≫ 

10 načina da se motivišete!

Galup, jedna od najčuvenijih svetskih kompanija za istraživanje javnog mnjenja, obavila je međunarodno istraživanje i rezultat pokazuje da samo 13% (da, trinaest posto) zaposlenih uživa u onome što radi

  • 0

Šta ste naučili otkad ste počeli da radite? Prvo, skoro ništa nije kao što ste zamišljali. Zatim, pojavljuju se situacije koje ne umete ni da objasnite. Vrlo često vam to što radite nije previše zanimljivo. Počeli ste da istinski ne volite ponedeljak. I onaj početni elan sve više nestaje.

Galup, jedna od najčuvenijih svetskih kompanija za istraživanje javnog mnjenja, obavila je međunarodno istraživanje i rezultat pokazuje da samo 13% (da, trinaest posto) zaposlenih uživa u onome što radi. Znači, nikako niste jedini. Kako da ponovo vratite motivaciju i opet dajete sve od sebe?

Plan

Svaki put kada vam postane teško uzmite papir i olovku i zapišite šta je to što vas usporava i zašto: kolege, previše posla u isto vreme, kratki rokovi... Onda napravite i plan kako da to rešite. Čim nađete način da rešite i najmanji od problema, osećaćete se nepobedivo.

Ciljevi

Uvek pri ruci imajte spisak svojih dugoročnih ciljeva. To će vam pomoći da se koncentrišete na ono što treba da uradite sada da biste te ciljeve i ostvarili. Ni u jednom trenutku ne zaboravljajte da je sve što radite deo „velikog plana”.

Negativne misli

Uklonite ih. Kad god vam je teško, dajte sve od sebe da razmišljate pozitivno i prepreku sagledate sa neke vedrije strane. Kada to uspete sa trenutnim problemom, i motivacija da nastavite s radom će se vratiti.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Greške

Niste jedini. Svi greše. Zato greške uvek posmatrajte kao dodatnu mogućnost da nešto naučite. Vratite se na početak i – korak po korak – vidite gde su stvari pošle naopako. Ako vam ovo bude prilika da postanete bolji, bićete motivisaniji da se uhvatite u koštac s narednim problemom i više nikada ne ponovite istu grešku.

Manje je više

Svaki veliki, dugoročni cilj ili posao razložite na niz manjih, kraćih i jednostavnijih zadataka. Tako ćete i zaista (vremenom) ostvariti cilj, ali ćete i konstantno imati utisak napretka, pa ćete uvek biti motivisani da nastavite.

Okruženje

Izbegavajte negativne ljude, i na poslu i u životu. Stalno iščekivanje najgoreg ishoda zaista uništava svaku motivaciju da nastavite. Zato – učinite suprotno: okruženje koje motiviše i podržava mnogo lakše dovodi do cilja.

Foto: Profimedia/Juice Images Foto: Profimedia/Juice Images

Garderoba

Uspeh može da se dogodi svakog i bilo kog dana. Šta ako baš danas treba da dobijete unapređenje koje ste dugo čekali, a vi ste odlučili da je i utorak pravi dan da se obučete za „opušteni petak”? Zato uvek budite obučeni ne za posao koji imate, već za onaj koji priželjkujete. To će se odraziti i na način na koji radite.

Obrnite raspored

Počnite od zadatka koji najmanje želite da radite. Ne samo što ćete završiti s onim što vam se ne radi, već će i svi ostali zadaci biti pesma.

Vreme

Vi ste gospodar svog vremena, ne obrnuto. Pronađite način koji vam odgovara da završite sve što je potrebno.

Na primer, isprobajte tehniku „Pomodoro”: vreme podelite u periode od 25 minuta i tokom tog vremena svom zadatku ili problemu posvetite punu pažnju – bez mejlova, telefona i slično – a zatim napravite pauzu. Vrlo brzo ćete videti da svaki zadatak postaje lakši kada se na njega istinski koncentrišete.

Foto: Profimedia/Tetra Images Foto: Profimedia/Tetra Images

Fokus

Potrudite se da uklonite sve što vam skreće pažnju. Odredite deo dana kada ćete odgovarati na mejlove, telefonirati, ručati, porazgovarati s kolegama… Sve ostalo vreme posvetite poslu. Čim postoji jasan fokus, i motivacija jača, pa problemi deluju jednostavnije.

Sve ovo je mnogo lakše reći nego učiniti. Ali vežba čini čuda. Ako imate i pomoć u razumevanju tržišta, poslovanja, stvaranja profita i konstantnom rastu i razvoju kompanije, nema razloga (ni izgovora) da čekate. Zapamtite: jul je najneproduktivniji mesec u godini. Ne dopustite da bude prekasno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA