≫ 

Evo zašto su kopije iPhonea prava noćna mora koja može skupo da vas košta

Mnogi nisu svesni svih opasnosti koje kopije nose sa sobom

  • 0

Kopije iPhonea sve su bolje i bolje iz godine u godinu, i koštaju samo delić cene originalnog Appleovog proizvoda.

Ali ako mislite da ćete kupovinom kopije iPhonea dobiti proizvod gotovo identičan originalu, grdno se varate. I ne samo to, kineske kopije mogu da budu i veoma opasne.

Evo zašto je Apple ubio iPhone X - samo godinu dana nakon što ga je predstavio

I dok je zabavno igrati se nekoliko minuta sa kineskom kopijom, Džejson Kebler iz Motherboarda nedavno je otkrio da ove kopije mogu biti prepune malwarea.

Foto: Tanjug/AP

Nakon što je njegov kolega kupio kopiju iPhonea X za 100 dolara, Kebler je ostavo fasciniran složenošću softvera na njemu koji je bio gotovo identičan originalnom iOS-u.

I dok je malo detaljnij ainspekcija otkrija prilično očigledne rupe i veze sa Androidom, uređaj je na prvi pogled bio izuzetan.

Čak je imao i Lightning port.

Kada su lažnjaci u pitanju, ovaj je bio sam vrh po Kebleru.

Ipak, u čemu je problem? Zašto se neko ne bi zabavio sa Androidoom koji se predstavlja kao iPhone?

Foto: Telegraf.rs

Pa, Kebler je uređaj poslao stručnjaku za bezbednost Krisu Evansu koji je vrlo brzo otkrio da je uređaj bio pravi bezbednosni košmar sa brojnim "zadnjim vratima" i aplikacijama koje su dizajnirane da špijuniraju ponašanje korisnika i iz udaljenosti aktiviraju maliciozne kodove.

- Nekoliko fabričkih lažnih Apple aplikacija kao što su Compass, Stocks i Clock tražile su preterana odobrenja kao što je čitanje poruka. Mada, nije bilo jasno da li su njihovi developeri samo bili loši ili su imali maliciozne namere, napisao je Evans.

Drugim rečima, ako ikada poželite da iz zbavae kupite kopiju iPhonea, budite veoma oprezni.

U slučaju da baš ne možete da se suzdržite, poslednja stvar koju želite da uradite jeste da u telefon unesete neke od svojih podataka za mejl ili, recimo, iCloud.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA