• 1

Polomljene ekrane naših telefona uskoro ćemo sami praviti u kuhinji!

Novi materijal, osim savitljivosti i provodnosti ima i veću prozirnost, pa bi pametni telefoni sa ekranom na dodir, izrađenim od njega, trebalo da troše manje energije i time produže trajanje baterije za 10 odsto

  • 1

Naučnici australijskog Univetziteta RMIT (Royal Melbourne Institute of Technology - Kraljevski melburnški tehnološki institut) proizveli su novi ultratanki elektronski materijal koji je 100 puta tanji od postojećih materijala koji se koriste u izradi ekrana osetljivih na dodir.

Materijal, izrađen od indijum-kalaj oksida, upotrebom tehnologije štampe tečnog metala, pretvorili su u dvodimenzionalni film. Listovi nano debljine kompatibilni su sa postojećim elektronskim tehnologijama, a zbog svoje savitljivosti mogu da se proizvode metodom rotacione štampe, kao novine.

Indijum-kalajna legura se zagreva na temperaturu do 200 stepeni celzijusa, na kojoj postaje tečna, da bi se potom valjala preko površine za izradu ultratankih listova indijum-kalajnog oksida.

Novi materijal, osim savitljivosti i provodnosti ima i veću prozirnost, što znači da propušta više svetlosti, pa bi pametni telefoni sa ekranom na dodir, izrađenim od njega, trebalo da troše manje energije i time produže trajanje baterije za 10 odsto.

Naučnici ističu da je današnja tehnologija proizvodnje tankih prozirnih filmova, koji se koriste u telefonima, prespora, da troši previše energije i da se odvija u specijalnim vakuumskim komorama, prenosi EurekAlert!. Ekrani na dodir sa filmovima od indijum-kalaj oksida mogli bi da se proizvode i u nečijoj kuhinji bez ikakve posebno specijalizovane opreme.

Melburnški naučnici su podneli patentni zahtev za svoju tehnologiju i sada se nadaju se da će uskoro uspeti da je komercijalizuju. Njihov cilj je da se na tržištu jednog dana nađu elektronski uređaji sa jeftiniji ekranima ostljivim na dodir.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima