• 0

"Pada rampa" za "visokorizične" dobavljače: Huawei 5G oprema stiže u Evropu?

Zemlje EU treba da procene profil dobavljača sa aspekta rizika na nacionalnom nivou ili na nivou EU i da uvedu ograničenja za visokorizične snabdevače

  • 0

Zemlje Evropske unije mogu da ograniče ili isključe visokorizične dobavljače 5G opreme iz glavnih delova svojih telekomunikacionih mreža, pokazuju nove smernice EU, koje će, prema oceni Rojtersa, zadati potencijalni udarac kineskoj kompaniji Huawei.

Neobavezujuće preporuke iznete u dokumentu EU, u koji je Rojters imao uvid, deo su paketa mera za rešavanje rizika po sajber bezbednost na nacionalnim nivoima i na nivou EU, posebno zbog, kako napominje Rojters, zabrinutosti vezane za Huawei, mada se u smernicama ne identifikuje bilo koja zemlja ili kompanija.

U dokumentu sa smernicama, koji su utvrdile države članice EU, upozorava se na rizik od mešanja neke treće zemlje u dobavljački lanac za 5G kao i na rizik od zavisnosti od samo jednog dobavljača, kako bi se opravdalo zauzimanje tako tvrde linije.

Zemlje EU treba da procene profil dobavljača sa aspekta rizika na nacionalnom nivou ili na nivou EU i da uvedu ograničenja za visokorizične snabdevače, uključujući i nužna isključenja kako bi se efikasno smanjili rizici po ključnu imovinu, navodi se u dokumentu.

5G KINA

Foto: Guliver/Miquel Benitez/Getty Images

U smernicama se takođe savetuju zemlje EU da uspostave zakonski ili regulatorni okvir za kontrolu angažovanja "autsorsing" dobavljača i njihovog pristupa ključnim osetljivim delovima telekomunikacione infrastrukture.

Vlade država EU takođe bi trebalo da vrše reviziju telekom operatera, da od njih traže da dostave detaljne podatke o nabavci 5G opreme i da opišu kako sprovode osnovne tehničke mere bezbednosti mreže, kaže se u dokumentu.

Očekuje se da će šefica EU za digitalnu ekonomiju Margret Vestager 29. januara objaviti koji će naredni koraci biti preduzeti na ovom planu. Evropski blok smatra 5G mrežu ključnom za ekonomski rast.

Mada se u smernicama ne pominje nijedna pojedinačna kompanija ili zemlja, one su sačinjene pošto se evropske zemlje suočavaju sa pritiskom Sjedinjenih Država da zabrane opremu Huaweia zbog navodne zabrinutosti da bi Kina mogla da je koristi za špijunažu. Huawei, koji konkuriše na ovom polju finskoj Nokiji i švedskom Ericssonu, kategorično je negirao da bi oprema mogla da se koristi za špijuniranje.

Huawei je dobio podršku evropskih telekomunikacionih kompanija, među kojima su Deutsche Telekom, Vodafon i Telefonika, koje su sve Huawei-jevi klijenti.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima