši četiri promene u svom radu: posvećenost finansiranju nezavisnih istraživanja kampanja dezinformacija na platformi, pružanje linkova do istinitih činjenica u video snimcima koji distribuiraju dezinformacije, sprečavanje svojih algoritama da promovišu ponovljene prestupnike, i da pojača borbu protiv dezinformacija koje nisu na engleskom jeziku.

U pismu fektčekera navodi se da je neuspeh YouTube da se pozabavi neistinama posebno izražen u Latinskoj Americi, Aziji i Africi.

Potpisnici su iz više od 40 zemalja sa različitim izvorima finansiranja. Među njima su: Full Fact, dobrotvorna organizacija u Ujedinjenom Kraljevstvu, Washington Post Fact Checker, koju finansiraju istoimene novine, španska Maldita, fondacija za proveru činjenica; i India Today.

YouTube-ove smernice navode da su “određeni tipovi obmanjujućih sadržaja sa ozbiljnim rizikom od velike štete” zabranjeni na platformi, što uključuje promovisanje lažnih lekova ili tretmana i mešanje u političke izbore.

Youtube je preduzeo neke korake da suzbije dezinformacije o pandemiji u oktobru 2020. godine zabranivši neistine o vakcinaciji protiv virusa, ubrzo nakon što je Facebook doneo sličnu odluku. Godinu dana kasnije, kompanija je rekla je da će ukloniti video snimke koji šire dezinformacije o svim vakcinama.

Međutim, prema ovim grupama to nije dovoljno i potrebno je uraditi mnogo više.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lala

    12. januar 2022 | 18:23

    Youtube je platforma razlicitih misljenja. To je demokatija i sloboda govora!

  • Melisa

    12. januar 2022 | 17:51

    Sta kazu strucnjaci sta i kome da verujemo pitam samo glupa sam 😂

  • Belfagor

    12. januar 2022 | 22:11

    Ko može da kaže šta je istina?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA