≫ 

Kako da ubrzate svoj stari Android telefon?

Da biste svoje starije mobilne uređaje održali uz "fit" stanju što je duže to moguće, mogu vam pomoći ovi saveti...

  • 11
mobilni telefon Pixabay.com

Skoro da nema dana da se na tržištu ne pojavi neki novi model pametnog telefona. Iako nam telefoni, u proseku traju, po nekoliko godina, ubrzani napredak tehnologije čini one makar i malo starije uređaje mnogo starijim nego što to zapravno jesu.

A da biste svoje starije uređaje održali uz "fit" stanju što je duže to moguće, mogu vam pomoći ovi saveti:

Redovno ažuriranje

Nove nadogradnje i nove verzije operativnih sistema donose brojna poboljšanja, naročito u pogledu bezbednosti, kao i optimizacije koje mogu da pomognu da vaš telefon bolje radi. Ono na šta bi trebalo da obratite pažnju je da, ukoliko imate nekoliko godina star uređaj, prethodno proverite da je najnovija verzija OS predviđena za njega.

Početni ekran i nepotrebne aplikacije

Ukoliko stariji model telefona može da bude ažuriran na noviju verziju operativnog sistema, može se desiti da ipak malo "koči" i "secka". Zato bi sa ekrana trebalo ukloniti, odnosno sa telefona obrisati, aplikacija koje ne koristite, suvišne vidžete, animirane pozadine i slično... Sve to bi moglo da ubrza telefon, ali i da produži trajanje baterije, a isto se odnosi i na isključivanje automatske sinhronizacije koji može poprilično da uspori telefon.

Keš memorija

Pametni telefoni u svojoj keš (cache) memoriji čuvaju razne stvari kako bi ih posle brže prikazivali. Posle dužeg korišćenja, međutim, taj sadržaj može da se nakupi i da počne da usporava telefon. Ovo se odnosi kako na sistemski keš uređaja, tako i na keš samih aplikacija. Ovaj problem se rešava aplikacijama za čišćenje, od kojih je možda najbolje koristiti sistemsku aplikaciju samog telefona.

Skladištenje podataka

Današnji telefoni imaju sve više memorijskog postora namenjenog skladištenju podataka, pa za njih ovo možda i nije proble. Međutim, prenatrpana interna memorija kod starijih telefona može značajno da uspori uređaj. Zato se trudite da redovno "čistite" memoriju, a za povećanje njenog kapaciteta koristite memorijske kartice.

Cat telefon Foto: Promo

Fabrička podešavanja

Kada već nema druge i telefon postane toliko spor da gotovo više ne može da se koristi, najbolje ga je potpuno resetovati na fabričko podešavanje što će najsigurnije očistiti uređaj od svega što se njemu nakupilo. Važno je samo da imate na umu da ovo briše sve sa uređaja i da je prethodno potrebno da sve fajlove koji su vam potrebni sačuvate na drugom mestu. A kada telefon "vratite u život", na njega instalirajte manji broj i manje zahtevne aplikacije.

Nešto malo komplikovanije...

Takozvano "overklokovnje" (overclock) telefona je nešto što može da uradi samo onaj ko dobro poznaje softver i hardver uređaja. To je potez na koji se ne bi trebalo olako odlučiti, budući da može da poremeti funkcionisanje nekih stvari na koje ste navikli na vešam telefonu. Overklokovanje telefona podrazumeva da se procesor i memorija uređaja ubrzaju iznad fabričkih definisanih vrednosti, zbog čega može doći to trajnog kvara uređaja.

Video: Tri najbolje besplatne aplikacije za navigaciju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MikiSevisBG

    26. maj 2020 | 00:13

    Prva greska je Azuriranje softvera,dokazano je da proizvodjaci usporavaju telefone sa svakim novim update-om.

  • trougao

    25. maj 2020 | 22:47

    Kako ja bre druze da kupim novi telefon? Daj ti meni taj odgovor 😂

  • DARKO 100%

    25. maj 2020 | 18:04

    Uzmi tresni ga od beton i idi kupi nov telefon,najvaznije je dobar procesor i memorija,a takav tel kosta oko 800 eura,nije ga lako kupiti sa Srpskom platom,tako moj brate u tudjini salji pare i nebrini😉

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA