≫ 

Preminuo je Stiven Vilhajt, tvorac GIF-a

Iako su GIF-ovi ovih dana sinonim za animirane internet mimove, to nije razlog zašto je Vilhajt kreirao format

  • 0
Stephen Wilhite Foto: Profimedia/Stephen Lovekin / Getty images, Pixabay

Stiven Vilhajt, tvorac GIF-a, preminuo je prošle nedelje od COVID-a u 74. godini, prema njegovoj supruzi Kejtlin, koja je pričala za The Verge. Kada je preminuo, bio je okružen porodicom. U njegovoj čitulji piše da je “i pored svih svojih dostignuća ostao veoma skroman, ljubazan i dobar čovek”.

Stiven Vilhajt je radio na GIF-u, ili Graphics Interchange Formatu, koji se sada koristi za reakcije, poruke i šale, dok je bio zaposlen u kompaniji CompuServe 1980-ih godina. Penzionisao se početkom 2000-ih i provodio vreme putujući, kampujući i gradeći modele vozova u svom podrumu.

Iako su GIF-ovi ovih dana sinonim za animirane internet mimove, to nije razlog zašto je Vilhajt kreirao format.

CompuServe ih je predstavio kasnih 1980-ih kao način za distribuciju “visokokvalitetne grafike visoke rezolucije” u boji u vreme kada je brzina interneta bila izuzetno spora.

“Izmislio je GIF sasvim sam — zapravo je to radio kod kuće i predstavio ga je na poslu nakon što ga je usavršio”, rekla je Kejtlin.

“Prvo bi smislio sve to u glavi, a tek onda seo za računar da programira”, dodala je njegova žena.

Iako su postojale dugogodišnje debate o pravilnom izgovoru ovog formata, Vilhajt je bio vrlo jasan o tome kako se izgovara.

“Oksfordski rečnik engleskog jezika prihvata oba izgovora. Oni nisu u pravu. Izgovara se “džif”. Kraj priče”, rekao je Vilhajt jednom prilikom za New York Times.

Ponovio je svoj stav kada je kasnije prihvatao Vebijevu nagradu za životno delo za stvaranje GIF-a.

U intervjuu za Times, Vilhajt je rekao da je jedan od njegovih omiljenih GIF-ova mim sa bebom koja pleše ("uga čaka" beba, za one koji znaju), koji je postao viralan pre nego što su termini “mim” i “postati viralni” bili široko korišćeni termini.

Ovo je bio čovek koji je sasvim sigurno, makar u nekom vidu, oblikovao internet kakav je danas.

Video: Four-year-old Novak Djokovic receives his very first tennis racket for birthday

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA