3 stvari važne običnim korisnicima zbog kojih je iPhone 11 Pro trenutno najbolji telefon na tržištu

iPhone 11 Pro uzduž i popreko

  • 13
iPhone 11 Pro

Foto: Marko Jovanović

Svake godine izlazi bezbroj novih modela smartfona i nekako nam se čini da se ništa, vidljivo oku prosečnih korisnika nije drastično promenilo. Izgleda da smo sada konačno dobili telefon koji ima sve ono za šta godinama molimo: maksimalno praktičan dizajn, bolji displej, jaču bateriju i daleko kvalitetniju kameru. Upravo su to 4 glavne odlike novog iPhone 11 Pro.

iPhone 11 Pro

Foto: Marko Jovanović

Priznajem, čim je prvo predstavljen više mi se dopala varijanta modela 11 sa dve kamere, pa su mi se tri kamere na modelu 11 Pro učinile malo preteranom opcijom. Ali, onda kada sam ga uzela u ruku, moram priznati da sve dobija savršeni smisao. Primetila sam da je teži od ranijih modela, ali to ćemo kasnije zahvaliti dužem trajanju baterije. Dolazi u četiri boje – zelenoj, sivoj, srebrnoj i zlatnoj i 3 varijante memorije (64GB, 256GB i 512GB).

iPhone 11 Pro

Foto: Marko Jovanović

Ono što će vam estetski nadomestiti pomalo nakaradan izgled 3 kamere jeste savršeni mat finiš i činjenica da je telefon pokriven, kako iz Epla kažu najjačim staklom na svim ajfonovima do sada. Mat finiš je svakako bolji od stakla jer se manje grebe, a to ovoga puta nećemo proveravati. Ako je moj prethodnik 6s poleteo sa drugog sprata bez ijedne ogrebotine, nema razloga da sumnjam.

iPhone 11 Pro

Foto: Marko Jovanović

Gledajući ga spreda isti je kao prošlogodišnji XS, ali ono što je unutra čini glavne razlike. Ako ih stavite jedan do drugog moći ćete i na delu da testirate unapređeni Face ID koji je za 30 odsto brži i radi iz više uglova od desetke. Kada sam to čula, očekivala sam da će se i sa pola metra udaljenosti otključavati na moj pogled, ali to i dalje nije slušaj, pa se morate nagnuti iznad njega kako bi vam se otvorila poruka. No, nećemo tražiti dlaku u jajetu, sam Face ID je za sve nas koji smo prešli sa otključavanja otiskom prsta i dalje velika revolucija, ali i olakšica. Dovoljan je samo jedan pogled da dobijem preview poruka i notifikacija, a potom se telefon ponovo zaključava. Haptic touch je takođe zamenio 3D touch, pa je lakše upravljanje mnogim aplikacijama koje pružaju bezbroj novih opcija samo na duži pritisak.

iPhone 11 Pro

Foto: Marko Jovanović

Tek kada ga stavite pored nekog drugog modela shvatićete da je njegov OLED displej od 5,8 inča ozbiljno svetliji, pa Super Retina XDR definitivno "tuče" Galaxy Note 10 i prošlogodišnji iPhone XS.

Elem, sve su to nijanse vidljive oštrom oku stručnjaka i zaljubljenika u Epl, ali šta je ono meni kao običnom korisniku najvažnije od svega?

Baterija.

 

iPhone 11 Pro

Foto: Marko Jovanović

Upravo je to najveća revolucija, pa tako 11 Pro u odnosu na prošlogodišnje modele ima više mesta za bateriju u istom pakovanju koja u odnosu na XS traje čak 4 sata duže što sam i testirala. Na 11-ici baterija traje 1 sat duže od XR modela, a na 11 Pro Max čak 5 sati duže od XS Max. I svaka čast na tome! Zaista, pri testiranju sam primetila da se morate ozbiljno potruditi da od jutra do večeri potrošite bateriju, a to je malo moguće čak i da ste apsolutno dokoni i igrate igrice ceo dan. Stoga slobodno možete izvaditi punjač iz torbe i ostaviti ga kod kuće. Gotovo da ne postoji šansa da će se telefon isprazniti.

Brzina.

 

iPhone 11 Pro

Foto: Marko Jovanović

Najnoviji A13 bionički čip čini generaciju jedanaestica najbržim telefonima terenutno na tržštu. Možda na prvi pogled to nije drastično veća brzina od prošlogodišnjeg modela, ali upravo je činjenica da radi na 4GB RAM memorije određena vrsta kredita za kasnije, što znači da ćete na ovoj činjenici biti zahvalni tek posle dve, tri godine korišćenja telefona koji će i dalje moći da parira najnovijim modelima. To je nešto o čemu defitnivino treba strateški razmišljati. Reč kojom se njegova brzina procesuiranja može opisati je, bez preterivanja, ekstremno brz.

Njihovo visočanstvo – kamere.

 

iphone 11 pro recenzija

foto: Telegraf

Trio senzora od 12 megapiksela, a svaki je vezan za drugačiju vrstu objektiva kako bi vam ponudio jedinstvenu perspektivu okoline. Tu je i sekundarni telefoto objektiv koji nudi 2x optički zum, pa Ultra wide kamera donosi vidno polje od 120 stepeni.

Ono što je mene lično oduševilo jeste vidno unapređeni night mode koji konačno omogućava iPhone-u da potuče konkurenciju sa performansama kamera i slabog osvetljnje Huawei i Google Pixel.

iphone 11 pro recenzija

foto: Telegraf

Sa starijim modelom ajfona nikada ne biste mogli da postignete tako jasan i uravnotežen sjaj i senke u 9 uveče, pa za razliku od Piksela 3 koji ima malo predramatizovane boje, 11 Pro možda najbolje imitira ono što vaše oko vidi. Nema sumnje da ćete brzo postati glavni fotograf u noćnim izlascima.

Prednja kamera 12mp, a novosti su da imate i Slo-Mo, ali i Portret mode. Jedino fascinantnije od prednje kamere od 12MP je činjenica da je Epl još više pojednostavio upotrebu svih kamera – dok snimate možete da slikate, a pri svakom slikanju u slabom osvetljenju Night mode će se automatski aktivirati. Takođe, sve vreme ćete sa strane imati uvid u to kako ista fotografija može izgledati sa Ultra wide kamerom, što možete videti na fotografiji ispod.

iPhone 11 Pro

Foto: Marko Jovanović

A tu je i Deep Fusion režim, koji dolazi sa apgrejdom na iOS 13.2 – to vam je nešto kao tradicionalni HDR, pa će tekstura slike biti mnogo naglašenija. Ništa spektakularno drugačije, ali znači ukoliko su vam važni detalji.

iphone 11 pro recenzija

Sa iste tačke gledišta glavnom kamerom (leva slika) i Ultra wide kamerom (desna slika) / foto: Telegraf

Zapanjila me je činjenica koliko je Epl posvetio pažnje video mogućnostima novog iPhone-a 11 Pro. Za razliku od većine vodećih brendova sličnih cena koji mogu da isporuče najviše brzine kadrova i rezolucije, 11 Pro može da snima video zapise rezolucije 4K sa 60 kadrova u sekundi sa bilo kog zadnjeg sočiva. Međutim, dok snimate jednom kamerom, vaš 11 Pro sve vreme „pegla“ nivoe ekspozicije i ravnotežu svetlosti ostala dva senzora, pa je prelazak iz perspektive u perspektivu potpuno neprimetan. Izuzetno ambiciozno, nema šta.

iPhone 11 Pro bi se najbolje mogao opisati rečima "tražili ste, gledajte". Sve ono na šta su se korisnici smartfona žalili godinama, maksimalno je poboljšano na celoj seriji iPhone 11-ica. Uprkos višoj ceni, koja varira i od memorije, kupovina ovog telefona se svakako može smatrati pametnom investicijom i strateškom odlukom koja će vam osgiurati da i za dve godine imate verovatno jedan od najnaprednijih telefona u tom trenutku.

(Tara Tomović/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    17. novembar 2019 | 23:19

    Koliko ste telefona koristili prije iphone-a 11 pro i koji su to telefoni bili?? Android telefoni odavno imaju baterije 4000mAh koje omogucavaju do 2 dana koristenja... odlicne ekrane, kamere... a kostaju i 5 puta manje a da ne govorim o memorinskim varijantama, pocetni model 64gb za telefon koji kosta 1200-1300€...

  • Lazar Milosavljevic

    17. novembar 2019 | 00:51

    Klasičan marketing. Smešno

  • Miki

    17. novembar 2019 | 06:54

    Daleko je on od galaxy Note 10 plus

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA