ZBOGOM ĐUBRETU: Ovaj izum će očistiti mora (FOTO) (VIDEO)

Postrojenje za čišćenje okeana je mreža usidrenih plutajućih platformi poređanih u krug, kroz koje bi vodena struja gurala plastiku koja nailazi i smeštala je u kontejner

  • 1

Bojan Slat (19), student holandskog tehnološkog univerziteta Delft, osmislio je način kako da očisti 20 milijardi tona plastičnog otpada iz svetskih mora i okeana.

 

Student tehnologije je došao na ideju da se nizom plutajućih platformi usisa i preradi plivajuće plastično smeće, a platforme bi bile samoodržive i energetski bi se napajale kombinacijom sunčeve energije i morskog strujanja,  piše "Dejli mejl".

 

Njegov izum ne bi ometao morski život, jer bi plastika ostajala, a živi svet bi neometano prolazio kroz plutajuće platforme. Takođe, i veće vodene vrste ne bi bile ugrožene kao što je to slučaj sa sistemom mreža.

 

"Postrojenje za čišćenje okeana" je mreža usidrenih plutajućih platformi poređanih u krug, kroz koje bi vodena struja gurala plastiku koja nailazi i smeštala je u kontejner.

 

 

Student tehnologije veruje da bi njegove naprave mogle za pet godina da u znatnoj meri očiste nagomilano đubre u oblastima u kojima su praktično napravljena ostrva plastičnog otpada.

 

- Akcija bi bila ekološka i profitabilna, jer bi sakupljeno smeće, koje inače ubija milione životinja svake godine, moglo dobro da se proda - tvrdi ovaj mladi preduzetnik iz Holandije.

 

Milioni tona plastičnog otpada svake godine ubijaju milione morskih životinja, a dodatna su opasnost i štetne alge i zagađenje koji ne stvaraju samo prljav okean, već i visoke troškove čišćenja.

 

U ovoj fazi reč je o konceptu, ali Slat je pokrenuo neprofitabilnu fondaciju "The Ocean Cleanup" pomoću koje pokušava da prikupi potrebna sredstva za završavanje studije izvodljivosti.

 

 

Mladi student tvrdi da bi ovaj projekat reciklaže doneo 500 miliona dolara zarade za samo godinu dana i objavio je svoje proračune na svom sajtu.

 

- Moramo da naglasimo važnost reciklaže, kao i smanjenje potrošnje naše plastične ambalaže - zaključio je Bojan Slat.

 

Pogledajte video-snimak:

 

 

(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA