≫ 

Završeno prvo izdanje Tomorrow konferencije: Srbija može prva da monetizuje blokčejn, auto-put, na primer

Na jednom od panela, Srećko Miodragović iz kompanije Comtrade pružio je korisne i uzbudljive uvide u to kakva je budućnost blokčejn tehnologija u Srbiji

  • 0
Tomorrow konferencija Foto: Marko Edge/Tomorrow

Završeno je prvo izdanje Tomorrow konferencije koja se od 13. do 15. maja održavala u Belexpo centru u Beogradu. 

Vodeći svetski stručnjaci doneli su ekskluzivne informacije o blokčejnu, kriptovalutama, kao i o “rudarenju” i ulaganjima. Drugi put na svetu održan je panel u metaverzumu, a predstavljeni su i najnoviji trendovi iz NFT sveta kao i mogućnosti njihovog prikupljanja i primene.

Poslednji dan konferencije svakako su obeležili razgovori o blokčejn tehnologijama i izazovima sa kojima se susreće, kako u Srbiji, tako i šire.

Jedan od zanimljivijih panela ticao se pametnog i bezbednog ulaganja u blokčejn na kojem su panelisti Jonas Rey (Crypto Aegis), Gary Teh (TrueSight DAO), Srećko Miodragović (Comtrade) i Vít Jedlička (Liberland) razgovarali na tu temu. 

Konkretno u slučaju Srbije, Srećko Miodragović iz kompanije Comtrade pružio je korisne i uzbudljive uvide u to kakva je budućnost blokčejn tehnologija u Srbiji.

Srećko Miodragović TMRW konferencija Foto: Privatna arhiva

"Sa svojom sposobnošću da stvori veću transparentnost, a istovremeno štedi vreme i novac preduzeća, blokčejn tehnologija utiče na različite sektore, a mogu je primenjivati i vlade", smatra on.

"Regulacija u Srbiji odrađena je u junu prošle godine. Zakon koji se tiče digitalne imovine, veoma je dobro oformila Nacionalna banka Srbije i Komisija za hartije od vrednosti. A posao je urađen zaista dobro, posebno imajući u vidu da zajednica nije očekivala da će Srbija ovako brzo pružiti taj zakon", rekao je Miodragović.

"Naravno ovakva regulativa uvek ima prostora za poboljšanje. Ovakav zakon će sigurno imati dopune u budućnosti. Jedan od nacrta je već pripremljen i odnosi se na potpuno definisano polje tokenizacije", dodao je on.

Kako je Miodragović naglasio ovo će biti ogromna prilika za startape u Srbiji, ali i sjajna prilika za buduće inostrane investitore. Kako je dalje objasnio, ovo će biti idealna prilika da se iskoristi trenutak i da Srbija postane prva zemlja koja će monetizovati benefite od blokčejn tehnologija.

Srećko Miodragović Tomorrow konferencija Foto: Privatna arhiva

"Lično verujem da će vlada Srbije uz pomoć novog dopunjenog zakona iskoristiti priliku da tonekizuje neke od većih državnih svojina. Na primer autoputa", rekao je Miodragović.

Zamislite da je državi potreban novac za održavanje auto-puta Miloš Veliki, ili nešto drugo, te umesto da, kao što je uobičajeno, taj auto-put da u koncesiju, ona izda digitalne tokene. Građani kupe ove tokene, a zauzvrat dobiju deo prihoda od putarina, u recimo narednih deceniju ili dve. I pritom mogu da zarade na rastu njihove vrednosti tokom godina.

To bi bio dobar posao za građane, a i odlična reklama za "digitalnu“ Srbiju u svetu.

Preko 100 govornika iz celog sveta, učestvovalo je na 7 ekskluzivnih panela, više od 50 izlaganja i na brojnim interaktivnim diskusijama i radionicama iz kripto, NFT i metaverzum sfera.

Na događaju je, eksluzivno, potvrđeno i naredno izdanje Tomorrow konferencije, zakazano za maj 2023. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA