≫ 

Google je za deset godina uklonio šest milijardi piratskih linkova

Zanimljivo je, takođe, da se oko 41 procenat linkova koje je Google uklonio nalazi na samo 400 piratskih domena

  • 2
The Pirate bay Foto: Profimedia/Alamy

Zahtevi za uklanjanje sadržaja iz rezultata Google pretrage nedavno su premašili granicu od šest milijardi, što ističe snažnu volju kompanije da sarađuje sa vlasnicima prava.

Google redovno prima naloge za uklanjanje navodnih piratskih linkova iz svog indeksa pretraživanja, nakon čijeg pregledanja odobrava ili ne odobrava zahteve.

Politika kompanije Google o kršenju autorskih prava, kao što je navedeno i izveštaju o transparentnosti, u skladu je sa zloglasnim Milenijumskim zakonom o autorskim pravima u digitalnom obliku (DMCA) i "obezbeđuje jednostavan i efikasan mehanizam za vlasnike autorskih prava iz zemalja/regiona širom sveta".

Vlasnik autorskih prava može poslati kompaniji Google obaveštenje o piratskom linku koji treba da se ukloni, a Google će ukloniti taj sadržaj iz svojih rezultata pretrage, ukoliko je sve u redu.

Google je do sada primio 6.006.830.816 zahteva za uklanjanje od strane 326.888 vlasnika autorskih prava. Od tog broja je odobrena većina zahteva. Zanimljivo je da su od preko šest milijardi rezultata, njih više od četiri milijarde bili domeni iz premijum segmenta.

Zanimljivo je, takođe, da se oko 41 procenat linkova koje je Google uklonio nalazi na samo 400 piratskih domena. Drugim rečima, gotovo polovina uklonjenog sadržaja je sa sajtova koji redovno kače sadržaj koji krši autorska prava, kao što je The Pirate Bay.

Pomenuta statistika pokazuje da najpopularniji pretraživač, ali i jedna od najvećih svetskih kompanija, ima pozitivne odnose sa kreatorima sadržaja i vlasnicima autorskih prava.

To predstavlja veliki obrt u poslovanju kompanije Google u odnosu na neka prošla vremena kada se kompanija aktivno aktivno protivila ograničenju indeksiranja internet stranica od strane trećih strana, pozivajući se na "slobodan pristup informacijama" na mreži.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA