≫ 

10 svakodnevnih stvari koje pametni telefoni pre 10 godina nisu mogli da urade

Koliko su pametni telefoni zaista napredovali tokom protekle decenije najbolje se može videti kada se uporede današnji modeli sa onim što su njihovi "preci" bili u stanju da urade 2010. godine

  • 4
kompjuter, mobilni telefon, posao, laptop

Foto: Pixabay

Napredak pametnih telefona i mobilne tehnologije kreće se zaista velikom brzinom, pa je pre deceniju ili dve malo ko mogao da pomisli da će uređaji za telefonirnje i slanje SMS poruka, danas biti jači, brži i bolji od mnogih kućnih i laptop računara.

Koliko su pametni telefoni zaista napredovali tokom protekle decenije najbolje se može videti kada se uporede današnji telefoni sa onim što su njihovi "preci" bili u stanju da urade 2010. godine. Zato je sajt Digital Trends napravio listu od 10 stvari koje su danas sasvim uobičajne, a za koje pre 10 godina nismo ni znali.

1. Plaćanje

 

Za plaćanje računa u radnjama danas je dovoljno samo aktivirati aplikaciju na telefonu i prisloniti ga na POS terminal i račun je plaćen. Zahvaljujući podršci za beskontaktno plaćanje i servisima kao što su Apple Pay i Google Pay, telefon je zaista postao naš digitalni novčanik.

2. Prevođenje

 

Aplikacija Google Translate za Android dostupna je još od 2010. godine, ali se danas prilično razlikuje u odnosu početak prošle decenije. Google Translate je danas u stanju da prevodi rečenice u realnom vremenu. Takođe, dostupne su i aplikacije koje prevode tekst koji gledate i čitate kroz kameru telefona.

Mobilni, Telefon, Smartfon, Kamera, Fotografija

Foto: Pixabay.com

3. Kamere

 

Razlike između fotografija snimljenih telefonom pre 10 godina i danas gotovo su neverovatne. Neki današnji telefoni imaju i po četiri ili pet zadnjih kamera i optički zum, a po kvalitetu fotografija ne zaostaju mnogo za profesionalnim fotoaparatima. Takođe, omogućavaju snimanje fotografija sa mnogo boljim fokusom i zamućenom pozadinom, što se najčešće koristi za fotografisanje portreta.

4. Prevoz

 

Danas je potpuno uobičajeno putem aplikacije pozvati taksi, Uber ili neki sličan servis za prevoz, dok smo pre samo desetak godina prevoz pozivali isključivo telefonskim pozivom ili mahanjem na ulici. Tada nije bilo moguće ni pratiti kretanje vozila na mapi grada, što je danas potpuno normalno, pa možemo da znamo kada nam tačno vozilo (ili hrana preko nekog od servisa za dostavu) stiže.

UBER

Foto: Tanjug/AP

5. Bežično punjenje

 

Danas je dovoljno, bez ikakvog kabla, postaviti telefon na posebnu podlogu i punjenje baterije počinje. To nam pre jedne decenije nije bilo dostupno.

6. Komplikovane naredbe

 

Zahvaljujući napretku veštačke inteligencije i pojavi glasovnih asistenata, telefoni i glasovni asistenti danas mogu da izvršavaju sve kompleksnije naredbe. Tako, glasovnom komandom može da se podesi alarm, pošalje poruka, ali i telefon vlasnika može da obavesti o vremenskim prilikama, prevozu i da mu pruži brojne slične informacije. Takođe, sa telefonima danas mogu da se vode razgovori koji postaju sve sličniji razgovorima sa ljudima, jer oni shvataju kontekst razgovora pa glasovnim asistentima ne morate stalno da se obraćate, pošto oni znaju kada sa njima razgovarate.

iRobot Roomba i7+

Foto: iRobot

7. Pametni uređaji

 

Sve je više pametnih uređaja u našim kućama i stanovima - od zvučnika i sijalica, do frižidera, pa čak i brava. I svim tim uređajima može da se upravlja putem telefona, putem posebnih aplikacija ili glasom, bez potrebe za ustajanjem da biste npr. upalili svetlo, pojačali grejanje ili klimu, sve iz udobnosti kauča ili sa udaljenog mesta, dok još nisto stigli kući kako bi stan bio zagrejan/ohlađen kad stignemo.

8. Rezervisanje

 

Opcija koju je Google predstavio prošle godine, ali koja još uvek nije masovno zaživela, je mogućnost rezervacije ručka, večere ili neke druge usluge jednostavnom glasovnom naredbom. Kada Assistantu kažete da vam rezerviše sto u restoranu, on će vas pitati za datum i vreme kada biste želeli da jedete, pa će sve ostalo obaviti sam. Ako je to potrebno, moguće je i da će sam pozvati restoran i razgovarati sa osobljem.

Devojka, telefon, mobilni, poruka

Foto: Profimedia/Edmund Kijonka - ÄŚIF

9. Igranje

 

Hardverski, najjači današnji modeli pametnih telefona su prave "zveri" na kojima mogu da se igraju videoigre u kojima smo ranije mogli da uživamo samo na snažnim kompjuterima. U budućnosti čak ni sam hardver neće biti toliko važan, pošto će sa dolaskom striming servisa, čak i najzahtevnije igre moći da se igraju na slabijim telefonima.

10. 4K

 

Na telefonima već surfujemo internetom velikim brzinama. Ali, sa dolaskom 5G mreža te brzine će biti još veće, a brži internet nam, između ostalog, omogućava uživanje u 4K video sadržaju čiji striming, pre jedne decenije nikako ne bi bio moguć.

(Telegraf.rs/Digital Trends)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nišlija

    3. januar 2020 | 19:04

    Ma nek vrate vojni rok i radne akcije, da nam deca nauče i rade pametno.

  • Boki

    3. januar 2020 | 21:45

    Najveći napredak je kvalitet interneta na telefonu. Ranije je bilo mučenje korstiti internet. Obično kad treba nešto ozbiljnije videti, ostaviš telefon pa tražiš na kompjuteru... Mada nije se samo razvio telefon, razvio se i internet.

  • Za kamere

    4. januar 2020 | 09:39

    Se delimično slažem,imam slike snimljene nokiom n95 koje su odlične.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA