Šef Huaweija se napokon oglasio i otkrio kako će sankcije Googlea uticati na ljude koji imaju telefone ove kompanije, da li ima rezervni plan i ko je kriv za sankcije

Nakon nekoliko dana potpune tišine, napokon imamo odgovore na pitanja koja su mnogi želeli da postave

  • 5

Ren Šengfei, osnivač i izvršni direktor Huaweija, potpuno otvoreno je odgovarao na pitanja medija u Kini u vezi sa sankcijama SAD koje su pogodile njegovu kompaniju.

Iako se potencijalna zabrana korišćenja Android operativnog sistema u mnogim medijima tumači kao kraj za Huawei mobilni biznis, sudeći po Šengeijevim rečima, pravo stanje je daleko od toga.

Pored pitanja u vezi sa Googleom i Androidom, on se osvrnuo i na rezervne planove kompanije, ali i njen odnos prema SAD.

- CCTV: SAD su izdale privremenu licencu Huaweiju. Drugim rečima, nametnute restrikcije mogu da budu podignute nakon 90 dana.

Kako vi vidite ovu dozvolu? Šta možete da uradite za ovih 90 dana? Ako SAD ukinu nametnute restrikcije nakon 90 dana, kako biste komentarisali takav potez?

Huawei Mate X Foto: AP/Tanjug

Prvo, 90 dana nije puno vremena, i mi smo već pripremljeni. Nama je najvažnije da posao radimo kako treba. Ono što će Amerika uraditi je van naše moći.

Želim da iskoristim ovu priliku i zahvalim se američkim kompanijama sa kojima radimo. Tokom ovih 30 godina, one su nam pomogle da izrastemo u kompaniju koja smo danas. Naučile su nas kako da odaberemo pravi put i vodimo kompaniju.

Kao što znate, mnoge kompanije koje nas savetuju su iz SAD.

Drugo, primili smo veliku podršku od američkih kompanija tokom godina. A nakon ove krize, imam utisak da nas mnoge od tih kompanija podržavaju.

Amerika je zemlja kojom vala zakon. Njihove kompanije moraju da ih poštuju i dobiju dozvolu ako žele da rade sa nama. Zato ljudi ne bi trebalo da krive njih, već da govore u njihovo ime, pogotovo novinari.

Krivica bi trebalo da bude na plećima nekih političara u SAD. Ako ne budemo pazili, može se desiti da krivica padne na pogrešne ljude.

Mediji bi trebalo da shvate da Huawei i američke kompanije dele istu sudbinu. Svi smo mi igrači na svetskoj ekonomskoj sceni.

- Peoples Daily: U intervjuu za japanske medije izjavili ste da Huaweiju nisu potrebni čipovi iz Amerike. I da ne postoji nikakav problem. U pismu zaposlenima ste izjavili da Huawei ima svoje snage i da se spremio. Da li mogu da pitam koje su to snage i kako ste se pripremili?

Huawei P30 Foto: Telegraf.rs

Prvo, nama su uvek potrebni čipovi iz SAD. Naši partneri ispunjavaju svoje obaveze i traže odobrenje Vašingtona. Ako dobiju to odobrenje, mi ćemo od tih kompanija kupovati čipove. Možda ćemo im čak i prodavati čipove (kako bi Amerika pravila još bolje i naprednije proizvode).

Nećemo isključiit partnere kako bismo sami rasli. Želimo da zajedno rastemo.

Čak i da ponuda nije adekvatna, nećemo imati probolema. To je zato što sami možemo da napravimo vrhunske čipove sami. Usvojili smo 1+1 politiku - pola naših čipova dolazi iz SAD, a polovina iz naše kompanije.

Uprkos nižoj ceni naših čipova, ja bih i dalje kupovao skuplje čipove iz Amerike.

Ne možemo da se izolujemo od sveta, već bi trebalo da postanemo njegov deo.

Mi možemo da napravimo podjednako dobre čipove, ali to ne znači da ih nećemo kupovati i od američkih kompanija.

-Xinhua: Da li mislite da je internacionalno tržište uznemireno ovom odlukom SAD?

Huavej (Huawei), kompanija, mobilni telefoni, Foto: Tanjug/AP

Ne mislim. Evropa neće pratiti Ameriku, a veliki broj kompanija iz SAD je u bliskom kontaktu sa nama.

- The paper: Drugi direktori Huaweija su izjavili da kompanija može da nastavi da servisira kupce. Da li će zabrana SAD uticati na vaše mušterije i posao?

Svakako ćemo nastaviti da služimo naše kupce. Naš produkcioni kapacitet je ogroman.

Naš rast će se usporiti, ali ne onoliko koliko mnogi pokušavaju da zamisle. U prvom kvartalu ove godine, naš prihod je porastao za 39 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Ali će on možda krenuti da se smanjuje do kraja godine.

Ali zabrana SAD neće dovesti do negativnog rasta ili naštetiti našoj industriji.

- Science and technology: Ako SAD preseku lanac isporuke, kako će to uticati na vas? Pre nekoliko dana jer jedna slavna osoba izjavila - ako je rezervna guma dovoljno dobra, zašto je ne iskoristite pre nego što se glavna skroz izduva?

Ako korisitmo rezervnu gumu u svim našim proizvodima, to znači da tražimo takozvanu "nezavisnu inovaciju". Glavni cilj nezavisne inovacije jeste to da postanemo dominantni igrač. Ali mi želimo da imamo partnere u celom svetu.

Zato ne razmišljamo o korišćenju rezervne gume.

Ne želimo da naštetimo našim partnerima.

Nadamo se da američke kompanije mogu da nastave da budu naši dobavljači. U prošlosti smo sa njima delili detalje u vezi sa našim čipovima. Čak smo delili i rezultate istraživanja. Zato su oni dobri prema nama.

- Science and technology: Kako će industrija biti pogođena ako SAD ipak preseku lanac isporuke?

Huavej (Huawei), kompanija, mobilni telefoni, Foto: Tanjug/AP

Huawei neće ostati bez delova. Dobro smo se pripremili.

- NetEase: Kada pričamo o planu B, koliko je novca investirano u njega tokom godina?

Investiralli smo toliko novca da ne mogu da vam dam konkretnu cifru. Plan A je odnosio najviše budžeta, ali sada će on biti prebačen na plan B.

Pravljenje plana je samo jedan korak. Moramo da identifikujemo ključne faze za svaku komponentu. Zato se spremamo malo po malo. U suprotnom ne bismo angažovali oko 90.000 inženjera za istraživanje i unapređivanje.

- Financial Weekly: Mnogi korisnici se brinu daHuawei telefoni neće moći da koriste najnoviji Android sistem u budućnosti. Kakvo je vaše mišljenje?

Google je dobra kompanija - veoma odgovorna kompanija. Oni takođe pokušavaju da ubede vladu SAD da reši ovaj problem. Sada diskutujemo o mogućim rešenjima i naši stručnjaci rade na tome. Zato danas ne mogu da vam dam detaljniji odgovor.

- National Business Daily: Da li je Hongmeng operativni sistem korišćen uopšte u Huaweiju?

Mi možemo da napravimo naš operativni sistem, ali to ne znači da će on zameniti druge operativne sisteme. Potrebno je da koristimo naš operativni sistem za veštačku inteligenciju i internet stvari, ali ne znam tačno koji se koriste, a koji ne.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA