Sve što treba da znate o Dual-SIM telefonima (FOTO)

Koja je razlika između Dual-SIM Dual Standby i Dual-SIM Dual Active tehnologija?

  • 4

Dual-SIM pametni telefoni nisu novost, a ni retkost na tržištu. Međutim, koliko zaista poznajemo Dual-SIM tehnologiju, njene prednosti i njene mane? Koja je razlika između Dual-SIM Dual Standby i Dual-SIM Dual Active tehnologija? Potrudićemo se da u ovom članku na jednostavan način objasnimo sve što treba da znate o Dual-SIM telefonima, jer možda upravo neki od njih bude vaš sledeći izbor.

Pretvorite svoj pametni telefon u Wi-Fi ruter

Šta je Dual-SIM telefon?

Svaki mobilni telefon zahteva SIM karticu, jer bez nje ne bi mogao da se poveže na mobilnu mrežu. Telefon koji ima mogućnost da u isto vreme koristi dve različite SIM kartice zove se Dual-SIM telefon. Za telefon, ali i za korisnika, to znači da može da koristi bilo koju od dve SIM kartice za uspostavljanje i primanje poziva.

Foto: Promo

Zašto su Dual-SIM telefoni praktični i koje su prednosti Dual-SIM tehnologije?

Činjenica je da neće svako imati koristi od mogućnosti da u svom telefonu istovremeno koristi dve različite SIM kartice, ali postoji veliki broj ljudi kojima je ovakva mogućnost više nego potrebna.

Uzmimo kao primer poslovne ljude koji koriste dva broja – jedan u poslovne, a drugi u privatne svrhe. Naravno, oni uvek mogu da koriste dva nezavisna telefona, ali složićete se da je lakše da sa sobom nosite samo jedan Dual-SIM telefon u koji ćete umetnuti obe SIM kartice, za dva telefonska broja u jednom uređaju.

Takođe, Dual-SIM telefoni su praktično nezamenjivi kada želite da jednu SIM karticu koristite samo za obavljanje poziva, a drugu isključivo za vezu sa internetom. Primera radi, jedan mobilni operater može da ima tarifu koja uključuje veliki broj besplatnih minuta za razgovore, ali i nedovoljno internet saobraćaja, dok drugi može da nudi upravo veliku količinu internet saobraćaja po jako povoljnoj ceni. Zahvaljujući Dual-SIM telefonu, možete da kombinujete dva različita mobilna operatera i tako značajno smanjite iznos mesečnih računa.

Dual-SIM telefoni mogu nam biti od pomoći i ukoliko često putujemo, jer se, istovremenim korišćenjem dveju SIM kartica različitih mobilnih operatera, smanjuje rizik da ostanemo bez signala. Čest je slučaj da na nekim lokacijama jedan operater nema signal, a neki drugi ga ima. Takođe, ukoliko putujete u inostranstvo, možete istovremeno da koristite domaću SIM karticu u kombinaciji sa SIM karticom inostranog operatera (za internet i lokalne pozive), čime ćete radikalno smanjiti troškove dok ste u romingu.

Koja je razlika između Dual-SIM Single Standby, Dual-SIM Dual Active i Dual-SIM Dual Standby tehnologija?

Ukoliko ste odlučili da nabavite neki od Dual-SIM telefona, treba da znate da Dual-SIM tehnologija može biti implementirana na tri različita načina, od kojih će zavisiti i vaše zadovoljstvo, a to su:

Dual-SIM Single Standby – Ovo je najstariji i najprimitivniji vid implementacije Dual-SIM tehnologije u mobilne telefone, koji se naziva i pasivni Dual-SIM. Iako se u telefonu nalaze dve SIM kartice, samo jedna može biti aktivna, to jest spremna da uspostavi ili primi poziv. Prebacivanje s jedne na drugu SIM karticu vrši se isključivanjem i ponovnim uključivanjem telefona ili kroz meni za podešavanja, a tada prva kartica postaje neaktivna. Praktično, Dual-SIM Single Standby tehnologija je samo elegantnije rešenje od ručnog vađenja jedne i stavljanja druge SIM kartice u telefon. Telefoni koji koriste Dual-SIM Single Standby tehnologiju danas verovatno više ne postoje, ali vredi znati kako je sve počelo.

Dual-SIM Dual Active – Kod Dual-SIM telefona sa Dual Active tehnologijom, obe SIM kartice su istovremeno i trajno aktivne. Drugim rečima, dok je u toku konverzacija preko jedne SIM kartice, druga će neometano moći da primi poziv, a telefon će vas o tome obavestiti zvučnim signalom. Sa stanovišta upotrebne vrednosti, ovo je idealan način implementacije Dual-SIM tehnologije. Međutim, Dual Active zahteva i istovremeno prisustvo dva nezavisna primopredajnika u telefonu – za svaku SIM karticu po jedan. Dva primopredajnika troše znatno više električne energije nego što je to slučaj kod standardnih telefona, što se primetno odražava na trajanje baterije. Takođe, Dual Active povećava i troškove proizvodnje, pa su ovakvi telefoni primetno skuplji u odnosu na telefone koji koriste jednu SIM karticu. Navedene mane Dual-SIM Dual Active tehnologije su i glavni razlozi zbog kojih se na tržištu nalazi veoma mali broj telefona koji koriste Dual Active mogućnosti.

Dual-SIM Dual Standby – Ovo je hibrid koji objedinjuje Dual-SIM Single Standby i Dual-SIM Dual Active načine implementacije Dual-SIM tehnologije. Za razliku od Dual Active načina rada, koji zahteva dva nezavisna primopredajnika, Dual Standby radi uz pomoć samo jednog primopredajnika, kojeg SIM kartice dele između sebe. Šta to znači u praksi? Za vreme mirovanja (standby), obe kartice su aktivne i spremne da uspostave ili prime poziv, ali će za vreme konverzacije putem jedne od njih druga kartica biti neaktivna, to jest nedostupna. Otuda i naziv Dual Standby. Kada se završi konverzacija, obe SIM kartice ponovo postaju aktivne. U pojedinim slučajevima i u zavisnosti od operatera, kada obe SIM kartice koriste 3G ili 4G mrežu za prenos glasa, ova ograničenja ne moraju da budu prisutna. Iz svega navedenog nije teško zaključiti da Dual Standby nije idealan način za implementaciju Dual-SIM tehnologije, ali je zato primetno jeftiniji za proizvodnju i znatno rasprostranjeniji u odnosu na Dual Active. Cena Dual-SIM Dual Standby telefona je neznatno veća od cene telefona koji koriste samo jednu SIM karticu.

Tabela koja sledi pomoći će vam da lakše razumete opisane načine implementacije Dual-SIM tehnologije.

Foto: Promo

Da li možete da birate sa koje kartice ćete da pozivate ili šaljete SMS?

Zajednička karakteristika svih Dual-SIM telefona je da korisnik, prilikom pozivanja, može da bira sa koje će SIM kartice ostvariti poziv. U zavisnosti od modela telefona, korisnik može trajno definisati glavnu karticu sa koje želi da uspostavlja pozive, a može izabrati i opciju da ga neposredno pre svakog pozivanja telefon „pita“ koju SIM karticu treba da koristi. Sve već navedeno se odnosi i na slanje SMS poruka.

Da li 3G/4G internet konekcija radi na obe SIM kartice kod Dual-SIM telefona?

Najkraće rečeno – da, radi. Međutim, detalji zavise od toga kako je proizvođač telefona implementirao Dual-SIM podršku. Najčešći scenario izgleda ovako: korisnik bira koja će SIM kartica koristiti 4G/LTE konekciju, dok će druga po automatizmu funkcionisati u 2G/3G režimu. Zamena uloga između prve i druge SIM kartice, kada je u pitanju internet konekcija, obavlja se vrlo brzo i jednostavno, najčešće uz pomoć samo jednog klika.

Odlični Dual-SIM modeli TESLA su među najpopularnijim Dual-SIM telefonima na domaćem tržištu. TESLA Dual-SIM telefoni koriste Dual-SIM Dual Standby tehnologiju, baš kao i većina Dual-SIM telefona na svetskom tržištu, a veza sa internetom je izvedena na način koji je opisan u prethodnim redovima.

Foto: Promo
Foto: Promo
Foto: Promo

Foto: Promo

(Telegraf.rs / PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja...RS

    23. septembar 2018 | 13:56

    Na ovakvom telefonu mogu da se posebno podese obje kartice i onda za pozive i poruke se postavi uvijek pitaj,funkcionise odlicno i sa duplim app za svaki broj posebno.

  • Neki Dr.Mr

    10. oktobar 2018 | 12:31

    Kad pogledate cene telefona videcete da je telefon sa jednom katricom uvek skuplji za nekih 80-90€.... sto znaci da telefon sa 2 kartice nije istog kvaliteta kao sa jednom karticom ....

  • Dragan

    24. april 2020 | 00:05

    Poštovani,imam telefon sa dve sim kartice, Xiaomi. Na prvoj poziciji mi je kartica za internet,koja je na 4G i koja mi daje putem hotspota internet na drugu karticu,koja je na 3G i koja mi služi za sve ostalo - razgovore,poruke,mejlove, viber,fejsbuk... Da li je ovakva pozicija kartica dobra,to jest,da li im ne treba možda zameniti mesta,tako da primarna bude na 4G,a ona za internet na 3G?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA