Sve što treba da znate o Dual-SIM telefonima (FOTO)

Koja je razlika između Dual-SIM Dual Standby i Dual-SIM Dual Active tehnologija?

Dualsim
Foto: Promo

Dual-SIM pametni telefoni nisu novost, a ni retkost na tržištu. Međutim, koliko zaista poznajemo Dual-SIM tehnologiju, njene prednosti i njene mane? Koja je razlika između Dual-SIM Dual Standby i Dual-SIM Dual Active tehnologija? Potrudićemo se da u ovom članku na jednostavan način objasnimo sve što treba da znate o Dual-SIM telefonima, jer možda upravo neki od njih bude vaš sledeći izbor.

Pretvorite svoj pametni telefon u Wi-Fi ruter

Šta je Dual-SIM telefon?

Svaki mobilni telefon zahteva SIM karticu, jer bez nje ne bi mogao da se poveže na mobilnu mrežu. Telefon koji ima mogućnost da u isto vreme koristi dve različite SIM kartice zove se Dual-SIM telefon. Za telefon, ali i za korisnika, to znači da može da koristi bilo koju od dve SIM kartice za uspostavljanje i primanje poziva.

Foto: Promo

Zašto su Dual-SIM telefoni praktični i koje su prednosti Dual-SIM tehnologije?

Činjenica je da neće svako imati koristi od mogućnosti da u svom telefonu istovremeno koristi dve različite SIM kartice, ali postoji veliki broj ljudi kojima je ovakva mogućnost više nego potrebna.

Uzmimo kao primer poslovne ljude koji koriste dva broja – jedan u poslovne, a drugi u privatne svrhe. Naravno, oni uvek mogu da koriste dva nezavisna telefona, ali složićete se da je lakše da sa sobom nosite samo jedan Dual-SIM telefon u koji ćete umetnuti obe SIM kartice, za dva telefonska broja u jednom uređaju.

Takođe, Dual-SIM telefoni su praktično nezamenjivi kada želite da jednu SIM karticu koristite samo za obavljanje poziva, a drugu isključivo za vezu sa internetom. Primera radi, jedan mobilni operater može da ima tarifu koja uključuje veliki broj besplatnih minuta za razgovore, ali i nedovoljno internet saobraćaja, dok drugi može da nudi upravo veliku količinu internet saobraćaja po jako povoljnoj ceni. Zahvaljujući Dual-SIM telefonu, možete da kombinujete dva različita mobilna operatera i tako značajno smanjite iznos mesečnih računa.

Dual-SIM telefoni mogu nam biti od pomoći i ukoliko često putujemo, jer se, istovremenim korišćenjem dveju SIM kartica različitih mobilnih operatera, smanjuje rizik da ostanemo bez signala. Čest je slučaj da na nekim lokacijama jedan operater nema signal, a neki drugi ga ima. Takođe, ukoliko putujete u inostranstvo, možete istovremeno da koristite domaću SIM karticu u kombinaciji sa SIM karticom inostranog operatera (za internet i lokalne pozive), čime ćete radikalno smanjiti troškove dok ste u romingu.

Koja je razlika između Dual-SIM Single Standby, Dual-SIM Dual Active i Dual-SIM Dual Standby tehnologija?

Ukoliko ste odlučili da nabavite neki od Dual-SIM telefona, treba da znate da Dual-SIM tehnologija može biti implementirana na tri različita načina, od kojih će zavisiti i vaše zadovoljstvo, a to su:

Dual-SIM Single Standby – Ovo je najstariji i najprimitivniji vid implementacije Dual-SIM tehnologije u mobilne telefone, koji se naziva i pasivni Dual-SIM. Iako se u telefonu nalaze dve SIM kartice, samo jedna može biti aktivna, to jest spremna da uspostavi ili primi poziv. Prebacivanje s jedne na drugu SIM karticu vrši se isključivanjem i ponovnim uključivanjem telefona ili kroz meni za podešavanja, a tada prva kartica postaje neaktivna. Praktično, Dual-SIM Single Standby tehnologija je samo elegantnije rešenje od ručnog vađenja jedne i stavljanja druge SIM kartice u telefon. Telefoni koji koriste Dual-SIM Single Standby tehnologiju danas verovatno više ne postoje, ali vredi znati kako je sve počelo.

Dual-SIM Dual Active – Kod Dual-SIM telefona sa Dual Active tehnologijom, obe SIM kartice su istovremeno i trajno aktivne. Drugim rečima, dok je u toku konverzacija preko jedne SIM kartice, druga će neometano moći da primi poziv, a telefon će vas o tome obavestiti zvučnim signalom. Sa stanovišta upotrebne vrednosti, ovo je idealan način implementacije Dual-SIM tehnologije. Međutim, Dual Active zahteva i istovremeno prisustvo dva nezavisna primopredajnika u telefonu – za svaku SIM karticu po jedan. Dva primopredajnika troše znatno više električne energije nego što je to slučaj kod standardnih telefona, što se primetno odražava na trajanje baterije. Takođe, Dual Active povećava i troškove proizvodnje, pa su ovakvi telefoni primetno skuplji u odnosu na telefone koji koriste jednu SIM karticu. Navedene mane Dual-SIM Dual Active tehnologije su i glavni razlozi zbog kojih se na tržištu nalazi veoma mali broj telefona koji koriste Dual Active mogućnosti.

Dual-SIM Dual Standby – Ovo je hibrid koji objedinjuje Dual-SIM Single Standby i Dual-SIM Dual Active načine implementacije Dual-SIM tehnologije. Za razliku od Dual Active načina rada, koji zahteva dva nezavisna primopredajnika, Dual Standby radi uz pomoć samo jednog primopredajnika, kojeg SIM kartice dele između sebe. Šta to znači u praksi? Za vreme mirovanja (standby), obe kartice su aktivne i spremne da uspostave ili prime poziv, ali će za vreme konverzacije putem jedne od njih druga kartica biti neaktivna, to jest nedostupna. Otuda i naziv Dual Standby. Kada se završi konverzacija, obe SIM kartice ponovo postaju aktivne. U pojedinim slučajevima i u zavisnosti od operatera, kada obe SIM kartice koriste 3G ili 4G mrežu za prenos glasa, ova ograničenja ne moraju da budu prisutna. Iz svega navedenog nije teško zaključiti da Dual Standby nije idealan način za implementaciju Dual-SIM tehnologije, ali je zato primetno jeftiniji za proizvodnju i znatno rasprostranjeniji u odnosu na Dual Active. Cena Dual-SIM Dual Standby telefona je neznatno veća od cene telefona koji koriste samo jednu SIM karticu.

Tabela koja sledi pomoći će vam da lakše razumete opisane načine implementacije Dual-SIM tehnologije.

Foto: Promo

Da li možete da birate sa koje kartice ćete da pozivate ili šaljete SMS?

Zajednička karakteristika svih Dual-SIM telefona je da korisnik, prilikom pozivanja, može da bira sa koje će SIM kartice ostvariti poziv. U zavisnosti od modela telefona, korisnik može trajno definisati glavnu karticu sa koje želi da uspostavlja pozive, a može izabrati i opciju da ga neposredno pre svakog pozivanja telefon „pita“ koju SIM karticu treba da koristi. Sve već navedeno se odnosi i na slanje SMS poruka.

Da li 3G/4G internet konekcija radi na obe SIM kartice kod Dual-SIM telefona?

Najkraće rečeno – da, radi. Međutim, detalji zavise od toga kako je proizvođač telefona implementirao Dual-SIM podršku. Najčešći scenario izgleda ovako: korisnik bira koja će SIM kartica koristiti 4G/LTE konekciju, dok će druga po automatizmu funkcionisati u 2G/3G režimu. Zamena uloga između prve i druge SIM kartice, kada je u pitanju internet konekcija, obavlja se vrlo brzo i jednostavno, najčešće uz pomoć samo jednog klika.

Odlični Dual-SIM modeli TESLA su među najpopularnijim Dual-SIM telefonima na domaćem tržištu. TESLA Dual-SIM telefoni koriste Dual-SIM Dual Standby tehnologiju, baš kao i većina Dual-SIM telefona na svetskom tržištu, a veza sa internetom je izvedena na način koji je opisan u prethodnim redovima.

Foto: Promo

Foto: Promo

Foto: Promo

Foto: Promo

(Telegraf.rs / PR)

Tagovi: dual sim, Dual-SIM modeli TESLA, Mobilni telefoni, SIM Kartica

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (3)
Poređaj komentare:
 • N
  Neki Dr.Mr

  Kad pogledate cene telefona videcete da je telefon sa jednom katricom uvek skuplji za nekih 80-90€.... sto znaci da telefon sa 2 kartice nije istog kvaliteta kao sa jednom karticom ....

 • J
  Ja...RS

  Na ovakvom telefonu mogu da se posebno podese obje kartice i onda za pozive i poruke se postavi uvijek pitaj,funkcionise odlicno i sa duplim app za svaki broj posebno.

Ovo bi mogao da bude prvi telefon sa kamerom skrivenom ispod ekrana

Tvorci OnePlusa su morali da se pohvale da je njihov telefon najbrži, a onda je usledila kazna

Telefoni bi uskoro mogli da imaju tehnologiju protiv njihove krađe - a evo kako bi radila

Apple bi uskoro mogao da reši najveći problem jeftinijeg iPhone modela

Kamera od 48MP na Huawei P30 Lite telefonu oduševljava mogućnostima koje poseduje

Šta je to IMEI broj telefona, kako da ga pronađete i zašto je važno da ga odmah zapišete

Ova grafika pokazuje svu sreću, bes i nerviranje kroz koje prolazimo kada kupujemo novi telefon

9 najkorisnijih stvari koje koje će vaš iPhone dobiti do kraja godine

Evo kako da otkrijete serijski broj svakog iPhone modela ako ste ga izgubili, ili ako više ne radi

iPhone 11 bi mogao da bude mnogo skuplji od prethodnih modela, upozoravaju stručnjaci

Android ili iOS: Koji operativni sistem je zaista bezbedniji?

Napunite bateriju telefona na 3 prosta načina ako pri ruci nemate punjač ili utičnicu

Koje mu je ime i kako će raditi? Sve što morate da znate o novom Huawei operativnom sistemu

Otkrivena cena i izgled modela Samsung Galaxy Note 10

Evo čemu služi HDR opcija na vašem telefonu, i kako može da vam fotografije učini mnogo boljim

Google je upravo objavio sliku novog Pixel telefona - jer mu je bilo dosta glasina

Šta bi Apple mogao da uradi ako mu Kina zabrani da proizvodi iPhone u njenim fabrikama?

Novi iPhone bi mogao da ima jednu stvar koju nijedan model pre njega nije imao, iako je to potpuno normalno kod Android telefona

Procurele slike novog Pixel telefona pokazuju da je Google napravio veliku grešku - ponovo

Apple je upravo poslao apdejt za samo jedan iPhone model kako bi rešio samo jedan problem

Ovo su kompanije čiji telefoni se najmanje nose na popravke

Google se uplašio svoje budućnosti bez Huaweija i sada objašnjava Trampu zašto kineski telefoni moraju da imaju Android

Opasan virus pronađen na 4 modela Android telefona, a smatra se da je zaraženo 20.000 korisnika

Apple je upravo dodao kripto podršku za iPhone, i to je promaklo gotovo svima

Apple je vlasnicima starijih iPhone uređaja dao 4 sjajna razloga da ne kupuju novi telefon

iOS 13 ima veoma važnu funkciju uz pomoć koje baterija na iPhoneu može da vam traje duže

Naslednik ubice premijum telefona iz 2018. je možda upravo najavljen - a to je promaklo svima

Šta se zaista krije iza Appleove odluke da predstavi novi iPod touch?

Šef Huaweija se napokon oglasio i otkrio kako će sankcije Googlea uticati na ljude koji imaju telefone ove kompanije, da li ima rezervni plan i ko je kriv za sankcije

Novi video prikazuje iPhone 11 iz svih uglova

Zašto se Sjedinjene Države plaše kompanije Huawei?

Veliko curenje podataka otkriva kako će na iPhoneu izgledati iOS 13 i njegova najvažnija funkcija

Android Q desktop mod izgleda neverovatno u novom demo videu (VIDEO)

Novi iPhone bi mogao da ima genijalan dodatak - koji već uveliko postoji na Androidu

Zašto ćirilična tastatura na iPhoneu ima latinično "S"?

Evo kako bi novi iPhone mogao da izgleda bez velike "budže" za kamere (FOTO)

Huawei se napokon oglasio o Google zabrani i dao odgovor na 8 pitanja koja svi u Srbiji imaju

Honor 20 Pro donosi premijum performanse, 4 kamere i cenu koja je gotovo duplo manja od konkurencije

Apple je sasvim slučajno otkrio revolucionarni novitet koji sprema za iPhone

Tesla 9.2 smartfon: Genijalne „cake" i trikovi koji će vam olakšati život (II DEO)

Pojavile su se slike modela Xperia 2, i to svega nekoliko nedelja pre predstavljanja modela Xperia 1

"Ubica" Androida je sada dobio i premijum verziju i pokazao da previše plaćamo top modele drugih kompanija

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima