≫ 

Kim Kardašijan i Flojd Mejveder tuženi zbog navodne kripto prevare

Investitori optužuju Kim Kardašijan i Flojda Mejvedera da su veštački naduvali cenu kriptovalute EthereumMax.

  • 1
Kim Kardašijan, Flojd Mejveder i Ethereum Foto: Profimedia/Backgrid USA/Mega Agency, Pixabay

Kim Kardašijan i Flojd Mejveder su tuženi zbog navodne obmane investitora kada su milionima pratilaca na društvenim mrežama promovisali malo poznatu kriptovalutu EthereumMax.

Tužba podneta prošlog petka u američkom Okružnom sudu za Centralni okrug Kalifornije optužuje EthereumMax, Kim Kardašijan i Flojda Mejvedera da su radili zajedno na veštačkom naduvavanju cene tokena davanjem “lažnih ili obmanjujućih izjava” u objavama na društvenim mrežama.

Poznata starleta je izazvala pometnju na društvenim mrežama prošle godine kada je objavila post na Instagramu promovišući ovu kriptovalutu. “Da li se bavite kriptovalutama?? Ovo nije finansijski savet, već deljenja onoga što su mi prijatelji upravo rekli o tokenu EthereumMax!”, napisala je Kardašijan.

Kardašijan je u objavi uključila hešteg #ad, sugerišući da je plaćena da promoviše ovu kriptovalutu. Nije jasno koliko je EthereumMax platio starleti, mada su procene da joj je plaćeno od 500.000 do milion dolara za promociju ovog tokena.

U međuvremenu, Mejveder je promovisao valutu u svom bokserskom meču sa YouTube zvezdom Loganom Polom. EthereumMax se tada mogao koristiti za kupovinu ulaznica, što je potez za koji se u tužbi tvrdi da je naglo povećao obim trgovanja ovom kriptovalutom.

Mejveder je takođe promovisao EthereumMax na velikoj bitkoin konferenciji u Majamiju, nakon čega je izviždan sa scene. Mejveder nije otkrio koliko mu je plaćeno za promociju tokena, navodi se u tužbi.

EthereumMax je izgubio oko 97% svoje vrednosti od početka juna, što je navelo neke investitore da ga etiketiraju kao “pump and dump” šemu u kojoj prevaranti pokušavaju da povećaju cenu imovine lažnim ili obmanjujućim izjavama.

EthereumMax “nema veze” sa eterom, drugom po veličini kriptovalutom, navodi se u tužbi, dodajući da se čini da je ovakvo brendiranje pokušaj da se investitori obmane da veruju da je token deo Ethereum mreže.

Ovo nije prvi put da su poznate ličnosti bile u problemima zbog kriptovaluta, piše CNBC.

Još 2018. godine, američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) optužila je Mejvedera za slične malverzacije za kriptovalutama. Mejveder je tada platio preko 600.000 dolara u nagodbi za SEC-om, ali nije priznao niti negirao nalaze regulatora.

Predstavnici Kim Kardašijan i Flojda Mejvedera još uvek nisu komentarisali tužbu.

Video: Telohranitelj Kim Kardašijan glavni krivac za krađu nakita u Parizu?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Милош

    12. januar 2022 | 18:13

    Дајте људи па зар се невиди да Владе, банке и механизми који устројавају данашњи свет НИКАДА неће дозволити такав вид акономије,,бар још30 год, Тренутно функционалне валуте доживеће колапс изненадно и брзо. У скоријој будућности моћи ће само 0.000001 % популације али опет под контролом....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA