≫ 

Izgubili ste telefon u novogodišnjoj noći? Evo kako možete da ga povratite!

Ako ste u novogodišnjoj noći, između dve lude žurke, negde napolju izgubili svoj pametni telefon ili ako vam ga je neko možda ukrao, nije baš sve izgubljeno...

  • 11
Telefon, Displej, Ekran

Foto: Pixabay.com

Sistem za globalno pozicioniranje (GPS) je satelitski sistem koji nije bio osmišljen samo da bi njegovi korisnici mogli da dobijaju uputstava o tome kako doći do određene lokacije. On može da se upotrebi i za praćenje lokacije uređaja i/ili osoba, kada se prijavite i aktivirate za odgovarajuću uslugu.

Pronađi moj Android mobilni telefon

 

Ako imate Android pametni telefon imate i pristup usluzi Android Device Manager, povezanoj sa vašim Google nalogom koji ste uneli kada ste prvi put podešavali opcije na svom telefonu.

1. Kliknite na (ili ukucajte adresu) Find My Device u brauzeru i ulogujte se na vaš Google nalog.

2. Izaberite naziv (vašeg) telefona, koji je povezan sa vašim nalogom. Opcija se nalazi sa leve strane. Ukoliko vam piše da nije pronađen uređaj, morate da podesite opcije na telefonu kako bi se telefon povezao sa sistemom i kako bi ga sistem prepoznao.

3. Ukoliko vam je telefon već podešen, nakon što ste izabrali naziv svog modela telefona sajt će pokušati da se poveže sa vašim uređajem.

4. Ako je povezivanje uspešno, mapa će vam pokazati poslednju lokaciju vašeg Androida, kao i koliko još ima baterije.

5. Takođe, na ovom sajtu možete da izabere zvuk kojim će se telefon oglasiti čak i ako je namešten na "tihi" mod ili da ne zvoni. Možete takođe da odaberete da zaključate telefon ili da obrišete sav sadržaj sa njega (u slučaju da je telefon ukraden).

Predrag Curcic, vratio telefon, Prokuplje

Foto: Shutterstock

Da biste mogli da koriste ovu opciju neophodno je da vaš telefon radi bar pod Android 8.0 operativnim sistemom. Da biste proverili koji Android koristi vaš telefon možete kliknuti ovde: provera Androida.

Ukoliko telefon nema podešene parametre, da bi se povezao sa sajtom Find My Device treba:

1. Da bude povezan sa Google nalogom

2. Da ima Internet preko telefona ili Wi-Fi veze

3. Da bude vidljiv na Google Play servisu

4. Da bude uključena opcija Location na telefonu

Ukoliko ne znate ovo da uradite, detaljno uputstvo za podešavanje opcija na telefonu možete videti na samom sajtu Find My Device, klikom na opciju "Saznaj više" (Learn more).

Iphone, Telefon, Voda, Smartfon

Foto: PIxabay.com

Pronađi moj iPhone (iCloud)

 

Appleova funkcija Find My iPhone funkcioniše na vrlo sličan način i dolazi bez dodatnih troškova, ako već imate iCloud nalog. I ovde prvo morate da omogućite ovu funkciju na svom telefonu, navodi sajt Love To Know.

1. Idite na stranicu Find My iPhone na iCloud.com. Možete koritistiti i aplikaciju Find My iPhone app na različitim iPhone, iPad ili iPod touch uređajima.

2. Prijavite se pomoću Apple ID-a i lozinke.

3. Odaberite povezani uređaj da biste videli njegovu trenutnu lokaciju na mapi.

I ovde imate dodatne mogućnosti kao što su daljinsko zaključavanje telefona ili brisanje podataka. GPS praćenje obično zahteva relativno dobru "liniju pogleda" na GPS satelite, odnosno ako se nalazite u zgradama, liftovima ili na neki drugi način postoje fizičke barijere, može se desiti da sistem loše radi ili da ne radi uopšte.

Video: Novi ljudski refleks- hvatanje telefona

(Telegraf.rs/T.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sinisa

    1. januar 2020 | 18:22

    ja sam pre 2 godine na Banovom brdu u Beogradu izgubio nov telefon, primetio sam kada sam tek dosao kuci. Okrenuo sam moj broj i ljubazni decko mi se javio i rekao da ga je pronasao i ostavio mi njegov broj. Sutradan smo se videli u kaficu. Bila mi je i moralna duznost da ga castim, on nije hteo ni da cuje pa sam mu na silu ubacio u dzep 4000din. Posteni ljudi i daljePOSTOJE

  • Mad Max

    1. januar 2020 | 18:48

    Mozete da ga povratite samo ako ste ga prethodno progutali.

  • Ja

    1. januar 2020 | 18:07

    Nema nista od toga jednostavno pomirite se sa gubitkom tel...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA