≫ 

U vašem telefonu se nalazi posebno podešavanje koje će zaštititi vaše oči kada ga koristite

Smanjite štetan uticaj ekrana telefona na vaš vid

  • 0

Kada je u pitanju prelistavanje internet stranica, odnosno čitanje elektronskog tekstualnog sadržaja bilo koje vrste, velike ekrane desktop i laptop računara lagano zamenjuju ekrani mobilnih telefona. Štaviše, prema nedavno objavljenim statističkim podacima, 50% ispitanika internetu pristupa putem mobilnog telefona, a u nekim slučajevima, kao što je npr. pristup društvenim mrežama, upotreba mobilnih telefona čak i prevazilazi upotrebu računara. Međutim, dugi periodi gledanja u ekran, bio on veliki ili mali, imaju štetan uticaj na ljudski vid.

Na koji to način ekrani štete našim očima? Glavni krivac je svetlost, tačnije jedan deo svetlosti koju proizvode savremeni ekrani, bez obzira na to da li je reč o LCD ili OLED ekranima. Bez svetlosti slika na ekranu ne bi bila vidljiva, tako da svetlost nije moguće eliminisati, ali je zato moguće eliminisati jedan njen deo. Naime, u celokupnom spektru svetlosti odnosno spektru boja koje „izlaze“ iz ekrana nalazi se i spektar plavih tonova, a među njima se nalaze i tonovi koji pripadaju UVt, UVA i UVB zracima. Ove plave nijanse stručni mediji najčešće nazivaju „štetna plava svetlost“ ili „štetni plavi tonovi“.

Faktori rizika usled dugih perioda izloženosti štetnom plavom svetlu su oštećenje vida, naprezanje i zamor očiju, glavobolja i poremećaj kvaliteta sna.

Kako tehnološki razvoj ekrana nije orijentisan samo ka povećanju rezolucije i drugih tehničkih karakteristika već i ka smanjenju štetnog uticaja ekrana na čulo vida, vodeći svetski proizvođači ekrana pronašli su način da značajno smanje emisiju štetne plave svetlosti.

Foto: Promo

Vodeći svetski proizvođači telefona, tablet i laptop računara i monitora su brojne modele svojih uređaja opremili tehnologijom koja redukuje emisiju štetne plave svetlosti.

Prateći svetske tehnološke trendove, renomirana domaća kompanija Comtrade, koja stoji iza dobro poznate robne marke TESLA, implementirala je tehnologiju za smanjenje emisije štetnih plavih zraka u svoje proizvode i na taj način nedvosmisleno pokazala da ceni korisnike TESLA telefona i brine o njihovom zdravlju.

Najpopularniji modeli TESLA pametnih telefona, tačnije TESLA Smartphone 9.2 i TESLA Smartphone 9.1, poseduju tehnologiju koja redukovanjem emisije štetne plave svetlosti štiti i čuva korisnikove oči. Ova tehnologija se kod pomenutih TESLA telefona naziva „Eye Protection“ i vrlo lako se uključuje – kroz četiri jednostavna koraka koja ćemo objasniti u redovima koji slede.

Kako se uključuje Eye Protection funkcija za zaštitu od štetne plave svetlosti?

Za potrebe ovog primera ćemo koristiti TESLA Smartphone 9.2 telefon, ali će se i vlasnici TESLA Smartphone 9.1 modela lako snaći.

Za početak, uđite u glavni meni vašeg telefona i izaberite „Settings“ (Podešavanja), a zatim tapnite na stavku „Display“ (Ekran), kao što je prikazano na slikama ispod.

Foto: Promo

Sada na listi raspoloživih funkcija potražite stavku pod imenom „Smart Eye Protection“ (Pametna zaštita očiju) i tapnite na nju. Na posletku, tapnite na mali „prekidač“ koji se nalazi pored stavke „Enable now“ (Omogući) i time ćete aktivirati Smart Eye Protection tehnologiju.

Foto: Promo

Takođe, dugme za uključivanje i isključivanje Smart Eye Protection tehnologije je dostupno i u okviru menija sa prečicama, do kog se dolazi prevlačenjem prsta od vrha ka sredini ekrana. Navedeno dugme ćete pronaći na drugoj strani brzog menija, pod imenom Eyeshield, a prepoznaćete ga po tome što na sebi ima sličicu oka.

Nakon uključenja Smart Eye Protection funkcije primetićete da se prikaz na ekranu promenio, tj. da je slika postala žućkasta. Ne brinite, sve je u redu. Zapravo, redukovanjem štetnih plavih tonova eliminiše se deo plavog spektra, što je sasvim u skladu sa zakonima fizike, ali ćete se na ovu promenu navići već posle nekoliko minuta.

Foto: Promo

S obzirom na to da je uticaj štetnog plavog svetla najizraženiji u večernjim satima, kada je svetlost ekrana često i jedina svetlost koja dopire do naših očiju, TESLA Smartphone 9.2 nudi i mogućnost automatskog aktiviranja i deaktiviranja Smart Eye Protection funkcije u zakazano vreme. Primera radi, možete podesiti da se ova fantastična funkcija samostalno uključi svakog dana u 22 časa i da se automatski isključi narednog jutra u 7 časova. Takođe, tu je i „klizač“ kojim možete podesiti nivo redukcije štetnog plavog svetla.

Nemojte zaboraviti da koristite Smart Eye Protection funkciju za vreme bilo koje aktivnosti koja podrazumeva prolongirano gledanje u ekran – čitanje, surfovanje internetom i slično. U situacijama kada vam je prikaz boja bitan i želite da boje ostanu što vernije, npr. dok gledate fotografije ili film, na raspolaganju će vam biti klizač kojim možete da ublažite redukciju plavih tonova.

(Telegraf.rs/Bojan Milojković/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA