Evo šta morate da radite ako na iPhone prospete neku tečnost - i zašto nikada ne bi trebalo da ga stavljate u pirinač

Oštećenje iPhone telefona ili laptopa usled kontakta sa vodom.

  • 7

Prosuli ste kafu na iPhone telefonu, bacili ga u toalet ili zaboravili da ste je imali u džepu kada ste skočili u bazen. Prva stvar koju će vam prijatelji reći je da je odmah stavite u rižu i ostavite je tamo dok se ne osuši.

Tužna istina je da neće uspeti.

Ovde možete pročitati zašto i šta da radite kada na vaš iPhone dođe u kontakt sa tečnošću.

Pirinač ili zobena kaša? Pre svega, pirinač nije jako dobar agens za sušenje, i niko zaista ne zna koliko dugo treba vremena da uređaj bude u pirinču da se osuši da bi stvarno radio.

Kada stavite iPhone telefon u vrećicu riže, pirinča, rizikujete da na vašem uređaju napravite još veću štetu od one koja je trenutno, male su šanse da se vaš uređaj sačuva.

Dok pirinač može biti zgodan i jeftin način da se pokuša oživljavanje vašeg utopljenog telefona, postoji dodatni rizik da prašina iz riže uđe u telefon.

Takođe, pirinač postaje jako lepljiv kada je vlažan i rizikujete da se zaglavi u ulazu u punjač, mikrofonu ili u drugim malim pukotinama i rupama na telefonu.

Pirinač i ostali absorber vlage? Čak i ako oni uklone vidljivu tečnost, još uvek postoji opasnost da se u telefon zaglavi prašina i delovi proizvoda. Šteta će se pojaviti nakon određenog vremena.

Postoji još jedan nedostatak u vremenu sušenja.

Čak i ako ga ostavite na nedelju dana ili više da se osuši, još uvek nećete moći da očisti tečnosti unutar telefona. Pirinač će možda isušiti površinsku tečnost ali tečnost koja je unutra telefona će ostati u samom telefonu i napraviće totalnu štetu nakon 24 časa.

Zašto nakon 24 časa. Voda koja se nalazi u sokovima kafi alkoholu u trenutku kada dođe u dodir sa bakarnim i elektronskim delovima iPhone uređaja nakon 24 časa nastaje hemijski process koji se naziva oksidacija i dolazi do nagrizanja vodova i bakarnih delova nakon čega nastaju prekidi i uništenje određenih delova gde je započet process oksidacije.

Lepljiva soda ili šećerna masa se zaglavi na komponentama koje uzrokuju stvaranje oksida i korozije. Ista stvar se dešava čak i ako je samo ispustite u vodu.

Ako budete toliko sretni da možete uključiti telefon, najverojatnije ćete ipak završiti sa mrtvim telefonom tokom nekog vremena. Na kraju mikrofon može prestati da radi ili žiroskop će postati nepouzdan (mali čip koji kontroliše smer vašeg telefona). Korozija će se formirati unutar telefona i polako će je ubiti. Imajte na umu da MAC1 ne preporučuje uključivanje telefona nakon oštećenja tečnosti.

Da li garancija važi ukoliko iPhone dođe u kontakt sa vodom?

iPhone uređaj koji je došao u kontakt sa vodom, kafom, sokom, alkoholom u tom trenutku kada se to desi automatski gubi garanciju. Apple kompanija je razvila specijalne senzore u samom iPhone telefonu koji signaliziraju crvenom bojom da je uređaj došao u kontakt sa vodom ili nekom drugom tečnošću. Nije moguće sakriti od ovlašćenog servisa da je iPhone došao u kontakt sa vodom.

iPhone uređaj koji je došao u kontakt sa vodom, kafom, sokom, alkoholom u tom trenutku kada se to desi automatski gubi garanciju. Apple kompanija je razvila specijalne senzore u samom iPhone telefonu koji signaliziraju crvenom bojom da je uređaj došao u kontakt sa vodom ili nekom drugom tečnošću. Nije moguće sakriti od ovlašćenog servisa da je iPhone došao u kontakt sa vodom.

Šta je potrebno da uradite kada iPhone dođe u kontakt sa vodom:

Foto: https://www.mac1.rs/telegraf/

Tehničko mašinsko čišćenje će sačuvati vaš telefon. Zaboravite na pirinač i druge vesele savete, ono što je vašem telefonu potrebno je Techsave čišćenje. Razvili smo posebno dizajniran, patentiran mašinski proces koji čisti vaš telefon od bilo kakvih tečnosti i uklanja i zaustavlja koroziju.

Kada predate uređaj jednom od naših partnera, pažljivo će ga rastaviti i staviti u Techsave mašinu. Za manje od dva sata, mašina će očistiti vaš telefon specijalnim programom od 50 koraka. Nakon čišćenja, ovlašćeni tehničar će izvršiti drugačiji test kako bi se uverio da je vaš telefon u potpunosti funkcionalan, nakon čega će se sastaviti i vratiti vam ga ponovo ispravan.

MAC1 je dugogodišnji partner Techsave i možemo vam ponuditi čišćenje uređaja posle kontakta sa tečnošću u roku od 24 časa od trenutka kada je tečnost došla u kontakt sa iPhone telefonom.

Pronađite lokalnog Techsave partnera na sledećem linku. MAC1

Na ilustraciji ispod je uputstvo šta treba da radite kada na MacBook, MacBook Air, MacBook Pro ili neki laptop drugog proizvođača prospete tečnost.

Foto: https://www.mac1.rs/telegraf/

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA