≫ 

Da li će punjači telefona uskoro postati prošlost?

Apple bi sledeće godine mogao da izbaci čak pet novih modela iPhone-a, u prvoj polovini godine jedan, a u drugoj četiri modela

  • 0

Posle više od sedam godina, uskoro bi moglo doći vreme kada ćemo se oprostiti od standardnog strujnog Apple-ovog punjača na budućem iPhone-u 2021. godine.

Analitičar Ming-Či Kuo, vrhunski poznavalac Apple-a, u svom izveštaju je naveo da smatra da će se kompanija umesto običnog strujnog punjača odlučiti za potpuno bežičnu verziju, jer ima za cilj da se skuplji modeli iPhone-a bolje razlikuju od jeftinijih. U Apple-u se, inače, već sada kao dodatna oprema mogu naći bežični punjači za iPhone 8 i novije modele.

Kuo takođe procenjuje da će Apple sledeće godine izbaciti čak pet novih modela iPhone-a, u prvoj polovini godine jedan, a u drugoj četiri modela.

Naravno, informacije navedene u ovom izveštaju bazirane su na proveri lanca snabdevanja i upravo su samo predviđanja. Apple se nije oglasio na zahtev za komentar o ovome.

iPhone 11 Pro Foto: Marko Jovanović

Ali potez uklanjanja kabla na pojedinim modelima bila bi značajna promena nakon nekoliko godina relativne stagnacije dizajna iPhone-a, jer može da pomogne da pogura malo tu kategoriju proizvoda. Iako je iPhone Apple-ov najveći izvor prihoda, njegova prodaja je opala u prethodnim kvartalima.

Izveštaj ukazuje na to da bi kabl za punjenje mogao da se pridruži dugom spisku tehnologija koje je Apple "ubijao" tokom godina, što je ponekad stvaralo konfuziju u vezi sa industrijskim standardom i time u koje tehničke dodatke bi kupci trebalo da ulažu na duge staze.

Da se podsetimo, davne 1998. godine pojavio se iMac koji je, na užas nekih kupaca, predstavljen sa CD čitačem bez flopi diska. Deceniju kasnije, Apple predstavlja MacBook Air bez optičkog uređaja za diskove.

iPhone 11 Pro Foto: Marko Jovanović

Isto tako, trenutni Apple laptopovi ne dolaze sa standardnim USB portovima, već sa tanjim USB-C, zbog čega korisnici moraju da kupuju adaptere ukoliko žele da koriste "staru tehnologiju", odnosno tradicionalni USB.

Apple 2012. godine, na novim modelima iPhone-a, sa 30-pinskog priključka prelazi na novi manji priključak za punjenje. Zatim, 2016. godine, sa pojavom iPhone-a 7 usledio i nestanak 3,5-milimetarskog priključka za slušalice, što znači da bi sada sa uklanjanjem priključka za punjenje korisnici imali potpuno bežičan telefon.

I na kraju, ovo "odricanje" bi pospešilo prodaju AirPods bežičnih slušalica, nakon što je Apple najavio premijum verziju istih ove godine, prenosi CNN.

(M.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA