≫ 

DuckDuckGo, pregledač koji je navodno fokusiran na privatnost korisnika, uhvaćen u laži: Ipak ima praćenja

U pitanju je deo ugovora dve kompanije koji je u vezi s pretraživanjem interneta i prikupljanjem ličnih podataka

  • 3
DuckDuckgo Duck Duck logo Foto: Shutterstock

Internet pregledač DuckDuckGo se pre svega fokusira na privatnost korisnika, ali je nedavno ipak omogućio Microsoft trakere koji web sajtovima nude praćenje određenih segmenata u ponašanju na internetu.

U pitanju je deo ugovora dve kompanije koji je u vezi s pretraživanjem interneta i prikupljanjem ličnih podataka.

DuckDuckGo je postao poznat upravo zbog toga što praćenje pretraživačkih navika korisnika nije bilo moguće, pa se nisu pravili profili korisnika, već su se reklame prikazivale u odnosu na kontekst onoga što se pretražuje.

Pregledač i ubuduće neće čuvati privatne podatke, ali bi Microsoft mogao da prati IP adrese i da prikuplja druge informacije, ali se ističe da iz toga neće nastajati korisnički profili koji bi mogli da se koriste za plasiranje ciljanih reklama, piše Bleeping Computer, a prenosi PC Press.

Bezbednosni eksperti su nedavno otkrili da ovaj pregledač blokira Google i Facebook trakere, dok oni iz kompanije Microsoft i dalje rade. Dalje je utvrđeno i da DuckDuckGo dozvoljava trakere koji su u vezi s bing.com i linkedin.com, a blokira sve druge. Iz kompanije su potvrdili da se ne radi o propustu ili slučajnosti, već o ugovoru koji traži da trakeri rade.

Sve u vezi s DuckDuckGo pregledačem je do sada bilo transparentno, pa nije jasno zašto nisu obelodanili podatke o Microsoft trakerima pre nego što su ih eksperti otkrili. Vest nikome ne prija, posebno ako se ima u vidu da je kompanija nedavno napala Google, a upravo zbog praćenja korisnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pregledac

    26. maj 2022 | 16:24

    ili pretrazivac

  • Mihajlo

    27. maj 2022 | 18:10

    Od kada su uveli cenzuru u pretrazi povodom Ukrajine, vise ga ne koristim.

  • Перагеније

    26. maj 2022 | 14:45

    "Ipak ima praćenja" - ТО је услов да тамо добију дозволу за рад... Не пише, али се ЗНА.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA