Kako bi telefoni izgledali danas da je Microsoft pobedio Android?

Microsoft je napravio mnogo grešaka, a možda najveća jeste nemogućnost da se suprotstavi Googleu

  • 0
Telefon, Android, Smartfon, microsoft, windows Foto: Pixabay

Rat smartfona je davno završen, a pobednici su bili Android i iOS.

Mnogi drugi davno su odustali od bilo kakve borbe, a jedan od poslednjih, Microsoft, trenutno u prošlost šalje ostatke Windows Phonea.

Ali to ne znači da ne postoji žal. Naprotiv.

Koosnivač Microsofta, Bil Gejts, nedavno je naveo kao svoj najveći promašaj naveo nemogućnost kompanije da stvori platfromu sličnu Androidu.

- Najveća greška koju sam ikada napravio bilo je to što Microsoft nije ono što je Android. Android je standardna mobilna platforma, ne-Apple platforma. A bilo je prirodno da Micrososft pobedi, izjavio je Gejts.

Ova izjava povlači dva pitanja. Prvo, Zašto nije Microsoft, sa svojim ogromnim resursima i briljantnim umovima, osmislio nešto kao Android?

I kako bi ta tehnologija izgledala danas da jeste uspeo?

Microsoft, WIndows Phone, smartfon, Lumia 950 Foto: Tanjug/AP

Microsoft je želeo da se probije na tržište smartfona mnogo pre Androidai i iOS-a i proveo je godine radeći na takozvanim PDA uređajima.

Ali kada su Android i iOS stigli, Microsoft je izgleda bio na pogrešnoj nozi i bile su mu potrebne godine da se dovede u red. Kompanija je čak kupila Nokijin posao sa smartfonima u propalom pokušaju da izvede poslednji napad.

A postoji mnoštvo razloga zbog kojih Micrososft nije i nikada ne bi uspeo da stvori nešto kao što je Android.

Možda najveći problem jeste činjenica da je kompanija gledala na smartfone kao na smanjene verzije desktopa (imao je čak brend koji se zvao Pocket PC).

Ali to nije previše iznenađujuće za kompaniju koja je posvećena kompjuterima, ali je isto tako značilo da će pravljenje operativnog sistema sa potpuno novim korisničkim interfejsom baziranom na dodiru predstavljati veliki problem.

Čak i kada je iPhone prvi put predstavljen, imao je samo 500 aplikacija, dok je Microsoft imao 18.000 za Windows Mobile.

Windows, windows phone, smartfon, windows 10 Foto: Tanjug/AP

Još jedan problem leži u činjenici da je Android oduvek bio otvoren sistem, a to je nešto što je Microsoft posmatrao sa velikom sumnjom.

Baš ta otvorena priroda dozvoljavala je kompanijama da ga prilagođavaju svojim uređajima i koriste samo ono što im se sviđa.

Ali možda najvažnije, Android je bio jeftin za korišćenje. Zbog toga što nisu plaćali visoke cene licence, proizvođači, pogotovo oni manji, su mogli da rizikuju i prave svoje telefone.

Zbog toga je i došlo do eksplozije Android uređaja na tržištu.

Ali, šta bi se desilo da je Microsoft ipak upseo da pobedi u ovom ratu?

Sam Bil Gejts je imao prilično jasnu ideju.

Cortana, Siri, smartfon Printscreen: Youtube/Windows Phone

- Postoji prostor za samo jedan operativni sistem koji nije Apple. A koliko je taj prostor vredan? 400 milijardi dolara, izjavio je.

Samim tim, Microsoft bi imao 400 milijardi dolara više, na račun Googlea.

Manji Google, veći Microsoft.

A kada su pojedinačni korisnici u pitanju, trebalo bi se prisetiti da sav Googleov profit od Androida dolazi od servisa - mapa, pretrage, mejla - koji dolaze ugrađeni u operativni sistem, zbog čega nema nikakvih problema da da Android drugim proizvođačima.

Da li bi Microsoft mogao da stvori nešto podjednako uspešno kao Android koristeći sličnu taktiku?

Možda, da je koristi telefone kao put da proda više servisa koji se plaćaju, kao što danas koristi Windows.

Ipak, na kraju dana treba upamtiti da status kvo nikada ne traje dugo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA