≫ 

Robo-savetnici postaju sve popularniji: Mogu li oni zaista zameniti ljudskog finansijskog savetnika?

Robo-savetnici navodno mogu biti bolji od ljudskih finansijskih savetnika u nekim slučajevima, posebno za one koji su novi u svetu investiranja, nemaju mnogo bogatstva ili složene finansijske živote.

  • 1
Ruke, robot, čovek, veštačka inteligencija

Foto: Pixabay

Roboti žele da budu vaš sledeći finansijski savetnik.

Ne tako davno, takva ideja je možda više ličila na radnju nekog naučno-fantastičnog filma — zamislite kiborba C-3PO-a iz “Ratova zvezda” u odelu kako trguje na Volstritu.

Ali ovi roboti, takozvani “robo-savetnici”, uskoro bi mogli da upravljaju bogatstvom većim od bilion dolara.

Ovo zapravo nisu humanoidni roboti; to su algoritmi koje su kompanije razvile za automatizaciju digitalnog investiranja. Unesite neke detalje (vaše godine, ciljevi, udoban rizik) u aplikaciju i algoritam će sastaviti i upravljati personalizovanim investicionim portfeljem samo za vas.

Robo-savetnici za svakodnevne investitore počeli su da se pojavljuju oko 2008. godine, godinu dana nakon što je iPhone debitovao u javnosti.

Nešto više od decenije kasnije, robo-savetnici upravljali su bogatstvom od oko 785 milijardi dolara, prema Backend Benchmarking-u, kompaniji specijalizovanoj za istraživanje digitalnih savetnika.

Desetine firmi su izgradile sopstvene modele algoritama kako bi iskoristile popularnost i rastuću digitalnu kulturu.

Roboti su obično posebno pogodni za novije investitore koji još nisu izgradili mnogo bogatstva i koji bi želeli da eksternalizuju upravljanje novcem profesionalcu po razumno niskoj ceni, navode neki stručnjaci.

Sada, prema nekim procenama, industrija robo-savetnika mogla bi da postane poslovanje vredno 1,2 biliona dolara do 2024. godine.

Video: Robot avatar koji priča umesto čoveka je najnovije dostignuće

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    17. januar 2022 | 17:10

    Moderna tehnologija i robotika je nasa realnost buducnosti,sve ce biti manje ljudskih resursa a sve vise robotike,manje kostaju za odrzavanje nego covek,mogu zadovoljiti gazdu a da mnogo negundjaju sto ostaju duze da rade ili da traze povecanje plate kao sto se moze ocekivati od coveka,savet,cuvajte zemlju bar necete biti gladni,kad nastupi apsolutna era robotike

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA