≫ 

Šta je zaista 5G, zašto je Tramp opsednut njime i kakve veze sve to ima sa koronom?

5G predstavlja mnogo veći tehnološki napredak u odnosu na 4G, nego što je 4G to bio u odnosu na prethodne tehnologije koje je nasledio

  • 8
Opstaće oni koji mogu da se prilagode

Foto: Pixabay.com

Osim što je vrlo aktuelna tema u tehnološkim krugovima, 5G tehnologija je odavno prešla granice stručnih rasprava i medija i postala deo različitih neutemeljenih pretpostavki i teorija zavere, od kojih je najrasprostranjenija ona koji 5G dovodi u vezu da pandemijom korona virusa u svetu.

Peta generacija mobilne tehnologije nudi dosta veće brzine prenosa podataka i bolji protok u odnosu na 4G (odnosno LTE) mrežu, koju sada manje-više svi koristimo. Osim tehnološkog napretka koji donosi i svih kontroverzi koje izaziva, 5G predstavlja jednu od ključnih tačaka koje izazivaju tenzije u ekonomskom ratu između SAD i Kine, u kome Amerika pokušava da pobedi Kinu u brzini razvoja nove tehnologije.

Razlog tome je činjenica da 5G predstavlja mnogo veći tehnološki napredak u odnosu na 4G, nego što je 4G to bio u odnosu na tehnologije koje je nasledio. Kada u potpunosti bude razvijena, 5G tehnologija će biti skoro 100 puta brža od onoga što koristimo danas, podseća South China Morning Post.

Brzina je ovde jedna od kjučnih svari, pa ćemo sa 5G mobilnom mrežom i 5G internetom biti u mogućnosti da otvorimo svaki sajt, PDF dokument ili film sa Netflix-a u trenutku. To je brzina protoka koje će, kako predviđaju brojni stručnjaci, doprineti značajnim promenama u svetu tehnologije.

Predviđa se da je to brzina koja će doprineti značajnom povećanu količine podataka koji će svuda oko nas prolaziti "brzinom svetlosti " i biti veoma značajne za pametne gradove budućnosti.

Pacijenti i bolnice će razmenjivati informacije za vreme odlaska kod lekara, semafori će sami računati udaljenost i broj vozila i tome prilagođavati dužinu trajanja crvenog ili zelenog svetla, dok će pametni i samovozeći automobili biti mnogo bezbedniji i sposobniji u saobraćaju.

5G mreža u kolima

Foto: Shutterstock

Magućnosti su brojne, kako na globalnom tako i na ličnom nivou. Mnogi sadržaji i usluge će nam svakodnevno postati dostupniji kroz virtuelnu i proširenu stvarnost, aplikacije budućnosti i usluge na kojeće se sveopšti tehnološki napredak proširiti.

- Ali 5G već postoji, zašto onda veće nemamo sve te prednosti i koristi? - možda ćete se zapitati.

5G mreže su već počele da funkcionišu u delovima Južne Koreje, u Kini, Americi i Velikoj Britaniji i u Hong Kongu. Međutim, njihova trenutna pokrivenosti je ograničena, a dometi još uvek nedovoljni, pa je tako u nekim slučajevima potrebno da idete u određene delove grada da biste "uhvatili" 5G signal.

Tako da, u ovom trenutku, silni 5G uređaji koji se reklamiraju kao takvi, 5G oznaku pretežno nose u reklamne svrhe, ali u stvranosti većina njih svoje "5G sposobnosti" neće moći u punom kapacitetu da koriste bar još dve godine.

Kakve veze 5G ima sa konona virusom? Nikakve! 

5G mreža

Foto: Pixabay

Iako je uticaj dela spektra frekvencija koje koristi 5G tehnologija na čoveka, još uvek nedovoljno ispitan, to svakako nema nikave veze, niti bilo kakvog uticaja na pojavu i širenje korona virusa u svetu, šta god da ratličiti teoretičari zavere imali da kažu o tome. Štaviše, i ovde se može reći da brojni "internet šarlatani" koriste 5G u sopstvene marketiške svrhe.

To, naravno, nipošto ne znači da pomenute uticaje ne bi trebalo ispitati do kraja, u trenutku koji nagoveštava da 5G era definitivno dolazi...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    25. maj 2020 | 14:27

    mislim da vi niste svsni sta je 5g

  • balkanski špijun

    25. maj 2020 | 14:56

    Kome treba brzina na uštrp zdravlja?!

  • Pa

    25. maj 2020 | 14:36

    Nisu ludi da sami prikažu negativne efekte. Novci su najbitniji, a nus pojave njih ne interesuju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA