≫ 

EU vraća na scenu telefone sa izmenljivom baterijom?

Očekuje se da bi EU mogla da diskutuje o mogućnosti obaveznog povratka zamenljivih baterija u pametne telefone već sledećeg meseca

  • 1

U ne tako davnoj prošlosti, veliki broj kompanija kreirao je telefone koji su imali izmenljive baterije. To je značilo da u slučaju da baterija oslabi i više ne može da drži punjenje kao pri kupovini uređaja, bilo je potrebno samo zameniti je novom baterijom.

Sa druge strane, aktuelni dizajn telefona nudi opciju menjanja baterije (mada se mnogi proizvođači odlučuju za implementiranje baterija koje nije moguće menjati), ali to može biti prilično skupo za korisnika. Zbog toga proizvođači korisnike pre ohrabruju da kupe novi telefon, piše Ubergizmo.

Izgleda da Evropska unija nije saglasna sa ovom praksom pa, sudeći prema procurelim dokumentima, želi povratak zamenjivih baterija.

Mobilni telefon, punjac Foto: Profimedia/Alamy

Očekuje se da bi EU mogla da diskutuje o mogućnosti da se povratak zamenjivih baterija učini obaveznim. Diskusija bi mogla da započne već narednog meseca. Ukoliko predlog bude izglasan, kompanije bi mogle biti primorane da počnu da proizvode telefone koji imaju baterije koje korisnici mogu sami lako da zamene, prenosi Benchmark.

Ovo nije prvi put da Unija razmatra uvođenje novih pravila, koji smanjuju kreiranje elektronskog otpada u industriji pametnih. EU je nedavno predložila da svi telefoni koriste isti punjač, praktično primoravajući Apple da se prebaci sa Lightning porta na neki od standardnih portova, kakav je trenutno najkorišćeniji USB-C.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzonii

    28. februar 2020 | 10:38

    Pa kad izvadimo da ne mogu da nas prate i slusaju? Ma vazi. Jedino ako proizvodjaci ne naprave dodatnu mini bateriju unutar telefona koja ce nezavisno stalno da drzi upaljenim zvucnik i gps, onda ce to proci. Mada mislim da se to vec radi u gomili uredjaja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA