≫ 

Stiže druga generacija: Šta nedostaje aktuelnom "prekolopnicima" da bi opstali na tržištu?

Osmišljeni sa idejom da korisnicima omoguće veću iskoristivost površine ekrana, a da uz to mogu da se preklope i lako spakuju u džep, telefoni sa ekranom na preklop imaju za cilj da redefinišu način na koji se mobilni telefoni upotrebljavaju

  • 1
Huawei Mate X Printscreen: YouTube/MrMobile [Michael Fisher]

Tržište telefona na preklop imalo je težak početak u 2019. godini. Najavljivani modeli poput Samsung Galaxy Fold-a, Huaweija Mate X, Motorole Razr, kasnili su sa pojavljivanjem na tržištu, usled nedovršenosti ovih projekata. Ipak, potrošači su pokazali dosta razumevanja za ova odlaganja budući da se radi o pionirskim poduhvatima u sferi dizajna mobilnih telefona i nastavili željno da ih iščekuju.

U 2020. godini, najavljen je izlazak nekoliko modela telefona na preklop druge generacije, među kojima su Galaxy Z Flip, Galaxy Fold 2 i Huawei Mate XS, a čini se da tržište sada pokazuje manje stpljenja.

Osmišljeni sa idejom da se udvostruči veličina ekrana, a da se uz to mogu preklopiti i lako spakovati u džep, telefoni na preklop imaju za cilj da redefinišu način na koji se mobilni telefoni koriste.

Ipak, visoke cene, gotovo dvostruko veće od cena istih modela bez preklopa, kao i specifičan dizajn koji ekran i mehanizme za preklop telefona čini previše ranjivim, učinio je da njihov renome na tržištu od početka bude poljuljan. U godini pred nama, telefoni ovog tipa bi trebalo da unaprede mnogo toga kako bi  potrošači počeli da ih doživljavaju kao isplativu opciju. Za početak, proizvođači bi morali da spuste cene i da poboljšaju dizajn.

Kompaktan dizajn sa čvrstim ekranom

Aktuelni modeli telefona na preklop proizvode se sa plastičnim umesto sa staklenim ekranima. Takvo dizajnersko rešenje uređaje čini mnogo podložnijim oštećenjima. U Motoroli su ovaj nedostatak pokušali da reše dodavanjem čvrstog premaza na plastični ekran modela Razr kako bi ga dodatno ojačali, ali će održivost tog rešenja tek biti na probi na samom tržištu.

Iz Samsunga su najavili da će Galaxy Z Flip, čije se pojavljivanje na tržištu očekuje tokom februara 2020. godine, biti prvi model ove vrste koji će imati ultra tanki, savitljivi ekran od stakla.

Pored pitanja u vezi sa dizajnom ekrana, telefoni na preklop takođe bi trebalo da dobiju poboljšanja budu poboljšani i na polju same zaptivenosti sklopova, kako se prašina i ostala nečistoća ne bi taložile gde ne treba. Kod Samsungovog modela Galaxy Fold, ovaj problem je bio naročito izražen, pa je kompanija prvobitno odložila izbacivanje modela na tržište za četiri meseca, da bi potom pristupila njegovom potpunom redizajniranju, navodi Cnet.

Dobra zaptivenost sklopova važna je i kod zaštite telefona od prodora vode. Izloženost zglobnog mehanizma, koji omogućava preklapanje, prodoru prašine, kamenčića i drugog trunja može vrlo lako da dovede do oštećenja ili čak  onesposobiti ovaj važan mehanizam.

Aplikacije koje se učitavaju bez zadrške

Nove mogućnosti za korišćenje aplikacija koje pružaju savitljivi ekrani trebalo bi da odigraju značajnu ulogu kod opredeljivanja budućih kupaca da investiraju u telefone na preklop.

Kod Samsunogovog modela Galaxy Fold, operativni sistem Android je dobro prilagođen radu sa otvorenim ekranom, pošto kada se telefon otvori aplikacije brzo "prelaze" sa spoljnjeg na unutrašnji ekran.

Galaxy Fold Printscreen: YouZube/TT Technology

Neki od jeftinijih prototipova telefona na preklop, poput TCL-ovog, dovoljno su čvrsti da mogu da ostanu otvoreni i pod uglom od 90 stepeni. Imaju i mogućnost deljenja ekrana, tako da funcionišu po principu laptopa, gde jedna polovina ekrana predstavlja tastaturu, a druga sadrži aplikacije.

Uloga spoljašnjeg ekrana

Nemaju svi telefoni na preklop sekundarni ekran, ali oni koji ga imaju, zahtevaju drugačiji pristup njihovom korišćenju. U ovom slučaju važi opšte pravilo - što manji sekundarni ekran, to je manja i njegova upotrebljivost.

Na spoljašnjem ekranu Galaxy Fold-a možete da otvorite aplikaciju koju god poželite, ali je kucanje po njemu prilično frustrirajuće zbog uskog prostora tastature. Može da posluži za čitanje notifikacija ili za pregled statusa na društvenim mrežama.

Galaxy Fold Printscreen: YouTube/Joshua Vergara

Kucanje na tastaturi jednako je nezgodno i na spoljašnjem displeju Motorolinog modela Razr, koji je upotrebljiv samo za pregled sadržaja i za kratke tekstualne odgovore na poruke.

Izdržljivost baterije na testu

Zajedno sa kvalitetom ekrana i kamere, trajnost baterije je jedna od tri stavke na koju potrošači najviše obraćaju pažnju prilikom kupovine telefona. Skup telefon na preklop koji ne može da izdrži ceo jedan dan ili značajno izgubi na kapacitetu baterije tokom jednog dana, verovatno neće privući previše kupaca. Proizvođači bi morali da unaprede izdržljivost baterije kako bi ove modele učinili kompetitivnijim.

Recimo, telefoni sa velikim ekranima imaju i baterije jednake veličine pa zahvaljući tome mogu da izdrže više od jednog dana bez punjenja. Telefoni na preklop su drugačije konstruisani. Oni su uglavnom opremljeni sa dve male baterije koje u kombinovanom radu uspevaju da održe telefon tokom jednog dana.

Razr Motorola Printscreen: YouTube/Motorola US

Odvojene baterije su možda trenutno dobro rešenje, budući da su one, ipak manje efikasne od velikih baterija na koje se proizvođači moraju preorijentisati.

Podrška za 5G mrežu koja neće uređaj učiniti nepristupačnim

Telefoni na preklop su veoma skupi, pa se tako očekuje da kada budu pušteni u prodaju, čak i manji modeli poput Motorole Razr, koštaju preko 1.500 dolara. Uz podršku za 5G mrežu, koja je imperativ na premijum tržištu mobilnih telefona, njihova krajnja cena mogla bi ih vrlo lako učiniti potpuno nepristupačnim, čak i za bolje stojećeg potrošača.

Ostaje nada da će unapređenje ove tehnologije, a potom i proširenje proizvodnje dovesti i do obaranja cena.

(Telegraf.rs/T.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BOŽA ♤

    29. januar 2020 | 15:07

    Previše komplikovano da bi bilo funkcionalno. Više mana nego prednosti i to je suština problema.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA