Čak 200 prijava za nasilje u porodici od početka 2015!

Koordinatorka savetovališta Vesna Stanojević kaže da je povećan broj nasilja u porodici u periodu posle praznika, ali ističe da niko ne okreće glavu od ovog problema, već da iskoriste prvu priliku i prijave nadležnim organima

  • 6

Savetovalište protiv nasilja u porodici od početka godine primilo je oko 200 poziva, rekla je koordinatorka u Savetovalištu Vesna Stanojević.

Ona je apelovala na građane da ne okreću glavu i skrivaju pogled već da prijave nasilje.

Stanojevićeva je u izjavi Tanjugu istakla da je zabrinjavajuće to što su od početka godine dve osobe ubijene u porodičnom nasilju, dok je jedna žena teško povređena od opekotina zadobijenih pošto ju je bivši partner polio benzinom i zapalio.

- Imamo povećanje nasilja u mnogo drastičnijim oblicima nego što je to bilo ranije. Zabrinjava to što smo tek u trećoj nedelji ove godine, a imamo već tri situacije sa drastičnim oblicima nasilja. Možemo da se zapitamo šta će biti do kraja godine - istakla je Stanojević.

Kako kaže, svi moraju da se zapitaju koji su to razlozi i motivi, a istakla je i da je oko Nove godine u Sigurnim kućama u Beogradu bilo smešteno oko 53 žene i dece, te da je u međuvremenu taj broj porastao.

Foto-ilustracija: AP/Tanjug Foto-ilustracija: AP/Tanjug

Upozorava i da se uvek posle praznika poveća broj žena koje se obraćaju za pomoć i smeštaju u Sigurne kuće.

- U situacijama kad se posle praznika porodica možda suoči sa nemanjem para i raznim problemima dolazi do povećanog broja nasilja. Naravno govorim o nefunkcionalnim porodicama koje su već imale probleme i gde je nasilje postojalo. U takvim porodicama potrebno je malo da dođe do neke svađe - istakla je Stanojević.

Ona je i poručila građanima da ne okreću glavu i ne zatvaraju vrata kada vide nasilje, dodajući da je pravi primer dobrog poostupanja komšiluk žene koja je nedavno zapaljena u Batajnici.

Nasilje u porodici

- Nasilje se mora prijaviti. To je naša dužnost. Ne smemo da se pravimo da ne vidimo nasilje i idemo logikom da je to stvar porodice te da nemamo pravo da se mešamo - rekla je Stanojević.

Navodeći da se ljudi često plaše nasilnika i njegove osvete, reakcije, ona je istakla da onaj ko prijavljuje nasilje policiji to može da uradi anonimno.

Ona je podsetila da je prošle godine u porodičnom nasilju ubijena 26 žena, a da je 2013. smrtno stradalo 46 žena.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • WWW

    21. januar 2015 | 13:54

    BEZ KOMENTARA.PROMENITI ZAKON....A I STRUCNJAKE PO CENTRIMA ZA SOC. RAD. ....

  • Ana

    21. januar 2015 | 13:29

    Sve dok se drzava i zakon ne umesaju u ovaj provlem nasilje ce biti u porastu, ova gospodja je pokazala da joj nije tu mesto sa ponavljanjem, kao papagaj jednih te istih recenica, a na delu se pokazala vrlo lose. Mora se ozbiljno shvatiti i prihvatiti cinjenica da je svaka agresivnost protiv zakona i tako i postupati.

  • Lovic g 8

    21. januar 2015 | 15:54

    За насилницима, бахатима и хулиганума , плачу Бор , Колубара и Војводина. Ако нисам јасан рудник и њива. Тамо нака троше енергију, ане да се херојче над женама , деци и по стадионима. Спојити лепо и корисно.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA