≫ 

iPhone 12 i sve dosadašnje glasine o performansama, izgledu, bojama...

A postoji, takođe, i šansa da će Apple lansirati i dugo očekivanog naslednika popularnog "jeftinog" SE modela

  • 1
iPhone 11 Pro Foto: Marko Jovanović

Iako je Apple predstavio svoj iPhone 11 trio pre samo pet meseci, već kruže spekulacije o predstojećim modelima iPhone 12, 12 Pro i 12 Max. Međutim, aktuelna pandemija korona virusa mogla bi u velikoj meri da utiče na uspeh sledeće generacije Appe-ovih.

Dobavljači američke kompanje iz Kine već su "isključeni" ili rade u ograničenom kapacitetu, što bi moglo da utiče na zalihe u septembru, kao i prodaju iPhone-a. Izvršni director Apple-a Tim Kuk upozorio je investitore da kompanija ove godine možda neće ispuniti svoje ciljeve za drugi kvartal, a Apple je u subotu zatvorio sve svoje prodavnice izvan Kine.

Bez obzira na to, proći će mnogo vremena dok se ne približimo predviđenom izlasku iPhone-a 12 ovog septembra. Pored toga što će možda uvesti 3D dubinski sensor u zadnjim kamerama, kao i nove veličine ekrana, pojavile su se spekulacije da će Apple, sa zakašnjenjem, uvesti 5G. To ima smisla uzimajući u obzir da je njihov glavni rival Samsung ove godine lansirao tri nova 5G telefona - Galaxy S20, S20 Plus i S20 Ultra.

Postoji, takođe, šansa da će Apple lansirati i dugo očekivanog naslednika iPhone SE modela (poznatog kao iPhone 9 ili iPhone SE 2) i ranije tokom godine, piše CNet.

iPhone 11 i 12 bi mogli da izgledaju vrlo slično

Svake druge godine Apple najčešće pravi značajne kozmetičke promene svojih modela, kako bi osvežio izgled telefona. Međutim, prema izveštaju japanskog stručnjaka Maka Otakare koji se poziva na neimenovanog kineskog dobavljača, iPhone 12 će izgledati vrlo slično kao iPhone 11. Jedina moguća razlika je da će kod  "dvanaestice " ivice biti malo zakrivljenije.

...ili sasvim drugačije?

Sa druge strane, Apple takođe spekuliše i o potpunom redizajnu telefona koji obuhvata i ravne ivice (slično kao kod novih iPad tableta). Pretpostavlja se da bi to moglo da podstakne izuzetnu potražnju.

"Dvanaestica" u tamno plavoj boji

Prošle godine, Apple je predstavio ponoćno zelenu boju iPhone-a 11 Pro i 11 Pro Max. Sviđala vam se ta nijansa ili ne, činjenica je da je prodaja nadmašila očekivanja. Ove godine postoji mogućnost da Apple lansira još jednu boju, tamno plavu.

Veći i manji ekrani

Još jedna glasina koje kruže već duže vreme je da će Apple predstaviti nove veličine ekrana. Jedan od novih modela mogao bi da ima ekran od 5,4 inča. Od trenutnih modela, iPhone 11 Pro ima najmanji ekran - 5,8 inča. Sa druge strane, iPhone Pro Max mogao bi da dostigne i 6,7 inča, što je za 0,2 inča duže od modela 11 Pro Max.

Takođe, nagađa se da će ekran raditi na frkvenciji od 120Hz. Većina telefona radi na 60Hz, ali neki poput OnePlus 7T i 7 Pro rade na 90Hz. Razer Phone 2 radi takođe na 120Hz. Sa većom brzinom osvežavanja ekrana, telefon reaguje brže i listanje sadržaja deluje glatkije.

5 novih modela ove godine?

Uz mogućnost novih veličina ekrana, postoje i glasine da će Apple proširiti broj modela. Glasine kažu da se radi o četiri nova telefona koja stižu na jesen 2020: Jedan od veličine 5,4 inča, dva od 6,1 inč i jedan od 6,7 inča. Svi bi imali OLED ekrane.

Trenutni iPhone 11 modeli od 5,8 inča bi mogli da postanu prošlost. Tada bi model od 5,4 inča i jedan od dva modela 6,1 inča bili nešto jeftiniji, pod oznakom iPhone 12. Skuplji modeli bili bi drugi 6,1-inčni model, kao i 6,7-inčni model koji bi nosili oznake iPhone 12 Pro i 12 Pro Max.

...od kojih bi jedan bio iPhone 9

Peti model bi bio naslednik modela iPhone SE, za koji se pričalo da više podseća na iPhone 8. Bilo da ponese ime 9 ili SE 2, ovaj model bi bio prvi iPhone srednje-nižeg cenovnog ranga još od 2016. godine, kada je SE model debitovao sa cenom od 399 dolara. U januaru smo mogli videti da je Apple započeo proizvodnju, ali usled pandemije moglo bi da dođe do odlaganja.

iPhone 12 bi mogao da bude 5G?

Glasine kažu da bi novi modeli podržali 5T tehnologiju, čak i da će Apple koristiti sopstvene 5G antene. Postoji nekoliko razloga zbog kojih kompanija to nije učinila već u 2019. godini. Apple obično ne juri ekskluzivitet u telefonskim trendovima, već želi da dobro usavrši svoju tehnologiju, pre plasiranja na tržište. Isto tako je zaistajao za konkurencijom i kod 3G, odnosno 4G mreže.

Drugi razlog je taj što je Apple prestao da radi sa vodećim provajderom 5G modema, kompanijom Qualcomm, zbog spora sa licencom. Dve kompanije su svoje parnice rešile u aprilu 2019, i potpisale višegodišnji 5G ugovor. Zbog toga je došlo do kašnjenja, u periodu kad su konkurenti već počeli da izbacuju telefone sa podržanom 5G tehnologijom.

iPhone 12 će imati 3D dubinski sensor zadnje kamere?

Od izlaska iPhone-a X, sve nove verzije imaju prednje kamere sa 3D dubinskim očitavanjem. Poznata i pod imenom Face ID, ova mogućnost omogućava da skenirate svoje lice kako biste otključali telefon ili autorizovali digitalno plaćanje. Pojavile su se glasine da će Apple načiniti još jedan korak u tom pravcu, i svoje zadnje kamere takođe opremiti ovim sistemom. Nije poznato koji modeli će biti opremljeni ovom mogućnošću, ako uopšte hoće.

Video: Mislili ste da novi iPhone odvaljuje sa cenom? Pogledajte onda Lamborghini telefon

(Telegraf.rs/G.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA