≫ 

Koliko god se oni trudili da nas odvrate od buljenja u telefone - mi se ne damo!

Zavisnost od društvenih mreža ne može tako lako da se iskoreni, što pokazuje naša sklonost da trošimo vreme na internetu kad god je to moguće

  • 0
Telefoni, Android Foto: Pixabay.com

Titani tehnološke industrije Apple i Google, tokom prošle godine su pokušavali da nam pomognu da manje koristimo njihove proizvode. Upravo su te dve kompanije omogućile posebne opcije na svojim uređajima koje služe tome da nadgledamo i ograničimo vreme upotrebe svojih telefona.

Na društvenim mrežama, poput Facebooka i Instagrama, dostupne su vremenske notifikacije i mogućnost da se njihove aplikacije "stišaju", a sve to u cilju da podstaknu korisnike da ne troše svoje vreme uzalud na telefonu.

Pre skoro sedam godina, ove velike kompanije počele su da razmatraju količinu vremena koju korisnici utroše time što neprestano bivaju onlajn. Nakon debate o štetnosti koju društvene mreže i internet predstavljaju za mentalno zdravlje i produktivnost, ove kompanije su odlučile da savesno pristupe problemu i osmisle načine kojima će prekinuti zloupotrebu ljudskih slabosti.

Avaj, čini se da njihov trud nije urodio plodom!

Telefon, Mobilni, pametni, Smartfon, Deca, Dete, Tinejdžeri Foto-ilustracija: pixabay.com

Ipak, ne postoji jasna veza između digitalnih medija i problema koji se pridaju konzumaciji interneta.

Naša upotreba digitalnih aparata svakako je u porastu. Prema američkom istraživanju iz 2019, odrasle osobe dnevno provode oko tri i po sata surfujući internetom putem svojih telefona. Očekuje se da će prosečno vreme utrošeno na telefonu skočiti na četiri sata dnevno 2021, piše Vox.

Provodimo više vremena onlajn zato što se i mnogi društveni rituali sele tamo.

Postoji mišljenje da, sa psihološke tačke gledišta, nije važno koliko vremena smo proveli onlajn, već na šta smo ga potrošili. Činjenica je da je naša upotreba interneta rasparčana. Ne koristimo uređaje u kontinuitetu, nego s vremena na vreme. U proseku, pogledamo telefon 58 puta na dan, 2 minuta u svakom navratu.

Čovek na wc šolji, wc šolja, toalet, mobilni telefon Foto: Profimedia/Alamy

Skorašnja studija pokazala je da prosečno svakih dvadeset sekundi menjamo aktivnost na ekranu.

Iako nam je tipkanje po telefonu, na neki način, postalo druga priroda, ne možemo da se otrgnemo neprestane priče o tome da digitalne tehnologije negativno utiču naše živote.

Američki pisac, predavač i investitor Nir Ejal tvrdi da preterujemo sa upotrebom reči zavisnost kada je u pitanju upotreba savremene tehnologije. On kaže da razlog što smatramo da nemamo kontrolu nad svojom potrebom za internetom leži u činjenici da bismo radije radili nešto što nas zabavlja, nego se suočili sa surovom stvarnošću.

- Da li vam je palo na pamet da isključite notifikacije? Da li ste isplanirali svoj dan kako ne biste imali slobodnog vremena da neprestano proveravate svoj telefon? - pita Ejal i poručuje da nisu tehnološke kompanije krive, ali naglašava da postoji mali deo populacije koji je istinski zavisan, slično kao što je to slučaj sa alkoholizmom ili kockanjem.

Telefon, Mobilni, pametni, Smartfon, Deca, Dete, Tinejdžeri Foto-ilustracija: pixabay.com

Njegov predlog je da kreatori digitalnih tehnologija uvedu notifikacije koje bi korisnika upozorile da je preterao sa upotrebom i ponudile rešenja za potencijalan problem.

Jedno je, međutim, sigurno: Kako vreme prolazi, sve više vremena ćemo biti onlajn!

(Telegraf.rs/N.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA