EKSKLUZIVNO: Sve o novom HTC One M8 na jednom mestu! (FOTO) (VIDEO)

S nestrpljenjem smo čekali da se "dokopamo" i testiramo najnoviji telefon HTC One M8. Bili smo oduševljeni ovim uređajem, pogledajte i zbog čega

  • 9

Pod zvaničnim sloganom "Najbolji je postao još bolji" kompanija HTC predstavila je svoj novi smartfon, One M8, naslednika prošlogodišnjeg One modela koji je za 2013. na MWC-u dobio nagradu za najbolji pametni telefon.

Ovaj One doneo je brojna poboljšanja u odnosu na prethodni, među kojima su još kvalitetnije kućište, zadnja kamera s dva senzora, procesor i softver najnovije generacije, ali i još dosta drugih noviteta, kojih zaista ima puno.

Počećemo od dizajna i kvaliteta, koji, sigurni smo, nikoga neće ostaviti ravnodušnim. One M8 model ima "unibody" kućište, koje je napravljeno iz jednog dela kvalitetnog metala. Aluminijum čini 90 odsto celokupnog kućišta što je zaista impresivno. Upravo zbog ovog telefon je veoma otporan na ogrebotine i slične vidove oštećenja.

Kad je u pitanju izgled, postoje sličnosti s prošlogodišnjim modelom, poput karakterističnih BoomSound stereo zvučnici s donje i gornje strane, s tim što je novi One malo duži u odnosu na starijeg brata.

HTC je kod ovog modela odradio odličan posao i "spakovao" veći ekran u skoro istu veličinu kućišta. Proizvodi se u srebrnoj, sivoj i zlatnoj, a postojaće i u ograničenim serijama u još nekim bojama.

Slike koje se nalaze u tekstu nikako ne mogu dočarati kako on zaista izgleda u stvarnosti. Blago zakrivljena pozadina i zaobljene ivice daju utisak kao da je svaki napravljen ručno, a ne u fabrici. Zbog dobro zamišljenog dizajna odlično leži u ruci i veoma je funkcionalan. One M8 će kod svakoga ko ga pogleda izazvati divljenje.

Jedina zamerka je dugme za uključivanje ekrana koje se nalazi na vrhu, pa ga je zbog toga teže dohvatiti. Međutim, postoje i druge opcije za njegovo uključivanje koje ne zahtevaju pritiskanje dugmeta, kao što je duplo tapkanje prstom po ekranu.

HTC One M8 (8)

Još jedna od novosti koju je predstavio HTC je zanimljiva "Dot View" futrola koja pokazuje sve notifikacije sa telefona bez uključivanja, a takođe omogućava i odgovoranje na pozive. Veoma je dobra i deluje retro zbog tačkica koje se na njoj nalaze, pa podseća na grafiku iz starih video igara.

EKRAN

Istog trenutka čim smo uključili telefon, znali smo da je ekran od pet inča odličnog kvaliteta. IPS LCD displej, sa Full HD rezolucijom od 1080 x 1920 i gustinom od 441 piksela po inču je fenomenalan, i bez problema može da stane rame uz rame sa konkurencijom koja ima OLED displeje, kao što je na primer Galaxy S5. Iako je gustina piksela manja nego na prošlogodišnjem modelu, to se tokom korišćenja nikako ne može primetiti.

Široki uglovi gledanja, odlična osvetljenost i bogata paleta boja pruža ovom telefonu, a samim tim i njegovim korisnicima neverovatan vizuelni doživljaj.

Ovaj ekran, u kombinaciji sa BoomSound stereo zvučnicima koji daju zvuk kakav do sada nije viđen na pametnim telefonima, pružili su nam vrhunski ugođaj kada je u pitanju puštanje bilo kakvog multimedijalnog sadržaja: video klipova, filmova ili gledanje fotografija.

KAMERA

Definitivno najveća promena koju je novi One M8 doneo je kamera i način fotografisanja. Puno se nagađalo o kameri sa dva senzora i ispostavilo se da je sve u vezi sa tim tačno. Veća služi kao glavna i obavlja sve što i standardna kamera, dok manja, koja se nalazi iznad nje, ima drugačiju svrhu. Ona služi za to da zabeleži informacije o udaljenosti predmeta od telefona, kako bi se to naknadno iskoristilo za efekte za koje je bitna dubinska komponenta fotografije. Kao rezultat, ovo omogućava refokusiranje već napravljenih slika.

Glavna kamera ima 4 megapiksela i pravi slike u rezoluciji od 2688 х 1520 piksela.

Pogledajte kako izgleda normalna fotografija i fotografija na kojoj smo refokusirali određeni deo, odnosno koristili mogućnost koju donosi nova kamera:

Pored ove, nestandardne mogućnosti, na raspolaganju je i gomila drugih, a tu je i veliki broj modova kao što su noćno slikanje, HDR, panorama, ali i manuelno podešavanje za sve što vam padne na pamet, osim rezolucije fotografije. Brzina slikanja je impresivna, a kvalitet fotografija koju pruža nova kamera odličan. 

Prednja kamera ima pet megapiksela i moramo da priznamo da bolju nismo videli na drugim telefonima. Ona nema blic, pa je slikanje moguće samo kada ima dovoljno svetla. Bez obzira na to, ako budete imali prilike da koristite ovaj telefon, predlažemo da napravite par selfi fotografija i sigurno ćete biti oduševljeni.

Zoe aplikacija sa starog One-a postoji i na novom. Ona omogućava da grupu napravljenih fotografija ili video-klipova pregledate na sasvim drugačiji način. Moguće je dodavati razne teme i muziku, kako bi svoje trenutke učinili što upečatljivijim i drugačijim.

Iako smo u početku bili skeptični prema načinu na koji je HTC zamislio sve vezano za kameru, na kraju testiranja bili smo prijatno iznenađeni kvalitetom, brzinom, mogućnostima i funkcionalnošću koju pruža "Duo Camera", tako da za nju imamo samo reči hvale.

HARDVER

Unutar metalnog kućišta nalazi se i odličan hardver. Procesor koji pokreće HTC One M8 je najnoviji četvorojezgarni Snapdragon 801 koji radi na na 2.3 GHz. Ovaj telefon je jedan od prvih koji u sebi ima pomenuti procesor. Brže surfovanje internetom, bolje performanse tokom igranja, ali i brzo editovanje fotografija, u šta smo se i sami uverili su mogućnosti koje pruža pruža novi Snapdragon 801.

Ima dva gigabajta RAM memorije, i dolazi u dve varijante, od 16 i 32 gigabajta kada je u pitanju memorija za skladištenje podataka. Još jedna stvar koju je novi M8 doneo u odnosu na prošlogodišnji model je mogućnost povećanja memorije uz pomoć SD kartice i do 128 gigabajta, što je zaista za svaku pohvalu. Mnogima je to bila zamerka na stariji One, ali je sada HTC tu grešku ispravio.

M8 koristi trenutno najmanju SIM karticu koja postoji, u pitanju je nano SIM.

S obzirom na njegovu konfiguraciju, nije čudno kada kažemo da su brzina i performanse koje on pruža neverovatne u svim mogućim situacijama. Editovali smo slike, igrali najzahtevnije igrice kao što je "Asphalt 8: Airborne", i sve je "letelo". Brzina kojom se instaliraju aplikacije sa marketa nam je takođe "zapala" za oko. Pokretali smo sve što smo hteli, a ni u jednom trenutku nismo morali da očistimo RAM memoriju ili zatvorimo bilo koju od njih. Prelazili smo iz jedne u drugu aplikaciju bukvalno u milisekundi. Zaista smo ostali bez reči i sa sigurnošću možemo reći da je ovaj telefon, trenutno, jedan od najbržih na svetu.

Naše reči potvrdilo je i nekoliko Benchmark testova, na kojima se HTC One M8 uvek nalazio na vrhu. Na AnTuTu Benchmark testu postigao je zavidnih 36491 poena, i tako pretekao sve aktuelne pametne telefone kao što su Samsung Galaxy Note 3 ili Sony Xperia Z Ultra.

Šta god da smo poželeli da uradimo sa ovim telefonom smo uspeli i nijednom nismo primetili bilo kakvo kočenje, seckanje ili "nasilno zatvaranje aplikacije". Svaka čast.

SOFTVER

Novi One M8 pokreće najnoviji Android 4.4 KitKat, sa HTC-ovim Sense 6 interfejsom. Novi Sense 6 donosi brojna poboljšanja, a tu je i sada već čuveni BlinkFeed "sakupljač vesti". Generalno gledajući, interfejs deluje skoro isto kao pre, ali su tu i neki noviteti koji doprinose još lepšem utisku kada je on u pitanju. Postoji pet "homescreen-a" koji se mogu prilagođavati vašim potrebama.

Kada se skroluje na skroz levu stranu, tu se nalazi BlinkFeed koji je takođe doživeo sitnije dizajnerske promene, ali su i dodate neke nove opcije. Sada je moguće pretraživati i dodati najrazličitije teme koja vas interesuju, kako bi dobijali najnovije informacije, a moguće ga je i isključiti ukoliko vam nije potreban. Od nedavno na BlinkFeed-u možete pratiti i Telegraf, ali i druge srpske internet portale.

Izgled novog BlinkFeed-a:

Jedna od novina koju je HTC ubacio u novi One M8 je mogućnost kontrolisanja određenih funkcija pokretima (Motion Launch). Dok je ekran telefona isključen, u zavisnosti od toga šta želite da pokrenete, jednostavan prelazak prsta po njemu na određenu stranu pokrenuće željenu opciju. Tako na primer možete uključiti ekran i otključati telefon jednostavnim prelaskom prsta od dole na gore, aktivirati BlinkFeed prelaskom prsta sa leva na desno.

Kameru je moguće uključiti ukoliko se telefon postavi horizontalno, odnosno u "landscape" i pritisne dugme za pojačavanje zvuka.

HTC je ovog puta mislio i na zaštitu dece od neprimerenih sadržaja, pa je ubacio aplikaciju Kid Mode koja omogućava roditeljima da sami odrede koje aplikacije njihova deca mogu da koriste i gledaju na telefonu. Lako se podešava, a i veoma je korisna s obzirom da mališani uopšte nisu zaštićeni od interneta i stvari koje su donele nove tehnologije.

Korisnicima je na raspolaganju i nekoliko tema uz pomoć kojih mogu da promene celokupnu paletu boju operativnog sistema.

Kompanija HTC je i ovaj put odradila super stvar kada je u pitanju softver i svojim prepoznatljivim Sense-om uspela da stvori jedan od najupečatljivijih i najpraktičnijih interfejsa današnjice.

BATERIJA

Novi One ima bateriju od 2.600 mAh koja je veća u odnosu na prethodnika koji je imao 2300 mAh. Prema rečima kompanija HTC ona je 40 odsto izdržljivija nego pre.

Sasvim smo zadovoljni njenim trajanjem i bez ikakvih problema smo uspeli da izvučemo dan aktivnog korišćenja. Većinu dana smo bili povezani na WiFi, ali bez obzira na to, baterija se veoma sporo troši kada se telefon ne koristi. Tu je i takozvani "Extreme Power Save" mod, uz pomoć kojeg telefon može da izdrži i do dve nedelje u "standby" modu, dok istovremeno omogućava pristup pozivima, mejlovima, porukama i manje zahtevnim funkcijama.

Čak i kada je baterija na 10 odsto, u ovom modu je moguće da ona izdrži i do 30 sati.

Iako njeno trajanje nije vanserijsko, većina ljudi je već navikla da svakodnevno mora da dopunjava telefon, što je slučaj i ovde. Dobra stvar je ta što je HTC omogućio da, kada nemate vremena za punjenje ili ste na putu, ipak sačuvate bateriju od potpunog pražnjenja i uvek budete dostupni uz pomoć "Extreme Power Save" moda.

ZAKLJUČAK

HTC One M8 nastavio je dobrim putem tamo gde je njegov prethodnik stao.

Nas je definitivno oduševio svojim kvalitetom i brzinom. Metalno kućište odličnog dizajna, najbrži procesor, ekran i zvučnici koji omogućavaju maksimalno uživanje u svim vidovima multimedijalnih sadržaja, ali i nova "Duo Camera" svrstali su ovaj telefon u jedan od najboljih na tržištu.

Koliko god se trudili nismo uspeli da mu pronađemo nijednu zamerku, a sigurno je da će svako ko ga bude koristio doći do istog zaključka kao i mi. Sve čestitke kompaniji HTC.

Pogledajte video:

(M. Đ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Niko bitan™

    6. maj 2014 | 21:50

    Lep telefon, nema sta, verovatno i dobar, verovatno i najaci trenutno, ali ipak mi znaci veci displej na note3. Drugo, imam osecaj da ce da klizi iz ruku a na ovakav tel je glupost, koliko je lep, stavljati gume i navlake. Ipak, svaka im cast. Sve pohvale.

  • One

    6. maj 2014 | 22:36

    Jedan jedini I najbolji!

  • Иностранные наемник

    6. maj 2014 | 19:36

    Kao i njegov prethodnik..."najbolji" a prodaja 0...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA