≫ 

Šta je to "Đus haking" i kao se od njega zaštititi?

Portovi za javno punjenje mogu da se povežu sa računarom sajber-kriminalaca, a zatim i sa uređajem koji se puni

  • 3
Mobilni telefon, punjac

Foto: Profimedia/Alamy

Mnoga javna mesta danas su opremljena portovima za punjenje, koji zaista pomažu kada je baterija mobilnog uređaja prazna. Ali je pitanje koje to rizike sa sobom nosi i zašto je opasno puniti telefon na javnom mestu.

Javni punjači predstavljaju opasnost po bezbednost ličnih podataka. Prostori poput aerodroma, kafića, stanica... imaju USB portove ili kablove, gde onaj kome je potreban punjač može da napaja svoj uređaj.

Hakeri, putem kablova, instaliranjem virusa na vaš uređaj mogu da ukradu sve vaše podatke, pa čak i novac. Ta metoda se naziva "Đus haking" (Juice hacking) ili napad punjenjem.

Portovi za javno punjenje mogu da se povežu sa računarom sajber-kriminalaca, a zatim se povezuju na uređaj koji počne da se puni. Tako hakeri dobijaju pristup svim podacima uskladištenim na vašem telefonu.

Voz, punjenje telefona

Foto: Flickr i k o/Martin Maciaszek

Virus se instalira preko punjača, a čak i nakon što isključite mobilni telefon sa USB porta, on je dostupan za infiltraciju. Svi vaši podaci su pod rizikom, uključujući fotografije, bazu kontakata, beleške, muzičke datoteke i keš-datoteke.

Evo nekoliko saveta kako da izbegnete tajni napad na svoje uređaje:

Prvo, bolje je imati prenosivu bateriju, zbog čega nećete morati da punite uređaj na bilo kom fiksnom punjaču. Još jedna preporuka je da bateriju punite preko utikača umesto preko USB-a.

Međutim, postoje situacije kada je jedina opcija napajanje telefona u području za punjenje sa USB priključcima. Postoji nekoliko trikova da se zaštitite od zlonamernog napada.

Punjac, Baterija, Telefon, Smartfon

Foto: Pixabay.com

Isključite uređaj. Kada je vaš telefon isključen, nemoguće je preneti podatke na računarske sisteme povezane na javne stanice za punjenje.

Koristite kabl koji služi samo za punjenje. Na tržištu su dostupne dve različite vrste USB kablova. Neki su samo za punjenje, a drugi imaju kombinovane portove - za podatke i punjenje. Kabl koji je samo za punjenje nikada ne može preneti podatke, tako da će njegova upotreba sprečiti hakovanje uređaja.

Koristite poseban adapter. Bilo koji kabal može da služi samo za punjenje blokiranjem portova za podatke. Specijalni adapter, tzv. USB Protector, ne dozvoljava prenos podataka.

Koristite opcije zaštite uređaja. Većina savremenih pametnih telefona ima dobru zaštitu podataka. Kada se povezujete preko USB kabla, telefon vas pita za dozvolu za prenos podataka ili ne. Kliknite na "otkaži" kada koristite javni punjač ili bilo koji drugi uređaj kojem ne verujete.

Video: Kupila je preskup telefon, a on je iz čista mira EKSPLODIRAO

(Telegraf.rs/Sputnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Istina

    3. decembar 2019 | 11:03

    Zaboravite ove savete jer onog časa kad ste kupili telefon vi ste privatnost izgubili i nemate nikakve tajne. Internet vam je kao dinamit, izmišljeno za dobrobit čovečanstva ali je zloupotrebljeno.

  • ivan

    3. decembar 2019 | 11:17

    haker ne treba da ima mogucnost da zameni kabl na javnom punjacu ili da ga napravi produznim. ako je produzen to ce se videti pa je samo neupucenima moguce hakovati telefon koji kabl nisu u zivotu videli ili ako je zamenjen kabl tim koji ima mogucnost i prenosa podataka (a to ce se vec videti...).

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA