EVROPA NA ŠKRILJCIMA: Očekuju privredni bum, milione radnih mesta i ogromnu uštedu!

Ukoliko bi evropske zemlje počele da koriste nalazišta škriljaca, kasnije pojeftinjenje energije kao rezultat toga moglo bi da obnovi smanjenu konkurentnost evropske industrije, navodi se u studiji na koju se poziva britanski list Dejli telegraf

  • 3

Razvoj nalažišta gasa iz škriljaca u zemljama Evropske unije bi mogao da stvori milione novih radnih mesta, ojača privredu, pojeftini energiju i znatno smanji zavisnost kontinenta od skupog uvoza.

 

Obezbeđenje novih jeftinijih domaćih izvora gasa bi tako, slično kao u SAD, suštinski smanjilo udeo uglja u proizvodnji električne energije, poizilazi iz studije koja je razmotrila uticaj različitih pristupa EU prema gasu iz škriljaca na evropsku ekonomiju.

 

Ukoliko bi evropske zemlje počele da koriste nalazišta škriljaca, kasnije pojeftinjenje energije kao rezultat toga moglo bi da obnovi smanjenu konkurentnost evropske industrije, navodi se u studiji na koju se poziva britanski list Dejli telegraf.

 

 

Studiju je izradila konsalting firma Poiri menadžment konsalting a Kembridž ekonometriks za Međunarodnu asocijaciju proizvođača nafte i gasa.

 

Novi izvor energije bi mogao da poveća privrednu proizvodnju 28 zemalja EU, do 2050. za ukupno 1,7 biliona do 3,8 biliona evra, a to bi omogućilo 1,1 milion novih radnih mesta, navodi se u studiji.

 

Eksploataciju gasa iz škriljaca sada u EU intenzivno pripremaju Poljska i Britanija. S druge strane, Francuska i neke druge zemlje to još ne dozvoljavaju usled zabrinutosti dela javnosti zbog negativnih uticaja na životnu sredinu.

 

 

Veleprodajne cene gasa bi, u slučaju buma škriljaca, u EU pale do 2050. godine za 14 odsto u poređenju sa situacijom bez škriljaca, što bi predstavljalo uštedu od 28 milijardi evra godišnje. Cena struje bi, prema studiji, pala osam odsto, a ukupna ušteda energije bi za taj period dostigla 1,7 biliona evra. Od toga bi domaćinstva uštedele 540 milijardi evra za energiju.

 

Zavisnost EU od uvoza gasa smanjila bi se do 2035. godine na 62 odsto, u odnosu na 89 odsto u slučaju nekorišćenja škriljaca.

 

Stručnjaci su takođe upozorili da, ukoliko Evropa ne poveća energetsku efikasnost, njeni troškovi za energiju u narednih 20 godina biće tri puta veći nego u SAD.

 

 

Snažan rast eksploatacije nafte i gasa iz škriljaca već osetno doprinosi rastu američke privrede. Zahvaljući bumu škriljaca prošle godine je efikasnost američke privrede porasla skoro dva odsto, a prihodi domaćinstava 2,5 odsto, ocenila je energetska konsalting agencija IHS CERA.

 

Prema njoj, razvoj eksploatacije škriljaca prošle godine je u SAD obezbedio direktno i indirektno 2,1 milion radnih mesta, a do 2020. broj radnih mesta zahvaljujući rastu proizvodnje nafte i gasa u celoj privredi dostići će 3,3 miliona, navodi Dejli telegraf.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladimir

    30. novembar 2013 | 18:14

    A onda ce mo imati bum u porastu smrtnosti za 300%. Gazite preko mrtvih zarad finansijske koristi. Gadite mi se, imate li decu i razmisljate li gde ce oni sutra ziveti i kakvu ce vodu piti.

  • Pojeftinjenje energije?

    30. novembar 2013 | 18:30

    Tako nešto niti se desilo niti će se ikad desiti. Moćnike koji rade eksploataciju zanima ISKLJUČIVO veći profit. Socijalizam više na ovim prostorima ne postoji gospodo. Samo PARE PARE PAREEEE!

  • ssss

    30. novembar 2013 | 21:52

    Energija pojeftiniti nikad, ama bas nikad nece, to je bar svima jasno. Mogu oni pricati bajke. Koliko je samo do sad bilo izuma za jeftiniju, maltene besplatnu, energiju pa onda vlasnici tih izuma pod cudnim okolnostima nestaju ili se 5-6 puta ubodu kuhinjskim nozem dok sjeckaju luk.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA