≫ 

"Fleksibilno staklo" i ekran koji se "ljušti": Telefoni na preklop na udaru kritika

Na internetu su se pojavile fotografije na kojima se vidi dvoslojni ekran telefona koji se razdvojio na preklopu, onemogućivši funcionisanje ekrana na dodir u tom predelu

  • 3
Motorola Razr

Printscreen: YouTube/JerryRigEverything

Telefoni na preklop još jednom su se suočili sa pitanjem izdržljivosti. Samsung Galaxy Z Flip i Motorola Razr, koju su već u prodaji, počeli su da pokazuju prve negativne osobine bez obzira na sve prednosti koje pružaju svojim korisnicima.

Naime, njihovi ekrani se, po svemu sudeći, lako oštećuju. Na internetu su se pojavile fotografije na kojima se vidi dvoslojni ekran Motorole Razr koji se razdvojio na preklopu, onemogućivši funcionisanje ekrana na dodir u tom predelu, dok je staklo kod Galaxy Z Flipa fleksibilnije, ali je test pokazao da se ogrebotine na njemu pojavljuju brzo koliko i na plastici.

 

Još nije poznato da li se ovo događa kod svih ovakvih telefona ili su ovo jedinstveni slučajevi. U Samsungovom zvaničnom saopštenju se navodi da Z Flip ima ekran sa zaštitnim slojem i da je prošao kroz opsežno testiranje.

- Iako je ekran savitljiv, telefon treba pažljivo koristiti! - piše u saopštenju.

Čini se kao da je ova situacija nastavak prošlogodišnjih kritika prvog Samsungovog telefona sa ekranom na preklop, koji je posle analiza pokazao da možda baš i nije potpuno spreman za široku upotrebu, piše BBC.

Samsungov model u Velikoj Britaniji košta skoro 1.300 funti (1.565 evra), dok se Motorolin može kupiti samo uz ugovor od dve godine, sa najnižom mesečnom pretplatom od 94 funte (113 evra).

"Fleksibilno staklo" pod pritiskom

 

„Ultratanko staklo“ Samsung Z Flip modela jedna je od osnovnih karakteristika koja se ističe u marketinškoj kampanji ovog telefona. Međutim, test izdržljivosti koji je sproveo popularni jutjuber Zak Nelson, autor YouTube kanala JerryRigEverything, pokazao je da on nije ništa otporniji od mekog plastičnog ekrana i da čak i nokti na njemu mogu da ostave ogrebotine.

Nelson, koji ima više od pet miliona pretplatnika na svom kanalu na YouTubeu, kaže da ekran ovog Samsungovog modela „reaguje kao i plastični ekrani“.

- Ne znam koji je ovo materijal, ali Samsung definitivno ne bi trebalo da ga naziva staklom - kaže on u snimku koji je objavio na svom kanalu.

Zak je utvrdio i da na ekranu Motorola Razr modela lako ostaju ogrebotine, ali kaže da ta kompanija ne tvrdi da se na površini ekrana nalazi staklo.

Ekran se "ljušti"

 

Motorola Razr se pojavila pre 11 dana u Velikoj Britaniji, a novinar tehnološke rubrike u časopisu Input Mag tvrdi da je fleksibilni ekran njegovog telefona već pokvaren.

Ovaj model se već suočio sa nekoliko kritika u medijima, od kojih su mnogi favorizovali Samsungov model. U snimku koji je kompanija Motorola objavila pre puštanja Razra u prodaju, korisnici su upozoreni da na ekranu mogu da se pojave mehurići i ispupčenja, ali da je to normalno.

Ipak, urednik pomenutog časopisa tvri da se gornji slog Razr-ovog ekrana odvojio od donjeg posle samo nekoliko dana i da je iz nepoznatog razloga stvorio „horizontalni vazdušni mehur“. Ovo se dogodilo posle vožnje duge 45 minuta, tokom koje je telefon bio u njegovom džepu.

Osim što je stvorilo vizuelni problem, oštećenje je uticalo i na reagovanje ekrana na dodir, zbog čega su se oglasili iz kompanije Lenovo, koja poseduje Motorolu, i izjavili da će istražiti slučaj.

A povodom tvrdnji da je ekran modela Razr podložan ljuštenju, iz Motorole su saopštili da su u potpunosti sigurni u kvalitet i izdržljivost displeja na modelu Motorola Razr i da se ne očekuje da će, pri normalnoj upotrebi telefona, doći do bilo kakvog guljenja ekrana.

Telefon Motorola Razr je tokom procesa razvoja prošao kroz testiranja koja su uključivala i ekstremne temperature. Kao što je to slučaj sa svakim telefonom, Motorola ne preporučuje ostavljanje uređaja na temperaturama ispod -20 stepeni Celzijusa i iznad 60 stepeni Celzijusa (u kolima, na primer).

"Ako korisnici primete probleme sa uređajem koji su izazvani vremenskim prilikama tokom normalne upotrebe, a koji nisu povezani sa zloupotrebom ili pogrešnim korišćenjem, oni će biti pokriveni standardnom garancijom kompanije Motorola", navode iz te kompanije.

(Telegraf.rs/V.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LU

    18. februar 2020 | 16:48

    Nema šanse da zažive

  • Hd

    18. februar 2020 | 14:23

    Zna se sta je bilo pre sa telefonima na preklop i sto su nestali. Cemu opet vracati u zivot, kad ovi rade extra. Ko i moda sve u krug isto, vratice se opet i ds vetecorstom, mism i ima ih opet. 🤦‍♂️

  • Boža ♤

    25. februar 2020 | 15:56

    Jednom sam imao telefon na preklop i to samsung E 700 posle toga nikad više. To nije moglo da funkcioniše ni onda sa klasičnim ekranima a kamo li sada sa tač skrinom. Nepotrebno komplikovanje kome ne vidim svrhu kao ni edge ekranima ...a oni ih opak forsiraju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA