≫ 

Kako da očistite telefon ili tablet na najefikasniji način?

Istraživanja su pokazala da prosečan telefon sakupi čak 18 puta više bakterija od daske na WC šolji, koje se definitivno neće ukloniti brisanjem telefona o rukav...

  • 0
Telefon, iPhone, Vreme, Voda, Kisa Foto: Pixabay.com

Mobilni telefoni i tableti svakodnevno se dodiruju prljavim rukama, pa se na njima nalazi veliki broj bakterija koje potencijalno mogu da izazovu različite zdravstvene probleme.

Istraživanja su pokazala da prosečan telefon sakupi čak 18 puta više bakterija od daske na WC šolji, koje se definitivno neće ukloniti brisanjem telefona o rukav (što je priznaćemo za većinu nas nekako uobičajena procedura)... Ali kako onda stvarno očistiti i dezinfikovati telefon i tablet?

Dobra vest je da sve što je potrebno za taj posao već imate u svojoj kući. Naravno, pre nego što krenete sa detaljnim čišćenjem telefona potrebno je napraviti nekoliko pripremnih radnji. Nemojte nikako, tokom tog procesa, držati telefon na punjaču ili ga dopunjavati putem power bank-a. Isključite telefon i, ako je to moguće, izvadite bateriju iz njega. Ako telefon nije vodootporan ne bi bilo loše da zalepite sve otvore selotejpom, kako bi smanjili mogućnost ulaska vode u njegovu unutrašnjost.

Mobilni telefon, Ciscenje, Krpa Foto: Telegraf

Za čišćenje je najbolje da koristite neku mikrofiber krpu. One su dovoljno mekane da neće izgrebati staklo, a istovremeno imaju i veliku moć prikupljanja nečistoća. Dobro će doći i krpice za čišćenje naočara. Ovim krpama možete da uklonite masnoće koje se prikupljaju na telefonu tokom upotrebe.

Krpe nemojte da kvasite u potpunosti - samo navlažite jedan kraj i dobro ga ocedite pre nego što krenete sa čišćenjem. Ono što je vrlo bitno naglasiti je da ako koristite neko specijalizovano sredstvo za čišćenje ekrana, nikad ga ne prskajte direktno na telefon, već na krpu. Nakon čišćenja vlažnim delom, obavezno prebrišite uređaj još jednom, ali ovog puta suvim delom krpe. Na taj način ćete ukloniti sve tragove vlage. Ukoliko nemate adekvatnu krpu dobro će poslužiti i najobičnija vata.

Za detalje koji su teško dostupni ili koji zahtevaju detaljnije čišćenje, možete da iskoristite štapiće za uši sa vatom. Blago navlažite vatu i utrljajte je na teško pristupačne delove i konektore.

Tablet, Windows, Microsoft Foto: Pixabay.com

Ako želite da budete sigurniji da će se čišćenjem ukloniti i eventualni virusi, možete da napravite rastvor vode i alkohola u razmeri 60 odsto vode i 40 odsto alkohola (medicinskog, koji možete da kupite u bilo kojoj apoteci). Umesto vode i alkohola, možete da koristite i drugu kombinaciju - desitlovana voda i sirće. U ovom slučaju iskoristite rastvor koji će sadržati 50 odsto vode i 50 odsto sirćeta.

Nakon što završite čišćenje, ostavite telefon neko vreme isključen, da budete sigurni da su se osušile eventualne kapljice koje su možda uspele da uđu u neki od konektora.

(Telegraf.rs/ICT Vesti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA