≫ 

3 stvari koje svi najskuplji telefoni sada imaju, a totalno su beskorisne

Nije sve što proizvođači smartfona smisle korisno

  • 6

Mobilni telefoni prešli su veliki put u proteklih nekoliko godina. Ubrzani razvoj brojnih novih tehnologija doveo je do toga da su dašanji smartfoni prepuni korisnih funkcija, ali i onih koje samo tako izgledaju.

U nedostatku zaista revolucionarnih ideja, brojni proizvođači koriste nove tehnologije kako bi opravdali visoke cene njihovih uređaja, iako one u većini slučajeva nisu iskorišćene tako da nam zaista olakšavaju životu, već naprotiv.

Izdvojili smo tri funkcije kojima se mnogi skupi premijum telefoni hvale, ali koje zapravo donose više problema nego koristi.

Zakrivljen ekran

Xiaomi Mi MIX Alpha Foto: Xiaomi

Jedna od rečenica koje ćete često čuti pri predstavljanju telefona jeste ta da je dijagonala veća, ali je sam telefon istih, ili manjih dimenzija, u poređenju sa prošlogodišnjim modelom.

A razlog za to jeste što je on zakrivljen.

Iako ovo vizuelno izgleda lepo, korisnici pre dsobom zapravo imaju manji ekran jer na zakrviljenim stranama ne mogu lepo da vide slike, a usled korišćenja maski za telefon, one su vrlo često skrivene.

Samim tim, ako želite veći ekran, kupite telefon koji nema zakrivljene ivice.

Komande za jačinu zvuka

Određeni proizvođači telefona uklonili su fizičke tastere kojima kontrolišete jačinu zvuka i smestili ih na sam ekran kao virtualene dugmiće.

Sada imamo takozvane virtuelne tastere koje aktiviramo prelaskom prstima preko određenog dela ekrana, najčešće je u pitanju zakrivljeni deo.

Ipak, ovo u praksi nije preterano praktično, jer, kao što smo to već spomenuli, najveći broj korisnika koristi maske, a one u velikom broju slučajeva prekrivaju bočne ivice telefona, i samim tim ne možete lepo da koristite ovu komandu.

Jedino rešenje jeste potraga za specifičnim maskama, ili korišćenje telefona bez njih - u tom slučaju je vaš skupi premijum telefon nezaštićen u slučaju pada.

5G

Huavej (Huawei), kompanija, mobilni telefoni, Foto: Tanjug/AP

Uprkos tome što će 5G doneti revoluciju po pitanju bežičnog interneta, sada definitivno nije trenutak za kupovinu takvog telefona.

Ova tehnologija je aktivna u svega nekoliko zemalja, a kako vreme bude prolazilo i ona postajala sve učestalija, telefoni koji imaju 5G će biti jeftiniji.

U obzir bi trebalo uzeti i činjenicu da živimo u Srbiji, pa su šanse da ova tehnologija uskoro bude aktivna kod nas još manje.

Ako sada kupite 5G telefon po izuzetno visokim cenama, on će svakako postati barme prošlogodišnji, ako ne i stariji model kada operatori uvedu 5G u Srbiji i ponovo ćete morati da kupujete novi telefon.

Bolje sada uštedite novac i potrošite ga na 5G telefon kada to zaista bude imalo smisla.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoka

    27. septembar 2019 | 13:18

    U Srbiji nema svuda ni 2 G a kamoli 4 ili 5 G

  • mbs

    26. septembar 2019 | 20:27

    Bravo bate, istina je!!

  • 1111

    10. oktobar 2019 | 13:10

    Ako imash dobru G4 mrezu to je brzina nekih 22-25 mb. Brze ti ne treba. Na toj brzini 5 pc streamuju filmove i ne kochi nigde.. ali ko voli nek izvoli. Moja zena kaze da merak nema cenu ali nema ni pamet.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA