≫ 

"Struju dobijamo iz vazduha!": Punjači za telefone uskoro postaju prošlost

Generator koji u stvaranju struje koristi bakterije iz vazduha uskoro bi mogao da se nađe u funkciji snabdevanja prenosnih uređaja električnom energijom

  • 2

Svaki vlasnik telefona, tableta i laptopa bar jednom se zatekao u situaciji da mu se baterija uređaja istroši i da zbog toga bude sprečen da koristi svoj uređaj. Neprijatne okolnosti neće se ponavljati ukoliko se za njihovo napajanje koristi revolucionarni uređaj.

Reč je o generatoru koji u stvaranju struje koristi bakterije iz vazduha. Uskoro bi se mogao naći u funkciji snabdevanja prenosnih uređaja električnom energijom. Jedna od najvažnijih prednosti jeste potpuna eliminacija punjača iz svakodnevnog korišćenja.

Bežični punjači koriste elektromagnetnu indukciju za punjenje baterija telefona i drugih uređaja. Ipak, inženjeri su pronašli drugačiji način punjenja koji ne koristi tehnologiju prilikom obavljanja svoje funkcije. Air-gen generator koristi prirodni protein za stvaranje elektriciteta iz vodene pare.

- Struju dobijamo iz vazduha! - kaže inženjer i docent elektrotehnike Džan Jao na Univerzitetu Masačusets. Do velikog otkrića došao je u saradnji sa profesorom Derekom Lavlijem.

Generator koristi film koji se meri nanometrima (veličina milijardu puta manja od metra). Reč je o proteinskoj žici napravljenoj od mikroba Geobacter sulfurreducens, bića koje proizvodi električnu energiju. Žice su povezane elektrodama i sprovode struju koristeći vodenu paru koja se nalazi u vazduhu.

- Air-gen stvara čistu energiju radeći bez prekida. To je najčudesnija mala proteinska struktura ikada stvorena - objašnjava profesor Lavli.

Profesor Lavli ima iskustva na ovom polju. On je prvi naučnik koji je izolovao bakterije iz peska reke Potomak, koja protiče kroz Vašington. Air-gen se trenutno može koristiti za napajanje malih uređaja, ali naučnici žele da poboljšaju njegovu funkciju. Jedan od prvih ciljeva jeste korišćenje Air-gena za snabdevanje strujom pametnih satova i fitnes narukvica. Ukoliko uspeju u svojoj nameri, pokušaće da osposobe uređaj za punjenje mobilnih telefona i tako eliminišu potrebu za klasičnim punjačima koji se koriste periodično.

Baterije u mobilnim telefonima postaju sve izdržljivije, ali je njihova eliminacija iz upotrebe doneće ogromnu korist. Nanoelektronika još uvek nema široku primenu u elektronskoj industriji, ali su profesori sa Univerziteta Masačusets veoma ambiciozni.

Punjač za telefon Printskrin: Youtube/ASAP Technologies

- Krajnji cilj je napraviti velike sisteme za proizvodnju struje - kaže profesor Lavli i dodaje da se električna energija može dobiti i iz boja za zidove ili samostalnih generatora na vazduh koji isporučiji struju, iako nisu deo električne mreže.

- Kada krenemo sa industrijskom proizvodnjom proteinskih žica, očekujem da ćemo napraviti velike sisteme i dati doprinos održivoj proizvodnji energije - navodi profesor Jao.

Univerzitetska laboratorija želi efikasnije korišćenje proteinskih žica koristeći različite bakterije.

- Od ešerihije koli smo napravili fabriku proteinskih struktura. Perspektivna tehnologija donosi neprekidno snabdevanje proteinima za razvoj novih izuma - navodi Lavli.

Prvi znak da se događa nešto revolucionarno primetio je doktorand Ćaomeng Lui. On je razvio senzorne uređaje prilikom rada na ovom otkriću, piše News.au.

- Video sam da uređaji stvaraju struju kada nano strukture dolaze u kontakt elektrodama. Izlaganje atmosferskoj vlažnosti bilo je neophodno da bi male proteinske žice apsorbovale vodu, stvarajući gradijent napona preko uređaja - navodi Liu.

Air-genu nije potrebno mnogo vode u atmosferi, a naučnici su uvereni da bi mogao da radi i na suvim mestima kao što je pustinja Sahara. Prosečna vlažnost vazduha u ovom delu sveta je 25 procenata.

Uređaj ima prednost u poređenju sa drugim obnovljivim izvorima energije kao što je vetar ili sunce. Njegov rad ne zavisi od vremenskih prilika i ne mora raditi pod otvorenim nebom.

- Ovo je tek početak ere elektronskih uređaja na bazi proteina! - kaže profesor Jao.

Video: Lice i naličje progresa i ekologije: Razvijene zemlje e-otpadom truju Afriku

(Telegraf.rs/N.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA