Srce budućih flegšipa: Predstavljeni novi Snapdragon procesori

Najvažnija vest je da Snapdragon 865 platforma neće dolaziti sa integrisanim 5G modemom, nego će proizvođači, uz njega, morati da ugrađuju drugu generaciju Qualcommovog X55 modema

  • 0

Qualcomm je na početku svog trodnevnog samita, koji se upravo održava na Havaijma, predstavio nove 5G proizvode i rešenja. Zvezde večeri bili su novi procesori Snapdragon 865 i Snapdragon 765.

Najvažnija vest je da Snapdragon 865 platforma neće dolaziti sa integrisanim 5G modemom, nego će proizvođači, uz njega, morati da ugrađuju drugu generaciju Qualcommovog X55 modema. Moguće je da je razlog za takvu odluku cena.

Budući da sam Snapdragon 865 dolazi sa značajnim poboljšanjima po pitanju performansi, integrisanje 5G modema moglo bi značajno da podigne cenu kompletnog čipseta, što bi potom povećalo i krajnju cenu 5G flegšip uređaja koji će ga koristiti.

Zato Snapdragon 765, koji je po performansama slabiji od Snapdragona 865, dolazi sa integrisanim 5G modem i prvi je takav čipset iz Qualcomma.

Snapdragon 865 donosi novi AI procesor sa dvostruko boljim performansama od prošlog, 25 odsto brži grafički procesor, ISP (eng. Image Signal Processor) sposoban da obradi dva gigapiksela u sekundi (što znači bržu obradu fotografije nakon fotografisanja i u visokim rezolucijama), podršku za 8K video snimke u 30 frejmova u sekundi i 4K video snimke gde je svaki frejm uhvaćen u 64MP. Podrška za kamere porasla je na 200MP, a čip podržava i ekrane sa frekvencijom osvežavanja od 144Hz.

Snapdragon 765 podržava kamere do rezolucije 192MP, 4K snimanje video snimaka u 60 frejmova u sekundi, HDR10+ i pete generaciju AI procesora, koji je ipak slabiji od onog na većem modelu. Sposoban je da izvrši pet biliona operacija u sekundi (TOPS), dok je onaj u Snapdragonu 865 u stanju izvršiti 15 TOPS-a.

Ugradnja druge generacije X55 modema će biti obvezna uz Snapdragon 865.

(Telegraf.rs/Mob.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA