"Veliki napredak": Huawei se oslobodio delova američke proizvodnje

Najveća prednost Huaweija je u tome što se njena ćerka firma Hisilicon bavi konstruisanjem i proizvodnjom čipova o komponenti

  • 0
huawei mate 30 Foto: Profimedia

Premijum pametni telefon Huawei Mate 30 Pro više u sebi ne sadrži delove proizvedene u SAD, obajvio je Wall Street Journal pozivajući se na japansku tehnološku laboratoriju Fomalhaut Techno Solutions. List ističe da je kineski tehnološki gigant postigao veliki napredak u nastojanju da se oslobodi delova i čipova američke proizvodnje.

Kompanije, kao što su iFixit i Tech Insights, rastavile su Huawei Mate 30 Pro kako bi proverile odakle potiču komponente od kojih je sastavljen i došle do sličnog zaključka. To znači da Huaweijevi telefoni za sledeću godinu najverovatnije neće koristiti ni jednu komponentu proizveedenu u SAD.

Pre uvođenja zabrane od strane američke administracije, američke kompanije, kao što su Qorvo i Skyworks snabdevale su Huawei komponentama i čipovima. Umesto njih, sada su tu komponente japanske kompanije Murata, dok su bluetooth čipovi kompanije Broadcom zamenjeni sopstvenim.

U izveštaju, na koji se list poziva, navodi se da je Huawei još 2012. godine postao svestan mogućnosti američke zabrane, pa je zbog toga počeo da skladišti delove, što je potez koji bi održao proizvodnju kada počne primena zabrane.

Kineska komapanija je, takođe, počela da traži i nove dobavljače izvan SAD, kao i da razvija svoje delove kao zamenu za one uvezene iz SAD.

Najveća prednost Huaweija je u tome što se njena ćerka firma Hisilicon bavi konstruisanjem i proizvodnjom čipova o komponenti, kao što su Kirin čipseti i Balong modemi.

Postoji, međutim, jedan dobavljač koga Huawei neće moći tako lako da zameni. To je, naravno, Google, bez čijih će osnovnih aplikacija telefoni kineskog giganta dolaziti do daljnjeg.

(Telegraf.rs/Gizchina.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA