≫ 

Velika vest za sve na internetu: Menjaju se pravila prihvatanja "kolačića"

Oglasi i praćenje mogu se jednostavno isključiti, a za "ranjive" grupe će biti odmah zabranjeni.

  • 0
Google, Google Chrome, macbook, laptop, internet

Foto: pixabay.com

Tesnom većinom od tridesetak glasova u EP prošla je zabrana preuzimanja podataka građana u svrhu oglašavanja na internetu.

Zahvaljujući tome što nas oglasi više neće pratiti, biće nam osiguran kvalitetan pristup stranici čak i ako ne prihvatimo takozvane "kolačiće".

Hrvatska evrozastupnica Biljana Borzan imala je poseban razlog za slavlje jer su usvojeni upravo njeni priedlozi koji su uložili sa kolegama socijalistima o zabrani oglasa koji nas prate na internetu.

Internet je postao Divlji Zapad. Svi se mogu lažno predstavljati, svako svakoga može pratiti, uzimati mu podatke, prevariti i novčano oštetiti bez posledica. Zato je krajnje vrijeme da se 22 godine star zakon o digitalnim uslugama promeni, a korisnici interneta zaštite od samovolja velikih platformi poput Facebook-a, Google-a ili Youtube-a”, ističe Borzan za portal Poslovni.hr i poručuje kako se čak 98,5 posto prihoda Facebooka/Meta i 83,3 posto prihoda Google-a ostvaruje oglašavanjem.

Borzan napominje kako su uprkos lobiranju internetskih divova proširili zabranu takvog oglašavanja s maloletnika na sve građane.

Takvi oglasi i praćenje mogu se jednostavno isključiti, a za "ranjive" grupe će biti odmah zabranjeni.

"Puno ljudi je na internetu bilo prevareno, Primera radi, kupili su nešto preko oglasa koji se pojavio na Facebook-u, a dostavljen im je proizvod koji uopšte ne izgleda tako. U takvim situacijama Facebook ne bi preuzeo odgovornost niti bi korisnik mogao da stupi s njima u kontakt, a sada će biti obavezna provera svih preduzeća koja se na njemu oglašavaju kao i da stvore kvalitetnu službu za pritužbe korisnika“, zaključuje Borzan.

Video: Zaigrali se u virtuelnoj igri pa postali hit na internetu:Nadamo se da se bolje biju u pravom životu

(Telegraf.rs/Poslovni.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA