≫ 

Britanci tuže Zakerbergovu Metu za 2,3 milijarde funti, kažu da su tamošnji korisnici Facebook-a iskorišćavani

U tužbi se tvrdi da je kompanija postavila “nepravednu cenu” uzimajući lične podatke korisnika bez odgovarajuće naknade.

  • 0
Mark Zakerberg, Meta Mark Zakerberg / Foto: Printscreen: Facebook/Meta

Kompanija Meta Marka Zakerberga tužena je za 2,3 milijarde funti u grupnoj tužbi u kojoj se tvrdi da su podaci 44 miliona korisnika Facebook-a u Velikoj Britaniji eksploatisani nakon što su se prijavili na ovu društvenu mrežu.

U predmetu se tvrdi da je Meta prekršila Zakon o konkurenciji iz 1998. godine postavljajući “nepravednu cenu” za korisnike Facebook-a u Velikoj Britaniji kada su se registrovali za društveni mrežu.

Pravni ekspert dr Liza Lovdal Gormsen navodi da iako je Facebook besplatan, cena korišćenja ove platforme je predaja ličnih podataka koji kompaniji stvaraju najveći deo prihoda, piše britanski Guardian.

Širom sveta, Meta ostvaruje 98% svog prihoda od oglašivača, koji mogu da ciljaju određene demografije i potrošače jer je kompanija izgradila profile svojih korisnika kroz njihove onlajn aktivnosti.

Lovdal Gormsen, specijalista za pitanja konkurencije na Britanskom institutu za međunarodno i uporedno pravo, podnela je grupnu tužbu Apelacionom sudu za zaštitu konkurencije u Londonu.

Korisnici Facebooka koji su obuhvaćeni u tužbi ne moraju aktivno da se pridruže slučaju da bi dobili odštetu i biće deo tužbe osim ako ne odluče da odustanu od nje. Tužba se odnosi na period od 1. oktobra 2015. do 31. decembra 2019. godine.

Portparol kompanije Meta je rekao da ljudi pristupaju Facebook-u besplatno, a biraju ovu društvenu mrežu jer im pruža vrednost i dobijaju značajnu kontrolu nad time koje se informacije dele sa kompanijom. Portparol dodaje da je kompanija mnogo uložila u alate koji omogućavaju korisnicima kontrolu nad svojim podacima.

Video: Najveći pad Fejsbuka u istoriji: Sve o apokalipsi na društvenim mrežama i koliko je para izgubljeno

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA