Koliko nam je RAM-a u telefonu zaista potrebno u 2019?

ČAk i kada su psecifikacije u pitanju postoji tačka kada one postaju besmislene

  • 5

Ratovi specifikacija među proizvođačima telefona traju već godinama, međutim, na koje od tih specifikacija bi zaista trebalo obraćati pažnju, a kod kojih visoke brojke i nisu toliko esencijalne?

Naravno, bolje specifikacije su neophodne kako bi telefon mogao da ispuni sve zahteve koje pred njega stavite, ali budženje jedne stvari gotovo da je postalo presmešno, i krajnje beskorisno - u pitanju je RAM.

Na samom početku, smartfon telefoni su imali 512MB, pa čak i 1GB. To su bili skromni počeci smartfon revolucije. Vremenom su proizvođači počeli da mnogo više pažnje poklanjaju radnoj memoriji telefona.

Do 2014. godine većina premijum uređaja imalo je 3GB radne memorije, to je tokom naredne dve godoine poraslo na 4GB.

Foto: Telegraf

A onda su počeli ratovi specifikacija i sada imamo uređaje sa čak 12GB radne memorije.

Međutim, da li nam je zaista toliko potrebno, i kako možemo da iskoristimo svu tu radnu memoriju?

Da li je zaista potrebno da telefon ima više radne memorije od kompjutera?

Prvo je važno da saznamo kako Android koristi RAM

Foto: Milena Đorđević

Kada pokrenete novu aplikaciju na Androidu, lansira se novi proces. Proces je jedinica izvršavanja neke akcije sa virtuelnim prostorom za adresu. Sistem potom raspodeljuje potrebne resurse, uključujući tu i RAM.

Kada na rapsolaganju imate pregršt resursa, sistema nema nikakvih problema pri njihovoj preraspodeli.

Međutim, kada nemate dovoljno resursa, stvati postaju komplikovanije.

Kada procesor nije dovoljno snažan, posao koji obavljate će biti završen, ali neće biti brz koliko očekujete. RAM je drugačiji. Kada ga ponestane, čekanje da posao bude obavljen neće dovesti do toga da sistem tom zadatku dodeli više radne memorije.

Android sa ovim problemom izlazi na kraj korišćenjem zRAM-a. Android može da dodeli deo fizičke memorije za ovu zamenu. Kada nema dovoljno memorije, najstariji i najmanje korišćeni delovi memorije se prebacuju na disk kako bi se oslobodila dodatna sredstva. Ako nam ta zamenjena memorija bude potrebna kasnije, ona će biti vraćena u memoriju.

Koliko memorije aplikacije koriste?

Foto: M. Đorđević

"Standardne" aplikacije koriste između 130 i 400MP radne memorije, aplikacije kao što su YouTube i WhatsApp, kao i igre kao što je Candy Crush.

A tu su i "teškaši", aplikacije koje učitavaju puno slika i samim tim koriste više memorije. Tu možemo svrstati Google Photos i Instagram.

Ove aplikacije mogu da koriste između 400 i 700MB.

Na samom kraju imamo "ogromne" aplikacije koje bukvalno mogu da progore RAM. Igre kao št su Need for Speed ili PUBG mogu da koriste između 800 o 1152MB radne memorije.

U ovu kategoriju spada i Chrome, i to samo kada ima otvorena 3 taba.

Količina radne memorije koja će na telefonu biti iskorišćena isključivo zavisi od aplikacija koje koristite.

Koliko memorije zaista imate na raspolaganju

Foto: Telegraf

Svaki Android telefon dolazi sa fiksnom količinom radne memorije. Ona je deo matične ploče i ne može se povećavati.

I dok je važno znati koliko radne memorije ima vaš telefon, još je važnije da znate koliko je dostupno za apliakcije.

Android takođe koristi RAM za svoj rad.

Primera radi Pixel 3 XL ima 3548MB radne memorije, ali je za aplikacije dostupno 1740MB, dok OnePlus 6T ima 7640MB radne memorije, a slobodno je 5065.

Ako opteretite PIxel, telefon će agresivnije početi da manje dostupan prostor kako bi oslobodio memoriju. U realnosti ovo znači da možete da držite uključeno oko 8 "standardnih" aplikacija, a ako otvorite još jednu, jedna od prethodnih će biti izbačena iz memorije.

Tu dolazimo do takozvane "slatke tačke". Z anju vam je potreban telefon sa 8GB radne memorije. U tom slučaju možete da imate preko deset aktivnih aplikacija umemoriji, uključujući i one veće.

Više od 8GB

Jednom kada pređete ovu cifru, ulazite u sferu "besmisla" jer višak radne memorije ne možete efikasno da koristite, a on će vam ipak trošiti bateriju telefona.

Ovde imamo klasičan primer preopterećenja specifikacijama.

Iako će ovakvih uređaja biti sve više, to ne znači da su oni neophodni - barem za sada.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • majkan

    4. februar 2019 | 22:26

    svi bi mi voleli i patku od 25 cm a realno nije potreban toliki , al od viska glava ne boli :-)

  • Mlj1228

    4. februar 2019 | 13:22

    Moj telefon, ili žepni kompjuter, "huawei p20 pro" ima 6 G ram memorije, i ja sam sa njim prezadovoljan. Nalazim, bar za moje potrebe, ne treba uopšte više. Kad uporedim moj PC "laptop" , ima svega 2,6 G i koji je mnogo sporiji od mog telefona, onda svakom mogu reci, da više od 6G nije potrebno, jer ostalo zavisi od operaterske tehnologije, da li koristi 3. ili 4. G. za dotok informacija, a pojedine zemlje već rade i na 5. generaciju.

  • Valjevac

    4. februar 2019 | 14:14

    Moj bez problema I sa jednim

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA