≫ 

"Razbijamo" 5 najvećih mitova o punjenju baterija telefona

Ovo su dgovori na najčešće nedoumice u vezi sa baterijama i njihovim vekom trajanja

  • 0
Mobilni telefon, punjac

Foto: Profimedia/Alamy

Od kada postoje pametni telefoni, postavlja se i pitanje da li punjenje telefona tokom noći skraćuje životni vek njihovih baterija?

Sajt 91mobiles se potrudio da nam odgovori na najčešće nedoumice u vezi sa baterijama naših telefona:

1. Noćno punjenje dovodi do preopterećenja baterije?

 

Mnogi veruju da ostavljanje telefona na punjaču tokom noći može da dovede do problema pri punjenju, kao i kraćeg života baterije. Ipak, pametni telefoni su dovoljno pametni da sami spreče preopterećenje baterije. Tu, međutim, postoji problem tzv. "otrovnog punjenja", koji može da dovede do kraćeg života baterije.

Kada baterija vašeg pametnog telefona dostigne 100 odsto napunjenosti, punjenje se automatski isključuje. Jednom kada baterija padne na 99 odsto, baterija se polako ponovo puni da bi se vratila do 100 odsto i na taj način održavala potpunu napunjenost.

Ukratko, punjenje telefona preko noći definitivno neće preopteretiti bateriju.

2. Baterija će trajati duže ako se uvek isprazni do kraja?

 

Suprotno ovakvom mišljenju, puštanje baterija da se isprazne do kraja i njihovo punjenje odjednom - apsolutno ne štite njihovu dugovečnost.

Mnogi stručnjaci tvrde da je idealan način da koristite bateriju pametnog telefona da je napunite onda kada ona dostigne 20 do 30 odsto napunjenosti, što bi trebalo da bude optimalno za njihovu dugovečnost.

Oni koji imaju brze punjače, idealno je da svoje telefone pune onda kada imaju oko 20 odsto snage, i da ih tada pune do oko 90 odsto.

Punjac, Baterija, Telefon, Smartfon

Foto: Pixabay.com

3. Punjenje na hladnim površinama štiti bateriju?

 

Neki telefoni se greju prilikom punjenja. Zato mnogi smatraju da je bolje ako stave telefon na hladnu površinu ili ispred ventilatora dok se puni.

Iako je istina da toplota može da uspori rad telefona i negativno utiče na bateriju, postavljanje na hladnu površinu nije rešenje. Držanje na hladnim površinama, kada se telefon puni, dovodi do stvaranja metalnog litijima u baterijama, što doprinosi još bržem pražnjenju.

4. Upotreba telefona tokom punjenja utiče na životni vek baterije?

 

Upotreba telefona dok je na punjaču ne utiče na dugovečnost baterije.

Jedini uticaj koji ovo ima je da punjenje može da potraje duže, što takođe ne bi trebalo da bude veliki problem, ukoliko na telefonu ne obavljate nešto previše zahtevno dok se puni.

Mobilni telefon, punjač, punjenje, automobil, kola

Foto: Shutterstock

5. Wi-Fi mnogo troši bateriju?

 

Ovo je jedna od najčešćih zabluda koje mnogi imaju u vezi sa baterijama pametnih telefona.

Čak i ako je Wi-Fi uključen sve vreme dok je telefon na punjaču, to troši malo energije. Vrlo mali deo baterije vašeg telefona biće istrošen ako stalno ostavljate Wi-Fi uključen.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA